«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Вересень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 19.05.2024, 04:14:29

Головна » 2008 » Вересень » 27 » Українців вербують у справжніх чорноробів



Українців вербують у справжніх чорноробів
10:58:20

 
Служба безпеки України (СБУ) звинуватила вчора російські спецслужби у вербуванні українців для для екстремістських угрупувань, які діють в Абхазії і Південній Осетії — з метою подальшої дискредитації України, пише КоммерсантЪ.

 

Ця заява стала по суті відповіддю СБУ на ті звинувачення Києва, які звучали раніше з Москви, в тому, що українці боці Грузії брали участь в бойових діях проти Південної Осетії і російських військ. Активне залучення спецслужб до протистояння між Києвом і Москвою може зірвати потепління, що намітилося останнім часом між двома країнами.

 

Вчора керівництво СБУ скликало в Києві спеціальну прес-конференцію, на якій висунуло проти своїх російських колег вельми серйозні звинувачення. "Ми відчуваємо діяльність російських спецслужб в створенні і підготовці екстремістських угрупувань, які діють в Абхазії, Південній Осетії і в Тирасполі, - заявила керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко.— СБУ таку діяльність не допустить на території України".

 

Як доказ настільки серйозного звинувачення представник СБУ повідомила, що в серпні-вересні ця спецслужба зафіксувала декілька спроб вербування українців, яких планувалося переправити в зону грузинсько-південноосетинського конфлікту.

 

Кандидати повинні були мати спеціальну військову підготовку і володіти навиками підривника. Але головне — вербований повинен був мати при собі військовий квиток, в якому було б вказано, де він проходив військову службу і за якою спеціальністю. Зі слів пані Остапенко, вербувальники обіцяли кандидатам від $200 до $500 за добу.

 

Далі представник СБУ розповіла, що 24 вересня співробітники служби не лише зірвали, але і задокументували останній випадок такого вербування. В ході спецоперації було затримано людину, яка нібито безпосередньо вербувала колишніх українських військовослужбовців, - 38-річний громадянин України, уродженець Росії, що служив в Афганістані. На підтвердження сказаного журналістам продемонстрували короткі відеосюжет з допитами вербувальника і вербованого. Проте нової інформації, окрім тієї, що вже повідомила пані Остапенко, в сюжетах не було.

 

У СБУ вважають наведені факти далеко не поодинокими. Марина Остапенко заявила, що наразі проти української держави ведеться цілеспрямована інформаційна кампанія із створення негативного іміджу країни і що все це справа рук російських спецслужб. Далі вона навела декілька прикладів того, як російські правоохоронці, використовуючи психологічний і фізичний тиск схиляли до негласної співпраці українських громадян, яких вимушували після повернення в Україну зайнятися вербуванням українців нібито для участі в терористичних діях на території Росії. 

 

"Метою всіх цих дій є спроби сфабрикувати документальні матеріали компрометуючого характеру нібито про участь громадян України в бойових діях на Кавказі", - підсумувала представник СБУ.

 

Випад головної української спецслужби на адресу російських колег став свого роду відповіддю на звинувачення Києва в тому, що українські громадяни брали участь в недавніх бойових діях на Кавказі на боці Грузії, про що не раз говорили і в Москві, і в Цхінвалі. Це припущення "Ъ" підтвердив колишній заступник глави СБУ Олександр Скипальський. "Судячи з того, наскільки поспішно і підозріло свого часу Кокойти та інші кричали про те, що українці беруть участь у військових діях, така інформація дійсно гуляла, але не спрацювала, - заявив він.— Про такі речі не завжди заявляють, але цього разу, напевно, було прийнято інше рішення: вперше за 17 років мої колеги почали називати речі своїми іменами".

 

У ФСБ РФ "Ъ" відмовилися офіційно коментувати звинувачення СБУ. Проте в неофіційній бесіді високопоставлене джерело "Ъ" в російській спецслужбі назвало твердження українських колег "провокаційною інформацією, що не має нічого спільного з реальністю".Співбесідник "Ъ" звернув особливу увагу на нереальний розмір винагороди в $500, яка, за версією СБУ, виплачувалася вербованим українцям. "Таких сум не отримують найманці ніде в світі", - запенив він.

 

Гучні звинувачення СБУ на адресу російських спецслужб були зроблені у вельми делікатний момент у відносинах Москви і Києва. Після низки взаємних звинувачень під час війни в Грузії Росія і Україна останнім часом дещо понизили напруження міждержавної риторики. А днями з'явилася інформація, що, не зважаючи на численні взаємні претензії, Москва і

Київ все ж продовжать на новий десятирічний термін Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між двома країнами. У російському МЗС навіть висловили припущення, що пролонгація великого договору протверезить владу України. Активне ж залучення спецслужб до протистояння між Києвом і Москвою може поховати шанс на потепління, який з'явився зараз.

 

 

korrespondent.net
 
Категорія: Світ | Переглядів: 640 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Кабмін хоче самостійно визначати розміри соціальних виплат
Закарпаття — лідер в Україні за темпами зростання промислової продукції
Минулоріч 36-ти збитковим підприємствам від’ємне значення об’єкта оподаткування зменшено на 75,5 млн. грн.
Закарпатських журналістів запрошують позмагатися за 2 премії — імені Михайла Бабидорича та Василя Гренджі-Донського
Рівненські депутати не захотіли робити Бандеру почесним громадянином
Податкові зобов’язання за грудень необхідно сплатити не пізніше 28 січня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...