«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 15:41:04

Головна » 2008 » Серпень » 15 » Загроза блокади Чорноморського флоту може викликати ескалацією конфлікту



Загроза блокади Чорноморського флоту може викликати ескалацією конфлікту
11:52:13

На відміну від невеликої Грузії, Україна - країна з 47 млн населенням, і будь-яка конфронтація з Росією може швидко перерости в ширший європейський конфлікт. Україна погрожує заблокувати російський Чорноморський флот у знак солідарності з Грузією, і це може стати причиною ескалації конфлікту, пише Тоні Хелпін у The Times.

 

Президент України Віктор Ющенко, побувавши в Тбілісі для того, щоб запевнити грузин у підтримці своєї країни, підписав указ про введення жорстких обмежень на російський флот, що базується в українському порту Севастополь. Відповідно до указу Ющенка, Росія зобов'язана за 72 години попереджувати про будь-які пересування своїх кораблів, літаків або службовців по Україні. Українська влада одержали повноваження вносити зміни в ці плани.

 

Український МЗС уже попередив Росію, що він заборонить кораблям повертатися в Севастополь, якщо вони будуть брати участь у воєнних діях проти Грузії. Москва обурено звинуватила Україну в "новому серйозному антиросійському кроці".

 

Як і в Грузії, українське прозахідне керівництво прагне отримати членство в НАТО в грудні. Володимир Путін, російський прем'єр-міністр, віддавна не зносив "помаранчеву революцію", яка привела Ющенка і Юлію Тимошенко, прем'єр-міністра, до влади в 2004 році.

 

Вчора українська Рада безпеки виступила із заявою, оголосивши, що присутність іноземних кораблів в українських водах "несе потенційні загрози національній безпеці країни, особливо у випадку використання військових формувань ЧФ РФ проти третіх держав".

 

Росія й Україна вже сперечалися стосовно майбутнього кримської бази, яку Росія повинна звільнити в 2017 році відповідно до договору 20-річної оренди, підписаного після розвалу Радянського Союзу. Велика частина населення Криму вважає себе росіянами і налаштована здебільшого промосковськи. Заклики політиків у Москві не поступатися контролем над територією незалежно від бажання України спровокували ріст напруженості. Ющенко наполягає, що Чорноморський флот має залишити територію в термін і що перспектив продовження терміну оренди немає.

 

Прагнення України до членства в НАТО спровокувало ще більше напругу. Росія виступає проти того, щоб на зміну їй у Криму прийшов західний військовий альянс, і Путін погрожував націлити ядерні ракети на Україну, якщо вона вступить у НАТО. На відміну від невеликої Грузії, Україна - країна з 47 млн населенням, і будь-яка конфронтація з Росією може швидко перерости в ширший європейський конфлікт. Через Україну йдуть важливі російські трубопроводи, через які здійснюються постачання в Європейський союз.

 

 
Категорія: Україна | Переглядів: 738 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Для боротьби зі спекою в офісі винайшли охолоджувачі сідниць
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...