«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 17:13:45

Головна » 2008 » Жовтень » 11 » Крим: або український, або нічий



Крим: або український, або нічий
17:11:45

Мова йде не про те, чи буде Крим російський, чи буде він український. Мова йде про те, що Крим буде або український, або безлюдний»

  

Всі етнічні конфлікти спровоковані не силою, а слабкістю. Слабкість української влади провокує конфлікт у Криму, - такі заяви зробив під час прес-конференції на «Обозревателе» лідер партії «Братство» Дмитро Корчинський.

  

Найбільш дискримінованою частиною населення Криму є українці

  

Актив «Братства» заявив про дискримінацію українців на півострові. Зокрема, навів дані власного дослідження. Результати дослідження свідчать про те, що у контексті Криму варто говорити не про так звану «насильницьку українізацію», а про серйозну дискримінацію етнічних українців. «Дискримінація українців відбувається в усіх сферах життя, - стверджує «Братство», – починаючи від побутової, коли людей, які розмовляють українською, виштовхують з тролейбусу чи не відпускають товар у магазині, і закінчуючи убивствами на національному ґрунті».

 

Із 626 загальноосвітніх шкіл, наявних на півострові, лише 6 - україномовні. «Міністерством освіти України був виданий наказ, згідно якого половина предметів у школах повинна викладатися українською мовою, але Верховна Рада АР Крим визнала цей наказ не обов’язковим для виконання», - пояснюють активісти. Подібна ситуація і з вищою освітою – із 45 кримських вузів лише один «можна назвати українським – це філія Київського національного університету культури та мистецтв». Окрім того, в автономії немає жодної української бібліотеки і жодного українського театру.

 

Майже позбавлені українці Криму й своїх засобів масової інформації. «Діє лише одна телерадіокомпанія, яка веде мовлення українською мовою – ТРК «Бриз» Військово-морський сил України. Із 800 друкованих видань лише 3 – українською мовою. З грудня 2006 року національне радіо припинило мовлення на території Криму», - стверджує дослідження. «Українці у Криму перебувають у інформаційній блокаді», - робить висновок «Братство».

 

«Політикою займатися небезпечно для життя», - скаржаться активісти. «Українців, які займаються громадською діяльністю, переслідують – це погрози, пошкодження майна, фізичні розправи над активістами». Наприклад, в цьому році було побито В’ячеслава Маковійчука – 17-річного активіста молодіжного союзу «Наша Україна». Окрім того, «в Криму вже сталося декілька убивств українців саме на національній основі». «Місяць тому під Сімферополем було знайдено тіло активіста Конгресу українських націоналістів із шістьма ножовими пораненнями, проламаним черепом і написом, вирізаним ножем на грудях: – «смерть Украине».

 

За словами активістів «Братства», за всі роки незалежності не було розслідувано жодного випадку переслідувань українців. «Все це робиться з відома влади, під прикриттям влади і правоохоронних органів», - стверджують вони. Отже, спираючись на дослідження, «Братство» робить висновок – «найбільш дискримінованою частиною населення Криму є українці».

 

 Якщо ти націоналіст, приїжджай у Крим!

 

Аналізуючи наслідку такого стану речей, Дмитро Корчинський нагадав, що «останні 17 років Україна ніяк не турбувала Крим». Це призвело до утисків українців в Криму і відвертої дискримінації і з боку органів влади Криму, з боку правоохоронних органів Криму і з боку добре фінансованих проросійських організацій, - розповів лідер «Братства».

 

На думку пана Корчинського, етнічні українці Криму, які складають 24% усього населення півострову, не відчувають ніякої підтримки «з боку Києва, з боку Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, української влади». Натомість, «активісти російських організацій, проросійські чиновники, проросійські журналісти, власники ЗМІ відчувають суттєву матеріальну і фізичну підтримку з боку Російської Федерації», - наголошує Дмитро Корчинський. «Ми забули про українців Криму», - каже він. І тому «претензії, безумовно, треба пред’являти українській владі».

 

Саме не відчуваючи підтримку з боку держави, українці Криму «поводять себе, як меншовартісний народ», - продовжує лідер «Братства». Але особливості менталітету росіян (яких на півострові 60%) полягають в тому, що вони «здатні поважати тільки тих, кого бояться». А отже, «вони не бояться українців – вони їх не люблять і зневажають. Росіяни ніколи не поважали слабких». Саме тому «ми не можемо так пропагувати нічого українського, щоб це не викликало гніву, обурення і неприйняття у росіян».

