«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 27.04.2024, 17:30:06

Головна » 2008 » Червень » 27 » В Україні вилучено мільйони доз трамадолу



В Україні вилучено мільйони доз трамадолу
10:37:04

 

Протягом останніх трьох років спостерігається тенденція щодо використання території нашої держави як транзитної для постачання важких наркотиків до країн Західної Європи, а також як ринку збуту, в зазначений період з незаконного обігу вилучено понад 500 кг героїну.

 

Проблемою в Україні залишається немедичне вживання, насамперед молоддю, лікарського засобу трамадолу.

 

Починаючи з 2005 року Міністерство внутрішніх справ неодноразово зверталося до Уряду щодо внесення трамадолу до Переліку наркотичних засобів, але не знаходило підтримки.

 

4 червня поточного року постановою Кабінету Міністрів України № 518 зазначений препарат внесено до Списку наркотичних речовин, це дозволяє органам внутрішніх справ застосовувати всі передбачені законом України “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори” заходи контролю за обігом цього засобу.

 

Крім того, за порушення обігу трамадолу буде наступати відповідальність за статтями Розділу XIII Кримінального Кодексу України, які передбачають більш суворе покарання ніж за злочини, пов’язані з обігом отруйних та сильнодіючих лікарських засобів.

 

На даний час починаючи з 10 червня за дорученням Президента України Міністерство внутрішніх справ разом з іншими відомствами (МОЗ, СБУ) проводять заходи із запобігання незаконному обігу трамадолу. З цією метою створені міжвідомчі оперативні групи, яким поставлені завдання упродовж місяця перевірити 5723 суб’єкти господарювання у сфері обігу трамадолу, які у свою чергу мають 23702 об’єктів легального обігу.

 

З початку відпрацювання перевірено 2604 суб‘єкти господарювання, які займалися виробництвом та реалізацією трамадолу, з них 11 фармацевтичних заводів, 30 оптових фірм, 2030 інших об‘єктів легального обігу зазначеного наркотичного препарату.

 

Обліковано та передано на відповідальне збереження виробникам та оптовим реалізаторам 36,1 млн. доз трамадолу, 2,9 т субстанції для його виготовлення.

 

Порушено 1103 кримінальні справи за злочини, пов‘язані з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, з яких: за ознаками ст. 307 КК України – 380, ст. 321 – 108, ст. 320 – 14 та 597 інших злочинів.

 

Притягнуто до кримінальної відповідальності 565 осіб, з них затримано у порядку ст. 106, 115 КПК – 130, заарештовано 66 таких осіб. З незаконного обігу вилучено 85 тис. доз трамадолу та 26 тис. доз інших отруйних та сильнодіючих лікарських засобів.

 

Всього з початку року задокументовано 1330 злочинів, пов’язаних з незаконним обігом підконтрольних медичних препаратів. До кримінальної відповідальності притягнуто 665 осіб. З незаконного обігу вилучено 2,2 млн. доз лікарських засобів, що містять підконтрольні речовини, з яких 1,7 млн. доз трамадолу.

 

Ураховуючи неврегульованість ринку обігу сильнодіючих та отруйних лікарських засобів, наркоділки лише на трамадолі у минулому році отримали прибутки понад 1 млрд. гривень.

 

Одним з характерних прикладів є припинення злочинної діяльності збувачів трамадолу на Львівщині. Упродовж п’яти років у м. Львові власники мережі аптек незаконно збували трамадол серед молоді. Тричі відносно них порушувались кримінальні справи, але злочинці уникали покарання. Обурені мешканці Львову з чисельними скаргами звертались до всіх державних інстанцій, однак прогалини у законодавстві не дозволяли зупинити цей трамадольний бізнес.

 

5 червня цього року працівниками Департаменту БНОН злочинну діяльність ділків таки припинено.

 

П’ять членів організованого злочинного угруповання заарештовано. Під час обшуків та оперативних закупівель у злочинців вилучено понад 50 тисяч капсул трамадолу, гроші у сумі 51 тисяча гривен, 2 тисячі євро, 9 тисяч доларів США та золоті вироби отримані від незаконного продажу трамадолу.

