«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 23:26:22

Головна » 2008 » Червень » 23 » «Трамадольна» біда



«Трамадольна» біда
10:47:27

Майже третину вилучених українською міліцією наркотиків складають препарати психотропної дії. Один із найбільш поширених – трамадол, який поряд із кетаміном та гедазепамом належить до отруйних медичних препаратів, які наркомани іменують “колесами”. Поширеність цих наркотичних препаратів обумовлюється їхньою дешевизною та доступністю. Скільки міліція не била на сполох з приводу “трамадольної” проблеми, а законодавці лише тепер отямилися.
 
4 червня постановою Кабінету Міністрів України трамадол внесено до Переліку наркотичних засобів. На думку міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, це дасть змогу не лише контролювати обіг цього наркотичного препарату, а й змусить виробників дотримуватися квот на його випуск. 
 
Складається враження, що сама держава сприяла всі ці роки наркоділкам. Адже випуск трамадолу збільшувався в Україні щорічно і розповсюджувався по всій території держави. Так, якщо 2005 року було вироблено 74 мільйони доз, 2006-го – 94, то минулоріч випуск цього сильнодіючого лікарського препарату зріс аж до 176 млн. доз! Хоча реальна потреба в трамадолі як ліках становила... 8-10 мільйонів доз на рік.
 
 - Відсутність чітко визначених заходів контролю за даною категорією ліків, починаючи з увезення на територію держави сировини для їх виготовлення, визначення кількості, необхідної для забезпечення хворих, і закінчуючи безрецептурною реалізацією, дозволяє створювати тіньові структури, унаслідок чого крупні партії трамадолу відпускаються фіктивним комерційним фірмам та безконтрольно потрапляють на нелегальний ринок, – наголосив Юрій Луценко.
 
 Трамадол великими партіями виготовляється явно не з лікарською метою. Запроваджене цього року квотування випуску цього препарату теж не дало очікуваного ефекту через відсутність реального механізму контролю за його випуском. Цього року випущено майже 80 млн. доз трамадолу, які реалізовано 44 підприємствам, тоді як квотою передбачено 26 млн. доз.Значна частина цих ліків йде у нелегальний обіг, реалізується в розважальних закладах, аптеках, через підпільну дилерську мережу тощо. 
 
За 4 місяці цього року з незаконного обігу міліцією вилучено 2,124 млн. доз трамадолу. Працівники міліції виявили 23,7 тисячі наркозлочинів, викрито 11 організованих злочинних угруповань наркоділків. За направленими до суду кримінальними справами до відповідальності притягуються 2613 збувачів наркотиків.
 
Тепер на виконання постанови Кабміну та відповідного наказу МВС працівники міліції перевірятимуть всі підприємства, які випускають трамадол. У разі відсутності у виробників ліцензії на випуск наркотичних засобів, яким тепер є трамадол, опломбують обладнання для випуску цього препарату, далі справу передадуть в суд,–запевняє міністр Юрій Луценко. Особи, які будуть займатися незаконним збутом трамадолу, будуть притягатися до кримінальної відповідальності як за збут наркотичних речовин (ст.305–321 Кримінального кодексу). Найбільше, що за це їм грозить – до 10 років тюрми.
 
 В Україні існує 14 фармпідприємтв, які мають діючу ліцензію на виробництво трамадолу. Міністр охорони здоров’я Василь Князевич запевняє, що реалізація трамадолу відтепер буде проводитися згідно з нормами, існуючими для наркотичних засобів. Контроль буде як в процесі виробництва ліків, так і під час відпуску їх хворим. Ті ж хворі, котрі справді потребують трамадолу як знеболююче, зможуть, як і раніше, придбати його за рецептом зі спеціальною червоною смугою, отриманим у лікаря.
 
 Що дала “наркотизація” трамадолу? Наразі лише те, що він подорожчав на “чорному” ринку. Якщо раніше дозу цих “колес” можна було придбати за 7 гривень, то тепер уже за 14. А пачка таблеток із 50 подорожчала до 100-170 гривень. Тобто наркоділки лише більше збагачуватимуться...
 
 Проте й міліція не сидить склавши руки. Нещодавно хустські правоохоронці затримали медсестру однієї з лікарень, котра зберігала в сейфі без відповідної реєстрації 21 ампулу трамадолу. А мешканка Виноградівщини незаконно придбала 4 ампули аміназину, 4 димедролу та одну трамадолу від лікаря амбулаторії. За цим фактом порушено кримінальну справу. Рахівські міліціонери теж виявили 40 ампул трамадолу, котрі старша медсестра однієї з лікарень не внесла у журнал обліку та передала у терапевтичне відділення для лікування. 
 
Попалися на реалізації димедролу й двоє мешканців Ужгорода: чоловік намагався реалізувати 4 ампули, а 48-річна смаглявка – 5. Обох наркозбутників міліція затримала на гарячому, за цими фактами порушено кримінальні справи. 
 
А минулого тижня на українсько-словацькій митниці у Малому Березному було затримано “Шкоду-Октавію” під керуванням молодого громадянина Словаччини, у якого вилучили 20 таблеток трамадолу. 
 
Цього тижня міліція спільно з Державною інспекцією з перевірки якості лікарських засобів розпочала перевірку аптек та медичних установ області на предмет законності відпуску медпрепаратів психотропної дії, серед яких і трамадол. Розпочалася перевірка з Хустщини й триватиме по всій області. Цікаво, чи когось “посадять”?.. 
Володимир ТИС
Категорія: Кримінал | Переглядів: 689 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На Закарпатті спостерігається зростання захворюваності ГРВІ на 20%
Род Стюарт осуществляет свою мечту - записать альбом вместе со Смоки
Самый дорогой особняк в мире оценивается в $150 млн.
В мировом океане найдены почти 18 тысяч неизвестных видов
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Ріо-де-Жанейро крокодили заповзають у двори місцевих жителів
Мужчин не привлекают длинноногие женщины
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...