«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 05.05.2024, 16:12:32

Головна » 2008 » Травень » 7 » Не ходіть, дівчата, заміж?



Не ходіть, дівчата, заміж?
12:14:32
або З милим рай і без весільної сукні…

Подруга моєї знайомої нервово виснажується – вона виходить заміж… Підготовка до весілля вимагає, як відомо, значних матеріальних витрат і саме цей бік найбільш значної, як прийнято говорити, події в житті, серйозно впливає на моральний та нервовий стан нареченої…

 
Не той тепер Миргород…
Якщо кілька десятків років тому весілля робили, щоб не гірше, як у інших, то сьогодні нареченим хочеться мати все, «не як у всіх». Сьогоднішні молодята дуже вибагливі і намагаються влаштувати весілля так, щоб ні в кого не було нічого подібного, та вразити гостей. Користуються попитом різні розважальні програми – на весілля запрошують циганські ансамблі, виконавиць танцю живота, театральні колективи, а нещодавно з’явилася можливість влаштувати й шоу з вогнем. Дедалі популярнішими стають феєрверки. Це недешеве задоволення, але «бумкає» над нашими містами і селами дедалі частіше. Вичитає десь в журналі чи побачить по телевізору наречена якусь новинку і просить влаштувати на весіллі таке ж. Наприклад, розповідали мені, що одна дівчина захотіла їхати вінчатися тільки в кабріолеті, інша замовила кортеж з червоних машин. Навіть якщо у людей власні непогані авто, на весілля вони винаймають презентабельні іномарки. Також хочуть, щоби весілля було організоване, причому за всіма жанрами та вимогами «кіношних» весіль: якщо раніше міг кум чи сват сказати кілька тостів і цим обмежувалося, то тепер шукають доброго не тільки організатора-тамаду, але й упорядника весіль. На святковий стіл теж грошей не шкодують. Якщо раніше намагалися зекономити, шукали їдальні чи дешеві зали, то тепер – лише ресторани, і частіше дорогі.
 
Бажання, можливо, похвальні, але, особисто у мене, нема ніяких логічних пояснень, для чого всі ці показово-виділяльні жести? Хоча… Спробувати розібратися і знайти відповіді на питання – можна. Для цього довелося обійти кілька салонів весільних суконь, поспілкуватися з кількома так званими весільними «упорядниками» і, звісно, з самими нареченими та їхніми батьками. Влаштувати пишну феєрію чи відсвяткувати у тісному сімейному колі? Яким може бути весільний декор і як його використати задля створення гарного настрою? Наскільки свято стане незабутнім? Питання, які найбільше мучать наречених та їхніх батьків. Відповіді для більшості із них лежать у площині банального раціоналізму, однак є і такі, для кого раціоналізм, прагматизм, заощадження – поняття неприйнятні, коли йдеться про узи Гіменея. Та, як би там не було, якщо вміст вашого гаманця чи кредитної картки менше шести тисяч доларів, а вам хочеться, аби вальс Мендельсона разом з вами послухало гостей сотня, і сукня – щоб найкраща і машина – та, що крутіша, доведеться позичати ще пару тисяч.
 

Ти моя дорога наречена…

Зізнаюся, мене шокували цифри, які мені називали, але, очевидно, це саме той випадок, коли диму без вогню точно не буває. За гроші, витрачені на пересічне закарпатське весілля, можна три роки винаймати квартиру. Розпочнемо, звісно, з найголовнішого – сукні для нареченої. Її можна або придбати, або взяти на прокат, який в середньому коштує половину вартості сукні. Хоча все дуже індивідуально й залежить від багатьох чинників: якої шикарності сукню хотіла б мати наречена, чи має вона бути новісінькою чи такою, що вже виконувала своє призначення й скільки разів, де саме ви її шукатимете — на базарі, у салонах чи за газетними оголошеннями. Раніше почнете пошук весільної сукні – більша ймовірність того, що ви залишитеся нею задоволені. Розглянемо кілька варіантів її придбання. Найдорожчий – купівля сукні у весільному салоні. Стартова ціна - від 600 американських доларів. Якщо ви не готові витратити таку суму, тоді можете взяти сукню напрокат. Вартість такої послуги може бути дешевша удвічі. Середня ціна – від 400 американських доларів. Однак, знову-таки, треба зауважувати, що все залежить від тканини, фасону, пошиття і, звісно, бренду – через нього часом прокат може тягнути до п’яти тисяч умовних одиниць. Правда, особисто у мене виникають сумніви, що в Ужгороді справжні каваллі, габбани чи лорани, але… облишмо. Якщо знаходяться готові платити тільки за «фірму», то обов’язково знайдуться ті, хто цю «фірму» пропонуватиме.
 
