«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 14:14:50

Головна » 2008 » Лютий » 29 » Від Геродота до Броделя



Від Геродота до Броделя
16:56:31

На історичному факультеті УжНУ відкрили барельєфи 10-ти видатним історикам.

Минулого вівторка на історичному факультеті УжНУ урочисто відкрили галерею видатних істориків. Стіни коридорів увінчали 10 барельєфів – починаючи від Геродота до Фернана Борнеля, ще 5 залишилися в майстерні скульпторів. Їх вивісять після того, як повністю виплатять вартість усіх робіт.

Скульптори Василі Олашини (батько і син) трудилися над гіпсовими рельєфами відомих історичних постатей упродовж двох років. Особливо довелося їм попотіти і проявити творчу фантазію над виготовленням портретів Аноніма та Михайла Лучкая. Адже до них не було жодних візуальних зображень, робили їх виходячи з текстового опису у відповідності до періоду, в якому жили ці діячі.

Як розповів «НЕДІЛІ» ініціатор проекту декан істфаку Володимир Фенич, для реалізації ідеї навіть створили вчену раду, на якій і вирішували, хто з цілої плеяди видатних діячів історичної науки достойний місця на стіні історичного факультету. З 20 запропонованих зійшлися на 15 портретах. Репрезентовані історики – представники різних народів, розміщені у хронологічному порядку: від грека Геродота як батька історії та римлянина Таціта як першого професійного історика – до представників історичної науки ХХ століття. Слід зауважити, що імена і прізвища вчених–істориків написані їх рідною мовою. Загальна вартість виконаних робіт – 40 тисяч гривень, з них університет заплатив 20 тисяч, 12 тисяч – кошти спонсорів, залишилося погасити 8 тисяч. Декан істфаку заради незалежної оцінки вартості барельєфів звернувся до художньої ради. Фахівці оцінили вартість кожного барельєфу у 15 тисяч. За словами Фенича, в майбутньому, можливо, й продовжать кількість барельєфів істориків, до них віднесуть і науковців, які працювали на історичному факультеті – професорів Потушняка, Лелекача, Штернберга, Гранчака та Балагурі.

Завершилася знаменна подія на історичному факультеті виконаннями студентами та викладачами знаменитого студентського гімну «Гаудеамус» під диригуванням професора Володимира Задорожного.
Категорія: Суспільство | Переглядів: 823 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чехія висилає українських дипломатів
Тестування мовами нацменшин обійдеться державі у 80 тисяч гривень
Кожен закордонний паспорт приносить державі 93 грн
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
В России решили уволить 22 тысячи милиционеров
Погода у Закарпатті та Ужгороді 6 травня
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...