«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 19.05.2024, 08:07:04

Головна » 2008 » Серпень » 23 » Володимир Химинець: «Міськраду атакують навіть п’яні підлітки…»



Володимир Химинець: «Міськраду атакують навіть п’яні підлітки…»
10:16:19
Міська влада Ужгорода нещодавно дорікала «НЕДІЛІ» в тому, що газета приділяє їй мало уваги. Аби виправити ситуацію і показати, що ніякого упередженого ставлення з боку редакції до міських чиновників немає, ми запросили на чергову пряму телефонну лінію з читачами заступника міського голови Володимира Химинця. Дзвінків, листів та запитань від журналістів, які були присутні в прес-центрі, виявилось дуже багато, тому на всі просто не вистачило часу. Проте встигли поговорити і про ситуацію зі сміттям, і про виділення землі, наші дороги, День міста, будівництво водопроводу в Доманинцях.

 

- Добрий день, турбує ужгородець Павло. За останній місяць було три аварії водоканалу, і що – тепер не буде води?

- Протягом останніх півтора року ми не вкладали гроші у водоканал. Хоча з початку каденції були невеликі кошти в деякі інноваційні проекти, але зараз, ми вивели його як підприємство беззбиткове, яке інвестує більше грошей власних, ніж ми туди даємо. За державною програмою потрібно порядку 70 млн. гривень, які пропали в 2004 році.

 

- Пан Химинець, скажіть будь-ласка, чому вивіз сміття в Ужгороді коштує  так дорого. При колишній владі було 50 коп., а тепер - 5 грн. По Україні найбільша ціна – це 3 грн. Знаю, що в В Хмельницькому – 1, 25 грн., в Луганську – 1 грн.

- Інформація у вас неправильна, на 70% території України вивіз сміття коштує більше 5 грн. з людини. Справа в тому, що тариф обґрунтований, і ми його будемо ще піднімати. На сьогодні проплата за нього – від 30% населення. Якщо хочемо жити в гарному місті – ми маємо платити, адже це дороге задоволення. В Європі середній тариф у переводі на гривні – 10 грн. з людини, і це у сусідній Загоні (Угорщина).

 

- А що це за 10 млн., які міськвиконком тримає на депозиті в банку і хто за це отримує відсотки?

- Ця інформація заснована на чутках. Гроші є на депозиті, які треба вкладати виключно на розвиток міста, що планується на початку року. Ці гроші від людей, що отримали ділянки в районі Загорської, які обласна адміністрація заблокувала через рішення своїх судів. Частина цих грошей пішла на заміну вікон в наших школах та встановлення там автономного опалення. Ми даємо зелене світло всім бажаючим перейти на «автономку». На сьогодні, за офіційними даними, - це вже 50% квартир. Якщо неофіційно – 65%. Для більшості ужгородців не може бути пріоритетом той факт, що центральні котельні спалювали на мільйони гривень в місяць газу, за який ніхто не платить. В підсумку лише 30% населення міста отримують гарячу воду, а потім нам блокують рахунки і ми не маємо за що виплачувати зарплату. Біля 10 років ми будемо користуватися індивідуальними котельнями. Заробітна плата у людей зростає, вони будуть створювати об’єднання багатоквартирних будинків. Центральне опалення – неекономно і нерозумно.

 

- Яка ситуація з ліквідацією наслідків повені в місті і чи виділили обіцяні 7 млн. грн.  з Кабміну?

- На даний час ми підрахували збитки і подали їх згідно процедури до обласної адміністрації. В свою чергу, вони мали б подати їх до Кабміну. Інформації щодо того, будуть ці кошти чи ні – ми не маємо. В приватній розмові між першим заступником міського голови Володимиром Бобковим і головою ОДА Олегом Гаваші було сказано, що з обласного бюджету таких грошей не виділять, бо немає можливостей. Ужгородська міськрада з власного бюджету виділила 1 200 тис. на те, аби попереджати подібні паводки і почалася прочистка канав.

 

- Від повеней дуже постраждали не тільки затоплені райони, але й дахи багатоповерхівок. Що з ними робити?

