«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 05.05.2024, 12:25:01

Головна » 2008 » Квітень » 25 » Нова звітність по ПДВ – проти фіктивних схем



Нова звітність по ПДВ – проти фіктивних схем
11:33:10
Із 20 квітня платники податку на додану вартість здають звіти по-новому. Відтепер поряд із власне звітом по ПДВ треба подавати і додаток, в якому має бути розшифровано податкові зобов’язання, тобто вказано, від кого платник купив продукцію і кому її продав. Вся ця інформація заноситься в єдину систематизовану базу даних на рівні ДПА України, де й будуть проводити оперативні звірки. Мета нововведення – виявити фіктивні схеми відшкодування ПДВ.
 
- Ми не можемо, як це передбачено законодавством, відшкодувати заявлену суму, бо повинні перевірити всю інформацію по ланцюгу, аж до виробника. А це може зайняти і кілька місяців. В той же час на якомусь із етапів виявляємо фіктивну фірму, приходимо на перевірку за місцезнаходженням – а там ні фірми, ні працівників, ні коштів. Тобто це є пуста робота, бо втрачений час. А якщо оперативна звірка буде проводитися через сервер ДПАУ, то є можливість швидко виявити махінації. До прикладу, закарпатська фірма А. заявила, що вона купила товар від київської фірми Б. В той же час у своїй звітності по ПДВ київська фірма повинна вказати, що вона продала товар закарпатській. Якщо такої інформації немає – то це вже сигнал для перевірки цього суб’єкта, - розповів про нововведення на прес-конференції у прес-центрі «НЕДІЛІ» начальник Ужгородської МДПІ Тарас Триндяк.
 
Якщо у перші місяць-два із новою звітністю і виникатимуть труднощі, бо буде чимало запитань як у платників, так і у податківців, то місяців через три слід очікувати на суттєвий ефект, бо схеми фіктивного відшкодування ПДВ будуть відсічені, запевнив Т.Триндяк. Головне – щоб у держави вистачило грошей. Бо поки що податківці не задоволені тими лімітами, які доведені області для відшкодування ПДВ. Наразі прогнозовані суми не забезпечують навіть поточні заявки (якщо в середньому платники заявляють до відшкодування 20 мільйонів гривень в місяць, то бюджетом на ці цілі передбачено всього 12-25 мільйонів). А це вже наперед свідома проблема, бо в цілому за рік буде накопичено солідну суму.
 
Проте, зауважує Триндяк, у березні загалом по державі додатково виділили 1,5 мільярда гривень на відшкодування ПДВ. Перепало і Ужгородській МДПІ. В цілому за перший квартал поточного року по інспекції відшкодували понад 19 мільйонів гривень, що у 2,3 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року. Разом з тим податок на додану вартість позитивно впливає на податкові надходження. Так, в цілому по МДПІ (включає Ужгородський, Великоберезнянський та Перечинський райони) за січень-березень ц.р. поступило понад 41 мільйон гривень (приріст у порівнянні із аналогічним періодом минулого року становить 23 млн. грн.).
 
Якщо говорити загалом про підсумки роботи Ужгородської МДПІ у першому кварталі 2008 року, то, як зазначив Т.Триндяк, «інспекція спрацювала прекрасно». До Зведеного бюджету по МДПІ поступило майже 115 мільйонів гривень, що на 52 мільйони більше, ніж у першому кварталі 2007 року. Із загальної суми в місцевому бюджеті залишилося понад 24,5 мільйона, все інше поступило до Держбюджету.
 

Радує начальника МДПІ і активність громадян у деклараційній кампанії. Поки що про остаточні підсумки говорити рано, але деякі цифри назвати вже можна. До прикладу, по Ужгородському району вже прийнято 411 декларацій. Як і минулоріч, левову частку з них становлять декларації на отримання податкового кредиту (234 громадяни хочуть повернути частину коштів за навчання, 19 - сплата страхових внесків). Але поруч з цим 159 громадян у цьому році задекларували доходи, які не були оподатковані у джерелах виплати. Це є суттєвий приріст, бо минулого року таких було лише 22. До прикладу, інвестиційний прибуток задекларували 9 осіб із сумою доходу126 тисяч (або 26 тисяч гривень податку). Є 80 декларацій щодо спадщини на суму доходу майже 3 мільйони гривень (податок – 148 тисяч). І доволі незвичним у цьому році є декларації, які подали громадяни від надання послуг сільгосптехнікою – 66 декларацій на суму 53 тисячі гривень (або податок 8 тисяч гривень).

Категорія: Економіка | Переглядів: 853 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Лазерній корекції зору знайшли більш сучасну і безпечну заміну
Организм человека может сам вырабатывать лекарство от ожирения
На Марсі знайшли залишки гігантського озера
Ученые выяснили, что склонность к азартным играм передается по наследству
В сибирских школах будут преподавать китайский язык
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...