«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 14.05.2024, 14:51:13

Головна » 2008 » Червень » 17 » У чорну, чорну п’ятницю…Як свідчить статистика, кожний третій українець вірить у магічну силу числа 13



У чорну, чорну п’ятницю…Як свідчить статистика, кожний третій українець вірить у магічну силу числа 13
12:28:50
П’ятниця, 13-го… У цей день мільйони землян прокидаються з неприємними передчуттями. Ще б пак! Такий день! Чорна кішка, розбите люстерко, розсипана сіль – світ переповнений недобрими прикметами, на які ми можемо відповісти хіба що трьохразовим тьху-тьху-тьху через ліве плече…
 

Нам ці п’ятниці – взяти та відмінити?

Повір’я та прикмети, що наганяли страх на жителів середньовіччя, хвилюють і сучасну та прогресивну людину. В п’ятницю 13-го багато з нас не хочуть працювати, не хочуть вчитися, не хочуть будь-що робити. Навіть, як з’ясувалося, одружуватися. А раптом це погано відіб’ється на всьому подальшому подружньому житті? Як запевнили мене у кількох відділеннях РАГСу, в такий день уже традиційно мало шлюбів. «Це, мабуть, якісь екстремали, любителі гострих відчуттів та ризику, - сказали в одному. – Перенести весілля на один день раніше чи пізніше не важко».
 
На відміну від забобонних молодят, ужгородка Вікторія зі своїм чоловіком в силу чорної п’ятниці не повірили більше п’ятнадцяти років тому, не вірять і нині. «Весілля наше відбулося 13 вересня. Це було випадково, - розповідає Вікторія, - так просто співпало. Свекруха, правда, категорично була проти, але вже нічого змінити не могла. Вінчалися ми на кілька років пізніше, але, уявіть, у п’ятницю, 13-го, та ще о 13-й годині. Живемо душа в душу з чоловіком, розуміємося добре, допомагаємо, підтримуємо одне одного».
 
А ось студентка одного з ужгородських університетів Людмила не те що виходити заміж тринадцятого не буде, вона навіть іспит здавати не йде, якщо його призначено на 13-те число. «Ой-ой-ой, ви що, ніколи, – розмахуючи руками, немов відганяючи від себе нечисті сили, зізнається Люда. – Я краще вигадаю щось, але на іспит не піду. Перездачу дозволено, тож краще перездам в якийсь інший день». На моє питання, а якщо вона на перездачі витягне тринадцятий білет - що робитиме, Людмила тільки зітхнула: «Отже, щось обов’язково не буду знати і здам іспит погано».
 
А ось педагоги забобонних студентів більш стримані у своєму ставленні до п’ятниці 13-го. Кажуть, не їм вирішувати, коли призначати іспити, контрольні чи наради і, тим більше, відмовлятися від виконання своїх обов’язків у п’ятницю 13-го. «Можливо, десь там у глибині душі і є якісь почуття до цього дня, але ж не будемо ми відміняти заняття лиш через те, що хтось його боїться, - каже Галина, викладач одного з ужгородських училищ. – Чесно кажучи, я, коли складаю плани, навіть не думаю про числа і дні. Є програма – її треба виконувати».
 
До речі, без будь-яких теплих почуттів до числа 13 ставляться і колишні парашутисти. «Коли ми в армії скакали з парашутом, то у нас навіть поняття такого не було, як 13-й виліт, - згадує перечинець Олександр, - був 12-й, потім зразу 14-й. Якось ми їхали у п’ятницю, 13-го на стрибки і наша машина заїхала в кювет. Ось так».
 
З нетерпінням чекають п’ятницю 13-го всілякі чаклуни, маги, знахарі та, звісно, гадалки. І зовсім не тому, що готуються до шабашу, а тому, що передбачають підвищені гонорари. Вважається, що саме в цей день всілякі чаклунські дії мають не тільки сильнішу дію, але й найкращі результати. «Є деякі магічні обряди, котрі найкраще проводити в особливі дні, - пояснює ужгородська гадалка Люба, - п’ятниця 13-го – саме такий день. Звісно, важливою є і фаза Місяця, але в такий день аура гадалки та духів, які її підтримують, настільки сильна, що практично вдається зробити всі обряди на сто, як кажуть, відсотків. Особливо ж ті, що пов’язані з так званими «чорними справами» - до прикладу, комусь наврочити чи когось причарувати».
 
Та що нашим гадалкам благо, англійським хірургам – смерть. Вони вже давно не призначають на п’ятницю 13-го серйозні операції – кажуть, що надто багато неприємних сюрпризів стається. Закарпатська медицина до «чорної п’ятниці» ставиться скептично. «П’ятниця 13-го ніяк не впливає на нашу роботу, - розповідає лікар-офтальмолог Валерій. – Всі процедури, в тому числі і операції, проводимо згідно з графіком. А щодо неприємних ситуацій, то, повірте, повір’я та прикмети тут ні до чого…»
 
Звісно, з Валерієм я згодна, але з ним категорично не погоджується працівниця одного з нічних клубів Ужгорода. «Як це - повір’я та прикмети ні до чого? – емоційно заперечує Марина. – У нас в такий день завжди набагато більше відвідувачів. Ми й програму спеціальну готуємо. Часто буває, що приходять навіть у карнавальних костюмах. Такі вечори дуже цікаві і веселі. І нічого страшного ніколи у нас ще не траплялося – тьху-тьху-тьху».
 
