«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 12:04:25

Головна » 2008 » Вересень » 3 » Верховна Рада розкололася об Росію



Верховна Рада розкололася об Росію
09:37:17

 

Україні новою політичною кризою Вчора Верховна Рада України відновила роботу після літньої перерви. Основну увагу в перший день сесії депутати вирішили приділити грузинській кризі, пише у свіжому випуску російське видання Коммерсантъ.

Бурхливе обговорення внесло новий розкол у ряди правлячої коаліції. Блок Юлії Тимошенко відмовився підтримати проект постанови з осудом Росії, запропонований пропрезидентською Нашою Україною- Народною самообороною ( НУ-НС). Це поставило помаранчеву коаліцію на межу розпаду. Втім, найбільш імовірним сценарієм у Києві вважають не дострокові вибори, а створення нової коаліції, яку складуть Партія регіонів Віктора Януковича й БЮТ.

 

Події в Грузії, що розгорнулися в період літніх канікул Верховної Ради, змусили український парламент відновити свою роботу з гарячої теми, що безпосередньо торкнулася відносини з Росією. Затверджена напередодні Погоджувальною радою лідерів фракцій повістка передбачала, що третя сесія ради шостого скликання почнеться зі звернення Президента Ющенка, після чого депутати приймуть постанову по Грузії.

 

Випереджаючи обговорення, Віктор Ющенко виступив із жорсткою заявою, зажадавши від правлячої коаліції дати недвозначну оцінку подіям у Грузії. "Консолідована позиція коаліції в цьому питанні підтвердить її дієздатність", - заявив український Президент. При цьому він дав зрозуміти, що оцінка грузинської кризи стане для партнерів по помаранчевій коаліції із пропрезидентського блоку "Наша Україна- Народна самооборона" і Блоку Юлії Тимошенко моментом істини.

 

Однак погоджений заздалегідь сценарій першого дня засідань верховної ради із ключовою 30- хвилинною промовою Віктора Ющенка не спрацював. Учора вранці глава держави в раді так і не з'явився. Коментуючи його відсутність, лідер фракції свого імені Володимир Литвин заявив, що пан Ющенко був змушений відмовитися від виступу у зв'язку з загрозою блокування трибуни. У той же час джерела Ъ у раді спростували версію про те, що президента "втретє   не допустили в парламент". За словами джерел Ъ, Віктор Ющенко вирішив не виступати в раді, щоб уникнути неминучого відкритого конфлікту з незгодними з його позицією депутатами з Партії регіонів і БЮТ.

 

Відкриваючи сесію, спікер Арсеній Яценюк ще більше роздмухав пристрасті, заявивши, що нездатність ради виробити єдину позицію щодо Грузії поставить під сумнів майбутнє української демократії. "У цьому залі можуть бути різні позиції щодо Грузії, Абхазії й Південної Осетії, але позиція щодо України повинна бути одна", - заявив він.

 

Однак, дальше стало зрозуміло, що грузинські події внесли остаточний розкол у ряди українських політиків. На розгляд ради було внесено відразу шість проектів постанови по Грузії, діаметрально протилежних за оцінками. Так, у проекті пропрезидентської НУ- НС висловлюється  підтримка територіальної цілісності Грузії й звучить різка критика дій Москви. "Російські війська не впоралися з місією миротворців, оскільки взяли участь у бойових діях як  сторона конфлікту, у тому числі й далеко за межами Абхазії й Південної Осетії", - говориться в проекті. Окремий ще більш жорсткий стосовно   РФ проект резолюції зареєстрував депутат від "Нашої України" екс-глава МЗС, а нині голова комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк. Він пропонує "засудити акти агресії РФ проти Грузії й закликати Росію відновити статус-кво".

 

В альтернативному проекті Партії регіонів зазнає різкої критики позиція українського керівництва, що відкрито підтримало Тбілісі. "Політична підтримка дій керівництва Грузії з боку Президента України, заяви МЗС України щодо питанняконфлікту в Південній Осетії й Абхазії, фактично спровокували погіршення відносин із РФ", - говориться в проекті.

 

Підтвердженням непримиренності двох таборів щодо питання відносин з Росією стало те, фракція Партія регіонів під час обговорення проекту НУ- НС покинула зал. Як заявила депутат від Партії регіонів Ірина Акімова, фракція покинула зал у знак протесту проти проекту постанови "про осуд військової інтервенції Росії на територію Грузії".

 

Зіштовхнувшись із різкою протидією з боку Партії регіонів, пропрезидентська НУ- НС протягом  учорашнього дня неодноразово намагалася заручатися підтримкою партнерів по коаліції з БЮТ. Тим часом не запропонував власного проекту резолюції БЮТ зумів залишитися над сутичкою, курсуючи між двома таборами. Фракція БЮТ запропонувала створити погоджувальну комісію, здатну розробити компромісний проект резолюції. "Це не партнерська поведінка! Ми закликаємо вас: одумайтеся, поки не пізно!", - апелював до представників БЮТ лідер фракції НУ- НС В'Ячеслав Кириленко.

 

Однак найбільше , чого вдалося домогтися НУ- НС від партнерів з БЮТ, - це заяви лідера фракції БЮТ Івана Кириленка, що позиції НУ- НС і БЮТ стосовно оцінки подій у Грузії "багато в чому збігаються", однак БЮТ виступає проти "мови ультиматумів" з боку НУ- НС. "Ми продовжуємо терпіти, незважаючи на різкі й безпідставні обвинувачення нашого лідера в державній зраді", - підкреслив лідер фракції БЮТ. При цьому він заявив,  що фракція БЮТ продовжує залишатися партнером НУ- НС по коаліції.

 

Тим часом спостерігачі в Києві сходяться в думці, що опинившись на межі розколу "помаранчева коаліція" не переживе випробування грузинською кризою. Найбільш імовірним сценарієм називають формування нової коаліції в складі Партії регіонів і БЮТ. Недавні непримиренні супротивники поки не наважуються відкрито визнавати можливий союз, але їхня риторика щодо ставлення одне до одного стала набагато м'якшою, ніж до виходу на парламентські канікули. Про можливість нової коаліції вчора заявив у кулуарах ради Віктор Янукович, який наголосив, що "нічого нереального не буває".

 

Що стосується дострокових виборів, то всі провідні політичні партії не хочуть розглядати такий варіант, мотивуючи це тим, що вибори не змінять ситуацію в парламенті. "Тільки божевільні можуть сьогодні думати про позачергові вибори. Це просто руйнування життя країни. Я думаю, що нарешті потрібно зупинитися", - заявила напередодні відкриття в раді нового політичного сезону Юлія Тимошенко.

  

korrespondent.net
Категорія: Україна | Переглядів: 718 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Закарпаття: У Міжгір’ї хворі з усієї України навчалися самоконтролю та способу життя з діабетом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...