- Питання правильне, але ніхто не сказав, що гроші, обіцяні Кабміном, дадуть. Що стосується дахів, то дуже ефективною у вирішенні цієї проблеми є реконструкція цих дахів. Є вихід будувати мансардні поверхи на плоских дахах. Є навіть інвестори, які готові це зробити.

 

- Мене звати Віктор. У нас на вулиці Легоцького будується 16-поверховий будинок, а враховуючи нашу місцевість, не рекомендується зводити  такі будівлі. Що можете сказати з цього приводу?

- Наскільки мені відомо, підготовка всієї проектної документації та її погодження проходили не за нашої каденції. Але не в цьому проблема – люди, які зводять новобудову, дотримуються всіх нормативів сейсміки і пройшли всі відповідні рівні в Києві. Всі роботи по будівництву тих чи інших об’єктів тягнуть за собою вирубку тих чи інших насаджень. Наше місто розвивається і сучасні умови його розвитку вимагають більш динамічних рішень. Компанію, яка будує, ми зобов’язали придбати нову пожарну машину, яка зможе тушити пожари 16-20-поверхових будинків. Що стосується озеленення, то ними все буде зроблено: від комунікацій - до дерев.

 

- Телефонує Марійка з Ужгорода. Хотіла б дізнатись, чому в нас так багато магазинів, які працюють цілодобово. Тим більше, є і біля мерії, і біля СБУ. Там збираються увечері діти, їм продають алкогольні напої і казна що там твориться!

- Дійсно, відомий нам факт про роботу такого закладу. Дозволу на цілодобову роботу він не отримав. Крім того, виконком вирішив звернутись до правоохоронних органів з приводу того, що об’єкт працює не санкціоновано у нічний час. Мало того, одного вечора біля 50-60 підлітків зібралися і зробили напад на приміщення Ужгородської міської ради. Черговий викликав міліцію, які прибули лише через півтори години. Ні міліція, ні прокуратура не реагує на наші запити щодо функціонування цього закладу. А там дійсно продають підліткам алкоголь. («НЕДІЛЯ» обов’язково звернеться за коментарем у міськвідділ УМВС з наведеного вище прикладу. Пр. авт. Д.Ф.)

 

- Телефонують з Доманинців. Скажіть, коли у нас розпочне функціонувати каналізація та водопровід, які так обіцяли пан Ратушняк і Левицький?

- Сергій Ратушняк не обіцяв, а ось пан Левицький дійсно працює над цим питанням. Ситуація проста: стоять колонки, є прокладений водопровід, є в ньому декілька несанкціонованих врізок. Виставили банальну суму за колонки. Громада Доманинців заявила – ми платити не будемо, бо у кожного у дворі є свердловина. На сьогодні Україна прямує в Європу, де панує ринкова економіка і безкоштовно ніхто нічого надавати не буде. Треба провести каналізацію, яка коштує десятки мільйонів гривень. Громада просто свідомо не готова, щоб за все платити. Ми пройшлися дворами, в 5-6 категорично відмовляються платити і при чому дозволяють собі нас звинувачувати. Ми готові допомагати громаді, але якщо в них буде така ініціатива.

 

- Я - Марія з Ужгорода. Мене цікавить таке питання – чому у нас нема жодного фонтану. Може нема води чи коштів? І чому наше місто таке брудне?

- На цей час є запроектовані 2 фонтани: один буде побудований в Боздошському парку, а один - на Театральній площі, яку також планується реконструювати. Як закінчимо реконструкцію проспекту Свободи, візьмемось за центральну частину міста. Проект уже замовлений. Що стосується сміття – вкладаються великі кошти, щоб ця проблема вирішувалась, але цього замало. Потрібна воля наших громадян, бо люди не сплачують за сміття, підприємства в таких умовах працювати не можуть. Ми визнаємо, що місто забруднене, але треба над цим працювати, в тому числі і вам, громадянам.

 

- Доброго дня, це телефонує Наталя. Як придбати землю молодим та багатодітним родинам, які не мають можливостей її купити?

