«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 03:11:21

Головна » 2008 » Травень » 22 » Свято пройшло, проблеми залишилися



Свято пройшло, проблеми залишилися
13:29:11
День музеїв пройшов на «ура»
 
Досить помпезно відсвяткували Міжнародний день музеїв на Закарпатті. В Ужгороді на базі краєзнавчого музею, щоб більш реально відобразити епоху середньовіччя, гостювали навіть рицарі з Сімферополя, які влаштували рицарські двобої.
 
А в затінку на очах у відвідувачів музею своє ковальське мистецтво демонстрували ковалі. З усіх виставкових залів найбільшим попитом користувалася зала зброї, де демонстрували унікальні шоломи кірасирів та драгунів російської та пруської армій, холодну зброю різних країн 15-19 століть, кремінні рушниці та пістолі, а також цікавий експонат - дворучний меч німецького рицаря-ландскнехта 16 століття. Як розповіла завідуюча відділом історії краєзнавчого музею Олена Кобаль, розпочав роботу зі створення цієї експозиції Василь Віднянський, який довгий період часу складав каталог зброї. Велику допомогу у створенні виставкової зали надав співробітник музею Михайло Джахман, який власноруч робив ескізи вітрин. Загалом, виставка нараховує 250 зразків, а для глядачів виставили близько півсотні експонатів. Найціннішим з них є шабля трансільванського князя та польського короля Іштвана Баторія, на якій золотими буквами латинню вигравіювано «З Богом, за Батьківщину», а на зворотній стороні «З удачею, до перемоги». Шабля до музею потрапила з колекції Тіводара Легоцького, який у свою чергу отримав її від ужгородки - дружини Фелд Бернарда у 1881 році.
 
Гостинно зустрічав відвідувачів і сусідній музей – народної архітектури та побуту, де всі бажаючі могли безкоштовно дізнатися про спосіб життя мешканців закарпатських сіл, ознайомитися з їх житлами та методами господарювання.
 
Піднімали настрій відвідувачам музею етнографічно-фольклорний ансамбль «Ужгород», естрадно-танцювальний колектив «Танцювальна корпорація друзів» та інші.
 

Свято закінчилося, але проблеми залишилися. Нагадаємо, що «НЕДІЛЯ» у минулому номері писала про основні труднощі музеїв краю. Тож хочеться, щоб обласна влада не лише раз на рік звертала увагу на наші історичні надбання та проблеми працівників музеїв, а дбала про них систематично.

Роман СЕНИШИН

Категорія: Наука та ІТ | Переглядів: 783 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Офіційний курс валют на 10 вересня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...