 

«Все, що робиться у Криму – не із любові до Росії, а із ненависті до всього українського. Ми повинні розуміти, що ми маємо справу із людьми, які нас ненавидять. Немає сенсу знаходити компроміс з цими людьми. Цим людям треба показувати силу», - впевнений Дмитро Корчинський.

 

Лідер «Братства» не заперечує той факт, що Крим був і залишається поліетнічним утворенням, а тому оцінює ситуацію тверезо. «У нас завжди були історичні проблеми – і з татарами, і з росіянами, - але не потрібно ставити собі нездійсненних завдань, - каже він. - У нас немає суб’єкту, який міг би очистити Крим. Мова йде всього лише про те, щоб захистити українців, які там є».

 

«Українська держава не повинна піддаватися на провокації, а лише реалізовувати функції держави», - вважає Дмитро Корчинський, однак зазначає, що ця держава «не є державою в Києві, тому не буде державою і в Сімферополі». А відтак, на думку лідера «Братства», захистити українців у Криму можуть лише українці з всієї України. «Бути націоналістом у Львові – смішно і ганебно. Якщо ти націоналіст, приїжджай у Крим. Не треба лазити на Говерлу – є кримські гори. Всі – туди! Треба заселити Крим», - закликає пан Корчинський.

 

Війна за Крим розпочнеться 2010-го року. Не гай даремно часу!

  

У кримській конфронтації по лінії українці-росіяни зацікавлена Російська Федерація, вважає Дмитро Корчинський. «Росії не потрібна лояльна Україна, - стверджує він. - Їй потрібна злобно-бандерівська Україна, яку можна час від часу тикати носом в лайно і час від часу перемагати».

 

За словами пана Корчинського, «проект повернення Криму в Росію – це великий проект, який може мобілізувати російського виборця і об’єднати російську еліту на десятиліття вперед – особливо в умовах економічної кризи, яке гряде». «Гряде великий конфлікт, - каже він, - і з цього конфлікту ми повинні спробувати вийти переможцями».

 

«На наш погляд, війна у Криму обов’язково буде, тому що в цьому полягає політика Росії», - дав прогноз пан Корчинський. Лідер «Братства» навів можливий сценарій нагнітання міжетнічного конфлікту у Криму, який може завершитися справжньою війною.

 

«Війна почнеться після виборів у місцеві органи влади», - прогнозує він (у 2010 році – Ред.). «До цих виборів буде «накручуватися» ситуація, потім Росія вкладеться у вибори для того, щоби на всіх рівнях у місцеві органи влади пройшли радикальні проросійські діячі, після цього республіканським парламентом, меріями міст, районними радами Криму буде проголошений офіційний курс на сепарацію, припиняться відрахування коштів, буде проводитися підпорядкування підрозділів МВС Криму, і ми будемо спостерігати те, що спостерігало Придністров’я, Абхазія, Південна Осетія. Саме тоді й почнеться війна».

 

«Всі кримські мешканці, які здатні тверезо мислити, повинні зрозуміти, що будь-яка серйозна зміна у Криму, якщо буде реалізовуватися російський план, буде означати тривалу війну. Ми, можливо, не зможемо виграти цю війну – українці мало які війни виграли, - але здатні вести війну дуже довго». «Наступні 20-30-40 років в Криму буде дуже неспокійно. Будуть вибухи, будуть постріли, буде терор, і ніяких курортників там не буде – це точно, - прогнозує Дмитро Корчинський. - Жити в Криму не буде з чого. Все одно більшості населення прийдеться виїхати. Може, там не залишиться жодного українця, але те, що там не залишиться росіян – це сто відсотків».

 

«Мова йде не про те, чи буде Крим російський, чи буде він український. Мова йде про те, що Крим буде або український, або безлюдний».

 

Щоб не втрачати час, що залишився до 2010 року, Дмитро Корчинський пропонує не покладатися на зусилля української держави у цьому питанні, а вдатися до власних дій. «Жодних сподівань на українську державу – все в руках українського суспільства». «Українське суспільство повинно створювати комітети порятунку Криму, повинно надсилати туди своїх активістів, повинно змінювати демографічну і етнічну ситуацію у Криму. Ми повинні просто захистити своїх у Криму», - закликає він. На думку пана Корчинського, саме за умов «значного підсилення українців Криму своєю підтримкою», ми зможемо уникнути війни і насильства на півострові.
 

 

Категорія: Україна | Переглядів: 689 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...