Далі про необхідні аксесуари: фата, рукавички, підв’язки, діадеми. В деяких салонах вони входять у вартість сукні, іноді їх підбирають окремо. Початкова ціна аксесуарів – сто умовних одиниць. До речі, нині дуже актуальними є кольорові сукні — блакитні, рожеві, бежеві й навіть яскраво-червоні. Попит на неординарні сукні, як з’ясувалося, є. Придбати такі екземпляри можна за ціною від 300 до 1500 американських доларів залежно від фасону і багатства оздоблення. Прокат сукні передбачає укладення угоди-зобов’язання, в якій обумовлюються умови прокату, а також санкції у випадку незворотного пошкодження сукні. Якщо наречена, наприклад, мала необережність поставити на сукні пляму, котра не виводиться — доведеться заплатити штраф у розмірі 15-50 відсотків від вартості прокату. Чищення весільної сукні у хімчистці коштуватиме вам від 100 гривень. Пошиття сукні в ательє на замовлення коштуватиме від 1500 гривень, залежно від моделі, тканини та інших параметрів.
 
Заради справедливості варто згадати і про одяг нареченого. Як розповів мій знайомий, котрий одружився у січні, весільне екіпірування обійшлося йому: костюм — 540 гривень, сорочка – 110 гривень, краватка — 60 гривень, туфлі — 260 гривень. Ціни — середні, можна одягнутися й за меншу суму, можна, звісно, й за набагато більшу. Все залежить від фінансових можливостей.
 

 

Весілля студентське: пакет заощадливий

Дочка моїх знайомих поставила батьків перед фактом: вона виходить заміж. А щоб не турбувати їх весільними клопотами, сама з нареченим все влаштувала. Тепер вони навперебій розповідають про справжнє студентське весілля!!! Процес розпису молодят у РАГСі коштував їм всього два десятки гривень – оплата держмита, консультації з питань шлюбного законодавства та ламінування шлюбного посвідчення. Під’їхали до місця розпису наречений з нареченою у маршрутному таксі і, очевидно, почувалися настільки щасливими, що не думали не тільки про години, але і шикарний лімузин. Одяглися ж у найкращий одяг із свого гардеробу – необхідність витрачатися на квіточки-рюшечки відпала сама собою. Ні про який ресторан не могло бути і мови – все готували самі, у гуртожитку. Продуктів брали з розрахунку 30-40 гривень на людину. Гуляли два дні: було і перше, і друге, і десерт. А ще друзі допомогли і самі купили фрукти - банани, апельсини, яблука і овочі – огірки та помідори. Хтось розщедрився на квашену капусту, а хтось – на шмат справжнього сала. З міцними напоями, кажуть, також проблем ніяких не було, але конкретніше – звідки, що і почім – не розповіли. Ну-у, очевидно, якась така собі студентська «виробнича» необхідність.
 
Звісно ж, не обійшлося і без відео- та фотозйомок. Цією справою зайнявся їхній однокурсник. Аматор, але, як кажуть, уже наловчився. Знімав весілля друзів залюбки – і йому практика, така собі показова робота, і їм приємні спогади та ще безкоштовні! Батьки подарували нареченим золоті обручки. Інші гості – хто посуд, хто білизну. Одним словом – романтика! Молодята щасливі і ні про що не шкодують. «Скажемо відверто, що таке весілля ми зробили не тому, що грошей у родини нема, - розказує молода дружина. – Батьки і сукню купили б, і на машину мали б, і на ресторан грошей не пошкодували. Та і, якщо чесно, весільних салонів скрізь маса, і сукні є дешеві, але насправді виглядають вони гнітюче. Гарна сукня коштує не менше $500, а прокат - завжди половина вартості. У чому зміст прокату - важко сказати. Кращий варіант, звичайно, за ті ж гроші зшити ексклюзивну сукню, але ми не хотіли. Жодна сукня не варта класного відпочинку вдвох із коханим десь у горах чи на морі». Молодий чоловік підтримує свою половинку: «Ось наші друзі взагалі суперзаощадливе весілля зробили, але ж яке ве-се-ле!!! В один прекрасний момент вони просто тихенько зайшли в РАГС серед тижня й розписалися. Потім взяли 5 ящиків пива, кілька кілограмів крабових паличок, житнього хліба, сухариків й горішків, захопили друзів і поїхали на природу, де відмінно відірвалися».
 

Це весілля пило і гуляло!

