«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Серпень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 18.05.2024, 22:51:30

Головна » 2008 » Серпень » 29 » Прощавай, літо



Прощавай, літо
11:44:28
Хоч зазвичай літній сезон буває мертвим, цього року він видався на диво змістовним. У серпні Росія завершила свій багаторічний геополітичний відступ і почала відвойовувати втрачене. Раніше Д.Медведєв сприймався як технічна фігура. Можливо, так воно і є. Але тепер ця технічність набуває чіткого змісту. Косово і Південна Осетія – символи нового світопорядку. Можна сказати, Холодної війни-2. На першій холодній війні добряче нажилися військово-промислові комплекси, американський і радянський. Друга холодна війна розв’язується у тих же самих інтересах.
 
Правда, холодна вона тільки в тому сенсі, що не призвела до бойових дій у світовому масштабі, але ж супроводжувалася десятками локальних конфліктів – Корея, В’єтнам, Камбоджа, Ангола, Ефіопія, Афганістан. Те ж саме починається зараз. Навіщо Заходу здалося Косово – незрозуміло нікому. Хіба що задля нового витка напруженості. Найбільше же з цього брутального нехтування гельсінськими принципами непорушності кордонів  скористалася Росія. Наступною точкою розморожування конфлікту після Осетії й Абхазії очікується Придністров’я, де позиції Росії завжди були ще сильнішими, ніж на Кавказі.
 
Нові маленькі країни-лімітрофи (пожирачі старих, імперських кордонів) виявилися беззахисними у цих нових умовах глобального конфлікту. Бо якщо немає сенсу говорити про територіальну цілісність Сербії і Грузії, то те ж саме стосується ще доброго десятку країн. Ніякої системи колективної безпеки у світі просто не існує. ООН давно вже не здатна гасити конфлікти. НАТО опікується лише власними країнами-членами. Вступити до Альянсу, маючи  невирішені територіальні суперечки з сусідами, просто неможливо. Тому ніяке ПДЧ для Грузії на грудневому саміті НАТО не світить. Чого ж варті неформалізовані джентльменські угоди з американськими зверхниками, ми вже всі переконалися.
 
Добре, що М.Саакашвілі є президентом не нашої держави, що вся каша заварилася не навколо України. Бо Україна нині не готова до жодної членоподільної відповіді. З одного боку, український капітал активно інтегрується в європейську економіку, скуповуючи заводи по цілому континенту. У цій справі олігархам не потрібна держава  з її вкрай проблемною дипломатією. Держава потрібна олігархам тільки в контексті її внутрішніх функцій – запобігати соціальному невдоволенню. Бо вже тільки в Україні лишилися європейські ціни при азіатських зарплатах. Щоб люди не надто шуміли проти внутрішніх шахраїв, їм слід постійно нав’язувати образ зовнішнього ворога.  Тому найближчим часом в Україні розгортатиметься антиросійська кампанія. Але така собі – задля галочки. Захід же явно буде вичікувати, поки у нас все стабілізується і з’явиться якась визначеність. Чекати доведеться довго, бо в нас незрозуміло, навіть хто відповідає за Євро-2012, а не те що за політичний курс.
 
Еліти же давно поринули у президентські перегони. Як елегантно висловлюються телекоментатори, у черговий тур підготовки до президентських виборів. Тому все робиться не  так задля користі справи, як задля майбутніх рейтингів. В.Ющенко загалом справедливо вважає, що реальний прорив в євроатлантичному напрямку є його єдиним шансом на другий президентський термін. Його головний опонент в цьому питанні В.Янукович набиратиме наступними тижнями все нові очки на публічній дискусії навколо натовської перспективи України. Цілком можливо, що обжене Ю.Тимошенко. Водночас різке розходження між В.Ющенком і В.Януковичем унеможливить широку коаліцію і вбереже ще на якийсь час існуючий уряд від відставки. Але в кінцевому підсумку багато залежатиме від настрою пересічного виборця.
 
А його нині спрогнозувати дуже важко. Бо у молодих демократіях виборці голосують чим завгодно – тільки не головою. Інколи – серцем, як нещодавно пропонували нам. Найчастіше – менш  романтичними внутрішніми органами. Ірраціональна прихильність грузинів до М.Саакашвілі – яскраве тому підтвердження. Настрої українців зараз характеризуються теж цілком ірраціональними чинниками – ненавистю і недовірою. Голосують не так за щось, як проти. Це, звичайно, шлях у нікуди. Бо літо закінчується, а проблеми лишаються. Можливо, осінь остудить окремі гарячі голови і виведе нас на якийсь поміркований шлях.
 
Сергій ФЕДАКА, газета «НЕДІЛЯ»
 
Категорія: Цікаво | Переглядів: 640 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Сеул пригрозив КНДР авіаударами
Через рік кожен накопичуватиме собі пенсію сам
У неділю у Перечині горіли 2 житлові будинки — через дитячі пустощі з вогнем
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...