«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 16:47:20

Головна » 2008 » Жовтень » 5 » Культурний шок по-ужгородськи



Культурний шок по-ужгородськи
10:38:59

Дивні фігурки на проспекті Свободи вже наробили галасу серед ужгородців

 

Керівництво Ужгорода до Дня міста підготувало мешканцям сюрприз. Він виглядає досить сміливо та незвично і водночас вже викликав чимало нарікань. Мова йде про відремонтований проспект Свободи. Окрім відреставрованої пішохідної частини, на вулиці з’явились новенькі ліхтарі, лавиці, посаджені нові дерева та спиляні старі. Але найбільший культурний «шок» викликали скульптури на стовбурах дерев. Тепер, йдучи по проспекту Свободи, можна побачити гігантську саламандру, великих горобців, мурах, які старанно спилюють дерево, золотистого оленя та багато кого іншого...

 

Весь комплекс робіт обійшовся Ужгороду в 4 млн. 300 тис. грн., розповів газеті «НЕДІЛЯ» заступник міського голови Володимир Химинець і зазначив, що це гроші, які заробили з продажу землі. За його словами, за вищезазначені фігурки міська влада не платила ні копійки – вони подарунок місту. Так незвично прикрасили проспект Свободи місцеві майстри М.Ходанич, М.Колодко та інші, а допоміг їм в цьому Закарпатський художній інститут.

 

Інтелігенція краю неоднозначно висловлюється стосовно такого ремонту одної з головних вулиць міста. Так, мистецтвознавець Оксана Гаврош вважає, що до подібного мистецтва Ужгород ще не готовий. «Особисто мені ці фігурки дуже подобаються. Могло ж бути набагато гірше. Загалом вийшла така картина, над якою ще треба попрацювати. Все має бути гармонійно, але вийшло якось стихійно», - каже пані Оксана.

 

Такої ж думки дотримується і відомий в краї фахівець з мистецтва та викладач Закарпатського художнього інституту Михайло Сирохман: «Я противник таких радикальних змін. Хоча це і найкращий варіант з того, що можна було зробити. Ці фігурки – своєрідний скульптурний сейшн, в ньому відчувається молоднечий запал, досить-таки дотепний. Але, можливо, для нашого міста це трохи забагато - така концентрація фігур на одній вулиці. Треба реконструювати чимало будинків, привести їх до ладу. Тому на фоні зруйнованих вулиць ці прикрашення виглядають досить сумно», - вважає пан Сирохман.

Щодо екстравагантних дерев з фігурками, то представник влади нічого не має проти. «Нема нічого постійного, все буде вдосконалюватися. Будуть нові ідеї – ми їх втілимо. Треба було щось зробити веселе, а не сіре, однотипне. У нас в країні такий стереотип: якщо робити пам’ятник – то обов’язково комусь загиблому і у зв’язку з якоюсь трагічною датою», - каже В.Химинець.

 

Новий проспект Свободи вже обіцяє стати що не туристичною візитівкою міста, так об’єктом обговорення жителів як мінімум на півроку. Справді незвичне оформлення до сих пір шокує мешканців обласного центру. Що ж, доведеться звикати жити поруч з дивакуватим оленем та працьовитими гігантами-мурахами...

 

Денис ФАЗЕКАШ, газета «НЕДІЛЯ»
 

 

 

 

Категорія: Ужгород | Переглядів: 725 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...