«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 05.05.2024, 14:27:05

Головна » 2008 » Червень » 4 » Медведєв попередив Ющенка



Медведєв попередив Ющенка
09:26:27

Дружнє попередження Російський президент нагадав українському про важливість дотримання двосторонніх угод, пише ВЗГЛЯД

Дмитро Медведєв подзвонив до Києва своєму українському колезі Віктору Ющенку і закликав його «не приймати рішень, які суперечать двостороннім домовленостям». При цьому ряд кроків Ющенка, що зачіпають інтереси Росії, отримали «принципову оцінку» з боку Медведєва. Скоро у двох президентів буде нагода обговорити всі двосторонні проблеми –  від НАТО до Севастополя – при особистій зустрічі: на саміті СНД в Пітері.

 

В середу відбулася телефонна розмова між президентом Росії Дмитром Медведєвим і Президентом України Віктором Ющенком. Як уточнила прес-служба Кремля, бесіда відбулася саме за ініціативою російської сторони.

 

Зокрема, Медведєв закликав  українського колегу не приймати однобічних рішень, що йдуть врозріз з російсько-українськими домовленостями.

 

Крім того, як повідомляє прес-служба, «в ході бесіди Медведєвим була викладена принципова оцінка ряду кроків української сторони, що безпосередньо зачіпають інтереси Російської Федерації». Російський лідер також звернув увагу Ющенка «на необхідність керуватися в російсько-українських відносинах принципами партнерства»

 

Ці питання президенти незабаром зможуть обговорити і при особистій зустрічі. На початку червня в рамках неформального саміту країн СНД в Санкт-Петербурзі між Медведєвим і Ющенком відбудуться офіційні переговори.

 

«Глави держав умовилися продовжити обговорення актуальних питань російсько-української співпраці в ході перебування Ющенка на економічному форумі в  у Петербурзі», - резюмує прес-служба.

 

Нагадаємо, що останнім часом стосунки між Москвою і Києвом помітно ускладнилися. Найбільш болісними темами для двостороннього діалогу є намір Ющенка інтегрувати Україну до Північноатлантичного альянсу, виведення Чорноморського флоту з Севастополя до 2017 року, заборгованості України за газ і доля  нафтопроводу Одеса-Броди.

 

Курс на вступ до НАТО Ющенко проголосив ще в часи своєї передвиборної кампанії. Позицію Росії із цього приводу на переговорах з Ющенком одного дня озвучив Володимир Путін: «Вступ до НАТО означає обмеження суверенітету. Якщо Україна хоче обмежити суверенітет, це її справа».

 

При цьому Москва підкреслює, що в боротьбі за національну безпеку залишає за собою право дій у відповідь. Хоча робити їх їй би не хотілося. «Подумати страшно, що Росія у відповідь на це (можливе розміщення баз НАТО або елементів ПРО) націлить на Україну свої ракетно-ядерні системи. Ось що нас турбує», – підкреслював Путін.

 

Взагалі, Росія неодноразово попереджала свого південного сусіда, що вступ до НАТО завдасть  шкоди не лише двостороннім стосункам, але і самій Україні. Проте Ющенко упирається, хоча така завзятість і позначається на його рейтингу. Зрозуміло, у бік зменшення .

 

Севастополь – тема не менш гостра. Згідно з двосторонньою угодою, Чорноморський флот Росії знаходиться на території України до 2017 року. Даний документ передбачає можливість пролонгації, але український МЗС вже неодноразово заявляв, що подовжувати договір не планує. І на те є свої причини.

 

Більш того, Ющенко вже дав доручення уряду розпочати підготовчий етап з виведення ЧФ з Криму до зазначеного терміну.

 

На користь Росії продовження даного договору. При цьому Смоленська площа підкреслює, що тему термінів базування ЧФ доки обговорювати передчасно. Дане питання має стати предметом російсько-української домовленості пізніше і розглядатися з врахуванням всього комплексу двосторонніх відносин.

 

Не сприяють гармонії і взаємні чорні списки, до яких вже встигли попасти ряд політиків (Москва, втім, підкреслює, що жодних чорних списків не існує, і йдеться про суто окремі випадки).

 

Так, персоною нон грата на Україні вже оголошений мер Москви Юрій Лужков (за вислови про статус Севастополя). Росія, у свою чергу, перекрила кордони для першого заступника міністра юстиції України Євгена Корнійчука (за вислови на адресу Володимира Путіна, коли той ще був президентом).

 

Що до нафтопроводу Одеса-Броди, Москва наполягає, щоб Україна виконала всі внутрішньодержавні процедури за угодою про транспортування нафти, яку було підписано в серпні 2004 року. Проте, нагадує РІА «Новости», 22 травня Президент Ющенко підписав указ, згідно з яким Одеса-Броди буде переведений в аверсний режим ще до кінця року.

 

http://ua.korrespondent.net

Категорія: Політика | Переглядів: 887 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Лазерній корекції зору знайшли більш сучасну і безпечну заміну
Организм человека может сам вырабатывать лекарство от ожирения
На Марсі знайшли залишки гігантського озера
Ученые выяснили, что склонность к азартным играм передается по наследству
В сибирских школах будут преподавать китайский язык
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...