«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 19:56:56

Головна » 2008 » Вересень » 12 » «Кримінальні» пилорами закривають



«Кримінальні» пилорами закривають
08:34:03

Облітаючи на гелікоптері територію підтопленого Закарпаття, Президент України був вражений  великою кількістю пилорам і дав прочухана за це керівникам силових відомств області. Вони мали місяць на те, аби розібратися, хто і як рубає закарпатський ліс, і навести лад з кримінальним лісобізнесом.
 

Найбільше багатство маленького Закарпаття - це наш ліс. Загальна площа земель лісового фонду області становить 694 тисячі гектарів. Лісистість області сягає 50,4 відсотка. 58,1% наших дерев - це бук, 31,6% - ялина. Дуб, ясень та інші породи - 10,3%. На кожного закарпатця припадає 0,53 гектара лісу, тоді як в середньому по Україні - лише 0,18.

Ліси перебувають у державній власності. На площі 492 тисячі гектарів лісове та мисливське господарство ведуть 18 держлісгоспів, 98,6 тисячі гектарів лісового фонду знаходяться у постійному користуванні “Закарпатагролісу”. Площу 62,8 тисячі гектарів займають Карпатський біосферний заповідник, Національний природний парк “Синевир” та Ужанський національний природний парк. 9,8 тисячі га займає Ужгородське військове лісництво Міноборони, близько 3,6 тисячі гектарів - Закарпатський лісотехнікум Міносвіти.
 

І на весь цей ліс ласо позирають різного роду “лісові братки”, котрі заробляють шалені гроші на перепродажеві закарпатської деревини у ближній та дальній закордон. Залишаючи самим закарпатцям “облисілі” гори та повені, спричинені варварським нищенням лісу...

Кожен новий губернатор обіцяє покласти край варварській рубці закарпатського лісу, проте користі з цих слів мало. Ліс як рубали, так і рубають. Тому таким сердитим був наш Президент, а Рада національної безпеки та оборони взагалі наклала мораторій на промислову лісорозробку на території підтоплених західних областей України. Тож правоохоронці наразі посилено розбираються з “кримінальним” лісовим бізнесом.
 

- На виконання доручення Президента України від 6 серпня УМВС України в Закарпатській області видано розпорядження щодо активізації роботи міліції в плані протидії злочинності у лісовій сфері, - розповідає в.о. начальника УДСБЕЗ УМВС підполковник міліції Юрій Ліхтей. - Від 8 серпня на території області проводиться оперативно-профілактичне відпрацювання з метою перевірки законності функціонування лісопереробних підприємств усіх форм власності. Спільно з районними державними адміністраціями створено мобільні робочі групи, до складу яких входять співробітники міліції, прокуратури, контролюючих органів.

Уже перевірено на території області 522 деревообробні підприємства із 706, які офіційно працюють, мають державну реєстрацію. Слід зауважити, що тут є різні дані. Обласна влада дає одні цифри наявності в краї пилорам, районні електромережі мають інші дані, у нас - ще інші. Реально ж ніхто не знає, скільки у нас працює пилорам. Чимало таких, котрі функціонують нелегально. Або є державна реєстрація, але нема відповідних дозволів контролюючих органів і служб на діяльність. Аби їх виявити, й проводилися ці перевірки. І працювали ми недарма.
 

Виявлено вже 364 порушення чинного законодавства на деревообробних підприємствах краю. Безпосередньо міліцією складено 88 адміністративних протоколів за ст.164 КупАП, які направлені на розгляд суду. Підготовлено та направлено 60 подань та 39 інформацій в райдержадміністрації з метою прийняття рішення про призупинення діяльності таких підприємств. Крім того, 5 подань в Закарпатську державну екологічну інспекцію щодо порушень вимог екологічного законодавства, 19 подань в територіальні управління охорони праці.

158 об’єктів лісопереробної промисловості, в основному це пилорами, на сьогоднішній день закриті. Точніше, призупинено їхню діяльність до проведення перевірок в повному об’ємі і прийняття рішення відповідно з чинним законодавством.

А загалом із початку року підрозділами ДСБЕЗ УМВСУ виявлено в сфері лісового господарства вже 41 злочин, яким державі заподіяно збитків на суму понад 2 мільйони 168 тисяч гривень. От і тепер за наслідками перевірок порушено 6 кримінальних справ по 19 злочинах.
 

Так, прокуратурою Закарпатської області порушена кримінальна справа за фактом зловживання посадовими особами одного державного підприємства в Тячівському районі, де збитки від незаконних рубок 1 131 кубометрів лісодеревини сягають 1 млн. 900 тисяч гривень. Основна увага правоохоронців зосереджена на безпосередньому відшкодуванні завданих державі збитків.

Депутат однієї з сільських рад Перечинського району, лісник за фахом, створив організовану злочинну групу, до якої залучив ще двох лісничих. Зловмисники здійснили незаконну рубку 635 метрів кубічних деревини різних порід, чим спричинили державі збитків на суму понад 282 тисячі гривень. Відносно депутата порушено кримінальну справу.
 

У ході здійснення оперативно-розшукових заходів на території лісових угідь Лютянського лісництва (Великоберезнянський район) встановлено, що лісова охорона упродовж 2007-2008 років умисно, з корисливих мотивів, діючи в інтересах третіх осіб, приховала незаконні рубки 511 дерев різних порід загальною кубомасою понад 583 метрів кубічних.

А службові особи Анталовецького лісництва, що на Ужгородщині, виявивши самовільну рубку 76 дерев бука, ясеня, явора та черешні, грубо порушуючи вимоги відповідної інструкції, пні від зрубаних дерев на облік не взяли та не заклеймили їх відповідним клеймом. Натомість після затримання громадянина Й. під час вчинення ним самовільної рубки трьох дерев бука склали на нього протокол про вирубування 72 буків. Ужгородською міжрайонною прокуратурою за цим фактом порушено кримінальну справу відносно службових осіб Анталовецького лісництва ДП “Ужгородське лісове господарство”.

Перевірки лісових господарств та пилорам в області продовжуються.
 
Володимир ТИС, газета «НЕДІЛЯ»
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 1129 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...