«Якщо чесно, то найбільше неприємностей на дорозі трапляється не у п’ятницю, а в понеділок, - каже черговий дорожньо-патрульної служби Олексій. – І це дуже легко пояснити: після вихідних у людей послаблюється увага». До речі, не знаю, правда чи ні, але при цариці Катерині було заборонено призначати всілякі випробування на понеділок. Принаймні, так було написано в одній з історичних книжок. Що ж до п’ятниці 13-го, то в цей день і справді багато фіксується небезпечних, неприємних та навіть відверто поганих ситуацій і подій, але, як запевнила мене психолог, – це не що інше, як колективний самогіпноз.
 

Зі світу по нитці…

Звідки саме пішов перший страх перед числом 13 – сказати важко. Може, із середньовічних легенд про те, що в шабаші беруть участь обов’язково 12 відьом, а 13 стає сам сатана. Можливо, ця фобія виникла за часів ордену Тамплієрів, точніше, з того моменту, коли його було розгромлено. Сталося це саме в п’ятницю 13-го. Хтось вважає, що коріння цього повір’я - в євангельській розповіді про Таємну вечерю Христа і апостолів, коли за столом сиділо саме 13 чоловік. Є й такі, хто каже, що саме в п’ятницю, 13-го числа, вкусили від забороненого плоду Адам і Єва, і що саме в такий день Каїн убив Авеля. Легенди про число 13 (як свідчить інформація в Інтернеті) є у багатьох народів. До прикладу, німці передають з покоління в покоління легенду про бенкет дванадцяти богів у Вальгалле. Коли на свято прибув тринадцятий гість – бог сварки – всі не тільки пересварилися, але і побилися, та так, що забили найулюбленішого бога.
 
Чималу рекламну кампанію цій прикметі зробив великий і жахливий Альфред Хічкок. Він умудрився народитися саме в «чорну п’ятницю». У даті свого народження він побачив знак «небес» і взявся за зйомки містичних фільмів. Неабиякого страху нагнав на людей і відомий голлівудський кінофільм «П’ятниця, 13-го» у 1980-му році. Сьогодні масла у вогонь підливають і комп’ютерщики. «До недавнього часу, з точки зору вірусної загрози, п’ятниця 13-го вважалася небезпечним днем, - розповідає знайомий програміст Мирослав. – Ще з самого початку комп’ютерної ери віруси відчували якусь слабкість до цього дня. До прикладу, 13 травня 1988 року одразу кілька фірм та університетів кількох країн світу «познайомилися» з цим вірусом. Це була справжня епідемія. Повідомлення про заражені комп’ютери надійшли з Європи, Америки та Далекого Сходу. Відтоді деякі користувачі взагалі не включають свого комп’ютера у п’ятницю 13-го».
 
Ну як, скажіть, після такого не повірити в магію числа 13? Ось світ і вірить. Як з’ясувалося, найбільш забобонними є американці. Важко у це повірити, але, за свідченнями кількох досліджень, 80% багатоповерхівок в США не мають 13-го поверху. Після 12-го – одразу 14-й. В багатьох аеропортах нема 13-го виходу на посадку. Деякі авіакомпанії викреслюють цей день із графіка польотів. У лікарнях та готелях нема 13-ї палати та 13-го номера. А нещодавно в американському суспільстві навіть з’явилася думка, що над країною висить злий рок. Якийсь допитливий американець придивився до однодоларової купюри і побачив, що орел справа тримає в одній лапі 13 стріл, а в іншій – лаврову гілку з 13-ма листочками. Над головою орла - 13 зірок. Правда, всьому цьому є просте пояснення – 13 зірок символізують 13 колишніх британських колоній, які, об’єднавшись, поклали початок сучасним Сполученим Штатам. Та, очевидно, де починається містика, здоровий глузд відступає.
 
І в результаті, кожного разу в п’ятницю 13-го економіка Америки несе збитки на загальну суму 800-900 млн. дол., бо купувати щось цього дня вважається поганим знаком. У лексиконі американських психологів навіть з’явилося нове слово – трискаідекафобія – недуга людей, котрі бояться п’ятниці 13-го. За статистикою, на цю хворобу страждає уже 21 млн. американців. На легкій стадії людина просто відчуває занепокоєння перед і в цей день, далі – гірше: вона повністю міняє свій розклад і не виходить на роботу не тільки в п’ятницю 13-го, але і в будь-який інший день, на який випало число 13.
 
Американців, звісно, ніхто не переплюне, але і в інших країнах число 13 вважають за краще не використовувати. У багатьох готелях світу нема 13-го номера. В знаменитому чортовому колесі у віденському парку «Пратер» нема 13-ї кабіни. В Англії в кінотеатрах нема крісла під номером 13. У Франції є традиція: якщо на обід збирається 13 людей, ставлять стілець, на який саджають манекен. Його, до речі, обслуговують, як усіх інших. У літаках Німеччини, Австрії та Скандинавських країн нема ні ряду, ні крісла з номером 13. Такий ось світ…
 

На цьому і зупинимося, бо, якщо багато думати на цю тему, то у всьому можна розгледіти прихований містичний зміст і підтекст. Прихильники наукового вчення «нещасливого» характеру числа 13 можуть розвинути цілу теорію з будь-якого факту, в якому фігуруватиме число 13. Цікаво ось, чи згадають вони про цю теорію, коли йтиметься про отримання 13-ї зарплати? Посміхніться і не думайте про погане!

Категорія: Цікаво | Переглядів: 900 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Военные спасли мужчину, пролежавшего 14 дней под завалами на Гаити
МВФ вимагає в України підвищити ціни на газ для населення на 75%
До 2100 року Земля нагріється більше, ніж передбачає Копенгагенська угода
Пищевые добавки придумали фальсификаторы продуктов
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...