«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 05.05.2024, 05:49:55

Головна » 2008 » Травень » 16 » На дорогах, мов на війні



На дорогах, мов на війні
16:00:41
Недавня трагедія у Харкові, де водій джипа, у крові якого була 5-кратна доза алкоголю, розчавив на трамвайній зупинці 6 безневинних людей, у тому числі й двох дітей, вкотре змусила українське суспільство заговорити про страшне лихо, котре іменується дорожньо-транспортним травматизмом
 

За рік – 9 481 трупів

Статистика автопригод в Україні жахає. Торік у 62 тисячах ДТП загинуло 9 481 та травмовано 77 тисяч наших співвітчизників. Для порівняння: за 10 літ війни в Афганістані загинуло близько двох десятків тисяч радянських солдатів...
 
Уже цьогоріч маємо понад 2 106 нових смертей на дорогах. На Закарпатті ситуація хоч і не така катастрофічна, проте і в нас, за інформацією начальника УДАІ УМВС полковника міліції Олександра Яцканича, з початку року у 243 дорожньо-транспортних пригодах 41 потерпілий загинув та 281 травмований. Порівняно з аналогічним періодом минулого року ми хоча й маємо зменшення як кількості загиблих (на 29,3%), так і травмованих (на 22,2%), проте в Ужгороді, Воловецькому, Берегівському, Хустському та Міжгірському районах ДТП побільшало. У двох особливо тяжких ДТП один закарпатець загинув та ще 11 травмовано.
 
Аби зупинити вал дорожньої аварійності, щодоби на чергування в області заступає близько 30 нарядів ДАІ у складі 60-80 працівників міліції. Але цього замало. Бракує, на думку Олександра Яцканича, принаймні ще 50 працівників, аби більш-менш перекрити основні дороги та місця найбільшої аварійності.
 

“Закручування гайок” дає результат

З 10 січня в Україні триває оперативно-профілактична операція, основна мета якої – наведення порядку на дорогах. І “закручування гайок” уже дало позитивний результат. Станом на 4 травня, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в Україні зареєстровано на 13% менше ДТП із потерпілими, на 460 менше людей загинуло, на 2 600 менше травмованих.
 
– Збереження майже півтисячі людських життів – це основний показник, який підтверджує ефективність оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на посилення безпеки дорожнього руху, – переконаний глава МВС Юрій Луценко. Водночас міліцією задокументовано вже понад 350 тисяч порушень ПДР, за які законом передбачено позбавлення права керування транспортними засобами. Зокрема, близько 135 тисяч випадків керування водіями автотранспортом у нетверезому стані. У тому числі 810 випадків пияцтва водіями маршрутного транспорту, котрі ризикують життям десятків пасажирів! На виконання рішень судів у майже 64 тисяч любителів випити за кермом уже вилучено посвідчення водія.
 
На Закарпатті, за словами начальника УДАІ, позбавлено прав керування авто вже дві з половиною тисячі водіїв. А загалом в області з початку року виявлено понад 65 тисяч порушень правил дорожнього руху, затримано 3 127 п’яних водіїв.
 

В Європу хочемо?

Однак усім зрозуміло, що ситуації кардинально не виправити без збільшення штрафних санкцій щодо порушників ПДР. Бо 340 гривень за пиятику, погодьмося, можуть налякати хіба що пенсіонера на “Запорожцеві”, а не крутяка на “Мерсі” чи “Лексусі” вартістю 100 тисяч доларів. Треба штрафувати хоча б на тих 2 550 гривень, як тепер пропонується. До слова, у сусідній Угорщині штраф за пиятику – 700 тисяч форинтів (майже 3000 доларів), у Польщі – 1400 євро. І наші “круті” там відразу стають законослухняними. В Ужгороді ж міліція та влада перекрила плитами набережну, аби не гасали машини біля шкіл, то почали об’їжджати бетон просто по тротуару, бо їм, бачте, на каву на Корзо треба... Як зізнався полковник Яцканич, уже й сам заступник губернатора Іван Балога дорікнув йому з приводу цього неподобства. Тож доведеться за бетоном ще й патрулі виставляти. Нічого не вдієш, раз у нас нарід, мов худоба!..
 
– Гостро постала необхідність ухвалення змін до законодавства про дорожній рух, – переконаний міністр Луценко. – Сподіваюсь, що відповідний законопроект буде розглянутий першочергово. Адже кожен день затягування розгляду цього питання губить чиєсь життя. Бо на сьогодні недостатньо реальних важелів впливу на недобросовісних учасників руху, які становлять небезпеку для людей.
 
Наразі в Україні міліція пропонує такі штрафи за порушення ПДР: керування ТЗ в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння – 1 360-2 550 гривень або позбавлення права керування на 1-3 роки; втеча з місця ДТП – 272-340 грн; проїзд на заборонний сигнал світлофора – 170-204 грн; створення аварійної ситуації – 170-204 грн. або позбавлення прав до 1 року; керування незареєстрованим автомобілем – 102-136 грн; негрубі порушення ПДР – 85-100 гривень.
 

А якщо ми намагаємось іти в Європу, то й жити маємо по-європейськи. У розвинутих державах світу автотранспорту не менше, ніж у нас, а такого травматизму й близько не спостерігається. Бо там люди бояться Закону! За керування автомобілем у нетверезому стані в Німеччині штрафують на 800 євро або позбавляють прав керування на 3 місяці, у Франції – до 6000 доларів штрафу, Швейцарії – 775 євро, Данії – 450 євро або арешт до 14 днів, у США – до 1000 доларів. А мудрі японці взагалі за пиятику штрафують до 8700 доларів або садять в тюрму на строк до 5 років. Якщо нам так любляться японські “Тойоти”, то й їздити, мабуть, мусимо по-їхньому...

Володимир ТИС

Категорія: Кримінал | Переглядів: 666 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Лазерній корекції зору знайшли більш сучасну і безпечну заміну
Организм человека может сам вырабатывать лекарство от ожирения
На Марсі знайшли залишки гігантського озера
Закарпаття: Підприємці краю оголошують конкурс для журналістів на кращий бізнес-матеріал
Закарпаття: Прес-конференція головного лікаря Обласної станції переливання крові
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...