- Питання гостре і у багатьох на слуху. По-перше, дефіцит землі провокує попит на неї. Дуже багато людей в черзі на земельні ділянки. А землі під індивідуальну забудову в Ужгороді обмаль, практично нема, тим більше процедура оформлення дуже складна. На сьогодні ми маємо на меті забрати у непрацюючого радгоспу «Ужгородський» 200 га землі, які б задовольнили потребу громадян, що не здатні самостійно придбати ділянку (мова йде насамперед про пільговиків і тих, хто стоїть на черзі з 1990-го року). Але обласна влада робить протидію всім намаганням Ужгородської міськради.

 

- Добрий день, це Юрій. Скажіть, коли святкуватимемо День Ужгорода? І чи доцільніше перенести святкування на травень, а не на осінь, коли дощі?

- Цікаве запитання. Так історично склалося, що дні міста святкуються в перші вихідні жовтня. Чому так є – не знаю, треба ще раз розібратися в історії, але це традиція. Цікаво би було проводити фестивалі в місті, коли цвіте сакура, тоді б і туристів було більше. Але в міськраді навіть відділу туризму немає, який би зайнявся цим питанням.

 

- Запитує вас Світлана. Чому на вихідні в Ужгороді, як раніше, не перекривають для пішохідного руху площу Корятовича? В робочі дні багато машин і нема чим дихати.

- Так, місто завантажено транспортом. Намагалися організувати односторонній рух, але все що залежало від міської ради – виконано. На вулицях, де мав бути дорожній рух, ведеться несанкціонована торгівля, зокрема на вулиці Фединця. А це вже питання до правоохоронних органів.

 

- Чи буде колись в Ужгороді вода цілодобово?

- Колись буде. Ми не говоримо про завтра, цей чи наступний рік. Проблема наступна – для того, щоб підняти воду на 9-ий поверх, потрібно мати повні резервуари. На сьогодні лише один відремонтований, його не вистачає. Наразі держава нас підтримала і уряд дав гроші на будівництво одного резервуару. Як він буде готовий - з’явиться можливість подавати воду до 2-3 поверху. Ми хочемо підійти до системи щоквартального забезпечення. Такі міні-резервувари є вже у двох районах: на Чорновола і в районі «Юності». А це великі кошти і їх ще треба мати можливість освоїти.

 

- А як справи з реконструкцією проспекту Свободи?

- На сьогодні одна частина – майже закінчена бруківка, вже замовлені ліхтарі, лавки і навіть міні-майданчики для дітей. Зробили комплексний проект по озелененню проспекту. У нас же там були тополі, які у Європі взагалі заборонено саджати у зв’язку з її алергічним впливом на стан людини. Тим більше, вони ще й старі і можуть в будь-який момент впасти. Ми би хотіли, аби до Дня міста весь проспект був готовий. Гроші на це є.

 

- На площі Театральній, 6 на протягом 44 років знаходиться державна установа Центру здоров’я. Зараз ведеться її цілеспрямована «травля». Наскільки я знаю, його вже виставили на аукціон. Але ж це єдиний подібний заклад в області? Як же так можна?

- А скільки ви сплачуєте оренди?

- 1,20 грн. за кв. м, а всього там 470 кв. м

- Я не компетентний в цьому питанні, але можу сказати свою думку. В бюджеті обласного управління медицини – 200 млн. грн. З них 100 виділяється на різноманітного роду програми. Так чому вам не можуть їх виділити на ті ж 470 кв. м.? А те, що на аукціон – не можу дати юридичну оцінку. Але знаю, що ви там проводите збори релігійних сект. В цьому питанні треба шукати компроміс.
 

Денис ФАЗЕКАШ, газета «НЕДІЛЯ»

фото Павла БІЛЕЦЬКОГО
 
Категорія: Ужгород | Переглядів: 699 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Кабмін хоче самостійно визначати розміри соціальних виплат
Закарпаття — лідер в Україні за темпами зростання промислової продукції
Минулоріч 36-ти збитковим підприємствам від’ємне значення об’єкта оподаткування зменшено на 75,5 млн. грн.
Закарпатських журналістів запрошують позмагатися за 2 премії — імені Михайла Бабидорича та Василя Гренджі-Донського
Рівненські депутати не захотіли робити Бандеру почесним громадянином
Податкові зобов’язання за грудень необхідно сплатити не пізніше 28 січня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...