«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 12:35:04

Головна » 2008 » Лютий » 29 » Прощавай, Солотвино?



Прощавай, Солотвино?
16:14:50

Унікальні солотвинські лікарня, підземний комплекс соляних шахт приходять у занепад.

За часів Радянського Союзу тячівське селище Солотвино з його соляними шахтами було просто Меккою для людей із астмою. Це була гордість радянської медицини. Сюди з’їжджалися діти зі всіх радянських республік, сюди привозили закордонні медичні делегації. Нині ж можемо сухо констатувати: Солотвино обіцяє стати однією з найганебніших українських поразок, свідоцтвом недалекоглядності і безгосподарності.

Не аналізуватимемо, хто перший урізав фінансування цьому комплексу, не вираховуватимемо, хто не зумів потурбуватися про збереження комплексу після повені на Закарпатті. Хто не зумів оцінити «соляний курорт», історичне місце і родовище солі, яке вважалося найбільшим в Західній Європі. Важко пригадати, коли тут з’явилися перші карстові провали, але сьогодні МНС інформує, що в Солотвині з’явилося п’ять нових карстових провалів радіусом чотири метри. За минулий рік в окремих місцях провали збільшилися вдесятеро. Тепер процеси загрожують не тільки сольовим копальням, але і самому селу.

Після візиту до Солотвина наприкінці минулого тижня міністра МНС Володимира Шандри та заступника міністра аграрної політики Олександра Шевченка в ході спільної міжгалузевої наради спеціалісти дійшли висновку, що солерудник доведеться законсервувати. Як зазначив у своєму коментарі міністр МНС, можливо, ця робота по консервації розпочнеться з червня місяця (загалом триватиме 5 років), а до цього часу науковці повинні визначити, які процеси проходять під землею і в чому причини карстових проваль, які постійно утворюються у курортному селищі.

Тепер на Солотвинському солеруднику працюють 323 робітники, котрі ще з серпня минулого року не отримують зарплатні, заборгованість підприємства становить 1 млн. 800 тисяч грн. З червня минулого року на солеруднику роботи призупинені, проходить відкачка води з двох шахт – №8 та №9. На думку керівника підприємства Ярослава Батрина, задля того, щоб солерудник запрацював, необхідно виділити до 100 мільйонів гривень. Ці інвестиції, за його прогнозами, солерудник здатен окупити вже через рік. Лише для того, щоб засипати всі прірви на Солотвинському солеруднику, необхідно 73 мільйони гривень, з них на нагальні потреби – 4 мільйони. Загальна площа всіх пустот на солеруднику становить приблизно 1,8 мільйона кубометрів.

Через утворення проваль поблизу ствола дев’ятої шахти заборонений спуск і в підземне відділення алергологічної лікарні. Заввідділенням підземної частини лікарні Степан Бачкай стверджує, що реальної загрози пацієнтам не вбачає, але якщо заборонять спуски взагалі, то тут ніхто не буде лікуватися, адже всі інші процедури хворі на астму можуть виконувати і в себе вдома. Солотвинська лікарня тим і унікальна, що надає можливість полікуватися природним шляхом в соляних шахтах на глибині 300 метрів. Протягом року такий курс лікування проходять більше 4 тисяч пацієнтів, з яких півтори тисячі – діти…
Переглядів: 1001 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
Україна вшановуватиме пам’ять жертв голодоморів чотири дні
Лолита выходит замуж в четвертый раз
Санта-Клаус учит детей обжорству и вождению в пьяном виде
Україна посіла четверте місце у світі за кількістю пусків ракет
Генеральная прокуратура запретила блокировку автомобилей, владельцы которых нарушили правила парковки
Vokswagen представив машину з автопілотом, що керується через iPhone
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...