«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 14.05.2024, 02:30:29

Головна » 2008 » Липень » 31 » Облрада підтримала угорців, які виступили проти наказу Вакарчука щодо збільшення годин української мови



Облрада підтримала угорців, які виступили проти наказу Вакарчука щодо збільшення годин української мови
13:39:09

Депутати обласної ради на сесії ухвалили звернення до Прем’єр-міністра та Міністерства освіти і науки щодо необхідності доопрацювати Програму поліпшення викладання української мови у школах з навчанням мовами національних меншин.

 
Програма передбачає збільшення кількості годин на вивчення української мови та літератури, вивчення певних предметів українською мовою, а також введення двомовного навчання з деяких предметів. Для поетапного переходу на викладання основних дисциплін у таких закладах двома мовами (мовою нацменшин і державною мовою) Міносвіти відвело 3 роки. Обласна рада просить скасувати відповідний наказ міністра освіти, який набуває чинності з 1 вересня. Закарпатські обранці переконані, що згадані новації міністерства «можуть знищити мережу навчальних закладів національних меншин». У зверненні депутати аргументують свою позицію зокрема тим, що збільшення годин фактично не дасть належних результатів, а натомість знизить рівень навчальних досягнень. А введення двомовного навчання призведе до різкого падіння рівня знань учнів.
 
Першими проти ініціатив Міністерства освіти і науки виступили представники угорської шкільної громади Закарпаття. Задля з’ясування ситуації область навіть відвідав представник міністерства. Відтак проблема вийшла на політичну арену. Позицію угорців узялися відстоювати народні депутати від Партії регіонів. «Регіонали» на Закарпатті ініціювали збір підписів батьків проти введення двомовного навчання в угорських школах області. А фракція ПР у Верховній Раді виступила з вимогою відставки міністра освіти й науки Івана Вакарчука через згаданий наказ. Проте нардеп від НУНС С.Аржевітін переконаний, що «проблеми національних меншин Закарпаття штучно підігріваються ззовні». Однак, на його думку, проблема з національними меншинами в області все ж існує: «Відомий той факт, що на багатьох сільських радах області українські державні прапори висять поруч з мадярськими, а інколи навіть українського можна не побачити», - сказав депутат.
 
Претензії до Міносвіти стосовно згаданого наказу висловили лише представники угорської меншини Закарпаття. Водночас в області діють і школи з румунською мовою навчання, є також зі словацькою та російською. Загалом їх близько 100.

Наталя ПЕТРІВ

Категорія: Суспільство | Переглядів: 605 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На Закарпатті спостерігається зростання захворюваності ГРВІ на 20%
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Ріо-де-Жанейро крокодили заповзають у двори місцевих жителів
В Дубае открылся высочайший отель в мире
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Самые лучшие современные кроссовки вредны для ног
У Китаї виявили новий вірус СНІДу, що передається через кашель
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...