П’ятьма ящиками пива і кількома кілограмами сухариків на весіллі задовольняються одиниці. Основна ж маса народу вимагає банкету, до того ж не такого, аби тільки по вусах текло, а й в рот чим більше потрапило. Пити і їсти має бути багато, дуже багато, дуже-дуже багато... Якщо ви людина заможна і зайнята, можна перекласти частину або й усі турботи на плечі агентств, котрі пропонують послуги з організації різноманітних святкувань. Є вже і така послуга – все, як у голлівудських фільмах: в тон підібрані серветочки, посуд – вишуканий фарфоровий чи скромніший, правильно розсаджені гості, вчасно промовлений тост, ефектно винесений весільний торт… Само собою, за все треба платити. Чомусь мені дуже неохоче називали вартість цих послуг. Очевидно, все залежить від особистої розмови з «господарем» весілля. Кажуть, що професіональні організатори весіль з перших слів можуть чітко визначити, на які гроші можна розраховувати. Мінімальна ж вартість організаційної роботи, коли ви приходите на власне весілля як гість і не переймаєтесь його організацією, коштує, як мені сказали, 300 умовних одиниць плюс вартість самих послуг — роботи відеооператора, музикантів, тамади та всього іншого, чого ваша душа забажає. Якщо ж організовувати весілля вам доведеться самим, то зважайте на те, що розпочинати це робити варто якомога раніше, як мінімум за 2-3 місяці до його дати. Інакше вам дуже важко буде знайти весільних професіоналів – тамаду, відеооператора, музикантів: вже зараз їхній робочий графік розписаний до вересня.
 
Мій знайомий фотограф «поскаржився», що не матиме до середини червня жодної вільної суботи та неділі – запрошують знімати весілля. Правда, відмовлятися від пропозицій він поки що не збирається, тим більше, що вміє добре «впливати» на замовників, коли йдеться про оплату його праці. «Уявляєш, - розповідає він про останнє своє запрошення, - кажуть, що у їхньому селі фотограф бере долар за знімок. Я їм порадив його запросити, якщо так бере. Але ж не хочуть, кажуть, що він уже неякісні фото робить. Отже, йому за неякісні дають долар, а мені за якісні півтора шкодують. Все одно, зрештою, погодились…» До речі, мій знайомий не робить менше 200 знімків і до того ж не займається друком фотографій. Ось так. Що стосується відеооператора, тамади, музик, послуг кухаря, роботи офіціантів, то… Я вже мовчу про меню, коли, аби вразити гостей, деякі батьки йдуть на кроки, схожі більше на дії камікадзе, аніж на турботу про своїх дітей. Як розповідали мені, на одному весільному столі було виставлено, окрім всіляких екзотичних овочів та фруктів, 36 видів м’ясної закуски, 12 видів салатів, 8 гарячих страв. Вразити гостей і справді вдалося. Правда, вдалося залізти у багаторічні борги…
 

Гірко!

Найдорожче у світі весілля, занесене до книги рекордів Гіннеса, коштувало 100 мільйонів доларів. 20 тисяч гостей, спеціально споруджений для них стадіон і сім днів гуляння, яких все одно не вистачило, щоб наречені особисто привітали всіх. У рейтингу ж журналу Forbes найрозкішніших весільних вечірок останніх кількох десятиліть на першому місці – весілля правителя емірату Дубаї шейха Мухаммеда бін Рашида аль-Макмута. У 1981 році він одружувався з принцесою Саламі. Сім’я шейха витратила на весілля 44,5 мільйона доларів, що по нинішніх грошах приблизно 100 мільйонів доларів. Втім, і за нинішніми мірками весілля не розорило б шейха – на його рахунку 14 мільярдів доларів. До чого я це? Та, щоб заспокоїти знайому моєї подруги: її 50 тисяч гривень на весілля – мізер у порівнянні з витратами на весілля шейха. Якщо ж серйозно, то, як на мене, весілля – це особиста справа наречених, не особиста, але дуже важлива справа для їхніх батьків. І, мабуть, таки дуже важливо, аби після того, як свято відгримить, гості розійдуться, а наречена здасть у салон свою весільну сукню, не відчути себе перед розбитим коритом. Особливо батькам…

Анастасія КОН

Категорія: Цікаво | Переглядів: 1300 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Лазерній корекції зору знайшли більш сучасну і безпечну заміну
Организм человека может сам вырабатывать лекарство от ожирения
На Марсі знайшли залишки гігантського озера
Ученые выяснили, что склонность к азартным играм передается по наследству
В сибирских школах будут преподавать китайский язык
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...