«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 28.04.2024, 15:16:48

Головна » 2008 » Липень » 15 » Як на Шипоті тестували на СНІД



Як на Шипоті тестували на СНІД
10:55:25

 
Шипіт – водоспад у Воловецькому районі Закарпатської області, приблизно в 10 км. від залізної дороги станції Воловець, а також – назва одного з найбільших на Україні і в довколишніх країнах (як СНД, так і Східної Європи) щорічних зборів неформалів поблизу нього.

 

Щорічні збори хіпі поблизу водоспаду Шипіт беруть початок з 1993 року. В свою чергу Шипіт є природним продовженням традиції літніх таборів хіпі в СРСР, зокрема,на річці Гауя в Латвії, що існувала з 1970-х і підійшла до кінця на початку 1990-х по декільком об’єктивним причинам, одна з яких – виникнення державних кордонів після розпаду СРСР і введення візового режиму між Латвією та країнами СНД.

 

Біля джерел нової, шипотської, традиції, власне, і стояли люди (старі хіпі зі Львова й Ужгорода), знайомі зі зборами на Гауї і подібними. Тепер щороку на водоспад Шипіт на початку липня приїжджають декілька сотень чоловік; хоча більша частина тих, що приїхали дійсно представляє неформалів із західної частини України і Польщі, Шипіт у жодному випадку не можна назвати «локальним зібранням».

 

Сюди добирається значна кількість людей із Білорусії, Росії, східної частини України, а також суміжних країн Європи. Іноді, щоб охарактеризувати Шипіт, його називають «українським варіантом російської Райдуги». Більшість людей, відвідавши Шипіт, потім їдуть на російську Райдугу.

 

Самі збори починаються в перших числах липня і продовжуються безстроково, як правило, основна маса знаходиться там перші десять-два тижні. Кульмінацією Шипоту вважається ніч Івана Купала (7-8 липня), коли там знаходиться максимум людей.

 

Саме 7 липня Закарпатський обласний благодійний фонд «Рада життя» в рамках проекту «Профілактика ВІЛ-інфекції серед уразливих груп населення м. Ужгорода та області» за підтримки Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні провів робочу поїздку на Шипіт.

 

Основною метою поїздки було проведення тестування швидкими тестами на ВІЛ/СНІД та організація мобільного медичного пункту для учасників щорічного шипотського фестивалю.

Загалом протестовано швидкими тестами на ВІЛ/СНІД – 100 осіб з різних куточків України та світу.

 

За 1 день зі 100-та чоловік, протестованих 7 робочою групою проекту було знайдено 2 ВІЛ-позитивних. Як показує статистика, кияни виявили найбільшу активність, звісно, за 1 день не можливо охопити всіх гостей Шипоту, адже фестиваль розпочинається з 5-6 липня і завершується в серпні.

 

 

 

 

Категорія: Здоров’я | Переглядів: 887 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Ужгород: Цьогоріч організатори Параду наречених очікують більше 100 учасниць
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...