«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 19:18:00

Головна » 2008 » Жовтень » 9 » Шукаємо юристів…



Шукаємо юристів…
17:59:50

Закарпаттю не вистачає правників

 
8 жовтня в Україні відзначали День юриста. Газета «НЕДІЛЯ» вирішила: закон хоч і не є найвищою цінністю, професія вважається однією з найпрестижніших. На неї завжди є попит, бо хто, як не юрист, знає закони і можливості уникати відповідальності за їх порушення? Словом, потенціал в професії є доволі великим. Особливо, коли мова йде про адвокатів…
 
Скільки нині коштують послуги адвоката? За словами юриста з Ужгорода Мирослава Алмаші, ціни адвокати не розголошують – професійна таємниця. Але в середньому робота хорошого спеціаліста коштує 200 доларів за справу. «Все залежить від того, яку справу треба вести - кримінальну, цивільну, адміністративну чи господарську, адже вони відрізняються за рівнем складності», - зізнається юрист. Найдорожча – господарська. Водночас кримінальна справа є доволі небезпечною. «Наприклад, ви її програли і людину можуть посадити – це ж майже поламане життя», - розповідає Мирослав. Існує і небезпека, що засуджена людина може вийти з в’язниці і вирішить, що це адвокат винен, що її посадили. А це - додатковий ризик.
 
Ціна за послуги залежить також від імені та авторитету адвоката й часу, проведеного за справою. А як свідчить практика, судові справи тривають від 6 місяців до кількох років. Все має зазначатися в угоді між позивачем та юристом. Той же Мирослав Алмаші повідомив, що хороший адвокат має 3-4 справи в місяць. Є випадки заробляння і на консультаціях, але від цього так само багато що залежить. Вона може коштувати 20-50 гривень і вище, в залежності від складності. А може бути і безкоштовною – зважаючи на те, який позивач.
 
Як запевняють фахівці, кваліфікованих юристів в області не вистачає. Доцент кафедри конституційного права та порівняльного правознавства юридичного факультету УжНУ Дмитро Бєлов стверджує, що на юристів завжди є попит в нашій області. Минулого року на Закарпатті професійними юристами стали близько 330 чоловік. Ужгородський нацуніверситет минулого року випустив 160 фахівців, Закарпатський держуніверситет - 170. Це не враховуючи бакалаврів, які теж можуть вважатися фахівцями. І так щороку. В обох видках газету «НЕДІЛЮ» запевнили, що 80-90% випускників мають роботу і працюють за спеціальністю.
 
Однак юристи кажуть, що грошей, які вони заробляють, не завжди вистачає. Тому існує і темний бік професії - корупція. З досить достовірних джерел стало відомо, що адвокати все частіше виступають посередниками між суддею та позивачем. Тобто виступають елементарним передавачем хабара судді від людини, яка звернулася за захистом своїх прав, для вирішення проблеми. Який відсоток відходить «посереднику» - вирішує вже він сам. Говорять, існують певні традиції: кожен адвокат має своїх суддів.
 
Побутує серед юристів навіть такий анекдот: один позивач заплатив судді 500 грн., другий - 600. Суддя віддає 100 грн. останньому і каже: «А тепер все будемо вирішувати по-справедливому»...
 
Колишній студент Закарпатського державного університету (також побажав бути не названим) запевнив: «Нам дуже важко працювати, адже в університеті абсолютно не вчать, як поводитись в умовах корупції. Тільки після навчання ми починаємо думати: а з ким треба домовлятися, а кому скільки зробити «відкат» і таке інше. В університеті вчать бути адвокатом за ідеальних умов, яких держава нам не створила», - зазначив він.
 
Зазвичай адвокати працюють самостійно. Здебільшого створюють окремі контори. «Працювати в підприємствах не вигідно, - розповідає ужгородський юрист Микола Яцков, - там невелика зарплатня, в 1000 гривень, а самостійно можна заробити набагато більше. Добре, що на професію завжди був попит». А якщо є попит, відповідно, і покращуються умови праці. Отже, юристам в наш час не пропадати.
 
Денис ФАЗЕКАШ,
газета «НЕДІЛЯ»
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 699 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...