 

Накладено арешт на 11 квартир, 3 автомобілі, навіть вилучені золоті мобільні телефони.

 

Під час проведення перевірок встановлені тіньові схеми витоку трамадолу через 3 фіктивні фірми.

 

Наприклад: у м. Харкові при перевірці ТОВ “Фітолек” обліковано 21 млн. капсул трамадолу та з’ясовано, що майже 13 млн. капсул цього препарату відпущено на фіктивну фірму “Вестмедфарм”, засновником є громадянин Білорусії, який про відкриття фірми на своє ім’я нічого не знає. За даним фактом проводиться перевірка та вирішується питання про порушення кримінальної справи.

 

Поки трамадол не було віднесено до наркотичних засобів, МВС не мало механізму контролю за його обігом (виробництвом, рухом від оптових фірм до споживачів), це покладалося на Державну службу лікарських засобів, а недосконалість законодавства дозволяє створювати тіньові схеми.

 

Наприклад. Отримати ліцензію на право здійснення діяльності, пов’язаної з торгівлею лікарськими засобами, може будь-яка людина, при цьому згідно Закону «Про ліцензування певних видів діяльності» перевіряються лише подані документи.

 

Іншій приклад. У травні цього року по м. Києву встановили 14 аптечних кіосків, які взагалі не мають ліцензії на торгівлю лікарськими засобами, але для того, щоб притягнути їх до кримінальної відповідальності за ст. 202 КК України, необхідно щоб кіоск мав прибуток за збут трамадолу у розмірі понад 250 тис. гривень.

 

Разом з тим у міліції лише з вересня 2007 року з’явився механізм у зв’язку з прийняттям нової редакції статті 321 Кримінального кодексу України, за допомогою якого почали документувати зазначених наркоділків.

 

Це дозволило з початку року ліквідувати 14 організованих злочинних угруповань наркоділків, 6 з них незаконно збували трамадол та інші сильнодіючі та отруйні лікарські засоби.

 

Працівниками УБНОН УМВС України в Запорізькій, Рівненській та Донецькій областях задокументовано злочинну діяльність 3 ОЗГ у складі 15 осіб, за якими 2 кримінальні справи направлено до суду. Всіх злочинців заарештовано, накладено арешт на 3 автомобілі.

 

У ході обшуків та оперативних закупівель вилучено:

 

- 12 кг макової соломи;

 

- 10 кг марихуани;

 

- 20 кубів ацетильованого опію;

 

- 30 г психотропної речовини первитин;

 

- 33 тисячі капсул трамадолу;

 

- 2 тисячі пігулок димедролу та 13 тисяч пігулок лікарського засобу зестра, який містить ефедрин.

 

Характерною рисою для всіх груп є те, що в обов’язковому порядку для виготовлення наркотиків використовуються сильнодіючі та отруйні лікарські засоби.

 

У цьому році працівники БНОН у містах Києві, Сімферополі та Кіровограді ліквідували 3 нарколабораторії, в яких злочинці з хімічною освітою з лікарських засобів виготовляли метамфетамін. У середньому за добу виготовлялося по 100 г. цієї речовини на суму понад 15 тис. гривень, тобто зловмисники за місяць мали прибуток 500 тис. гривень.

 

Для того, щоб навести лад на ринку обігу лікарських засобів, необхідно ввести рецептурну реалізацію. Такий порядок забезпечував би безпеку від наркозалежності з одного боку, і надавав би можливість придбати ліки хворим.

 

Наприклад, за кордоном неможливо придбати навіть краплі для очей без рецепту лікаря, не говорячи про інші медичні препарати.

 

ДЗГтаМД МВС України

Категорія: Україна | Переглядів: 829 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
В Ужгороді пройде прес-конференція членів Національної спілки фотохудожників України
Корчму-музей “Деца у нотаря” в Ужгороді відвідає найсильніший у світі угорець
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...