«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 01.05.2024, 05:29:15

Головна » 2008 » Травень » 14 » Ліцензійний переворот



Ліцензійний переворот
11:36:27
Газпрому зменшили термін роботи на Україні. Українська влада добилася перегляду ліцензії, виданій дочці Газпрому для реалізації газу кінцевим споживачам, пише Время новостей
 
Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України видала ООО Газпром збут Україна (Київ) ліцензію на постачання природного газу за нерегульованим тарифом терміном на один рік. Раніше на відкритому засіданні цього органу було ухвалено рішення видати структурі Газпром п'ятирічну ліцензію. Проте згодом цей документ заднім числом анулювали. Глава НКРЕ Валерій Кальченко пояснив, що комісія вирішила привести термін дії ліцензії у відповідність з тривалістю контракту компанії на купівлю газу у Нафтогаза України. У Газпромі заявили, що концерну незрозумілі дії НКРЕ.
 
Як відомо, згідно із домовленостями між Газпромом і Нафтогазом від 12 березня була зафіксована наступна схема співпраці двох країн в газовій сфері: Нафтогаз став імпортером всього газу на Україну замість компанії Укргазенерго, в якій Газпром через трейдера RosUkrEnergo мав 25%. А український монополіст, у свою чергу, повинен продавати уповноваженій Газпромом компанії 7,5 млрд кубометрів газу щорічно з символічною надбавкою до ціни. Гарантією довготривалості доступу російського концерну на український ринок була п'ятирічна ліцензія компанії Газпром збут Україна на продаж газу кінцевим споживачам і контракт з Нафтогазом. Втім, контракт з Нафтогазом підписаний до травня 2009 року (при тому, що у самої компанії договір на закупівлю середньоазіатського газу з RUE за ціною 179,5 дол. за тисячу кубометрів дійсний лише на 2008 рік).
 
Проте потім джерела на ринку повідомили, що НКРЕ переглянула умови ліцензії під тиском кабінету міністрів України. Як відомо, прем'єр-міністр країни Юлія Тимошенко публічно заявила, що дія угоди від 12 березня повинна бути обмежена одним роком, оскільки на такий період зафіксована ціна газу для Києва. У Газпромі, правда, вважали інакше: робота на ринку - це компенсація за зміну схеми.
 
За словами пана Кальченка, рішення було узгоджене з ліцензіатом. Але за іншою інформацією, компанію Газпром збут Україна просто поставили перед фактом, надіславши нові документи.
 
Наскільки законні дії НКРЕ, тепер належить розбиратися юристам Газпрому і, можливо, судовим органам України. За словами джерел на українському ринку, комісія не могла за своєю ініціативою анулювати діючу ліцензію,  і тим більше видати нову без клопотання з боку дочки Газпрому. У російській компанії поки утримуються від різких коментарів.
 
У будь-якому випадку зміна правил гри так само не робить честі українській владі.
 
Президент України Віктор Ющенко вважає необхідним переглянути ціни реалізації природного газу, що видобувається на Україні. “Ціни збиткові для ключового національного монополіста” - сказав він вчора на прес- конференції в Києві. Ющенко також вважає, що нинішні ціни - це колосальна проблема для майбутнього.  В той же час після ухвалення кабінетом міністрів України ряду рішень з підвищення  цільової надбавки до ціни на природний газ промислові підприємства вже з 1 травня платитимуть (з урахуванням транспортних витрат) за тисячу кубометрів близько 280-290 дол. Розмір цього збору за останні п'ять місяців змінювався тричі. З 1 січня 2008 року він зріс з 2 до 4%, з 1 квітня - до 8%, а з 1 червня становитиме 12%. Для хімічних підприємств розмір збору з 1 квітня зріс з 0,01 до 4%, а з 1 червня збільшиться до 6%.
 
Повідомляє Кореспондент
Категорія: Україна | Переглядів: 734 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
Азаров скоротив понад 100 "зайвих" відомств при уряді
Ученые выяснили, что склонность к азартным играм передается по наследству
Янукович призначив Повалій своїм позаштатним радником
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
У Білорусії розбився МіГ-29 разом з екіпажем
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...