«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 17:33:41

Головна » 2008 » Жовтень » 11 » В селі Мала Добронь відбудеться фестиваль «Добронська паприка»



В селі Мала Добронь відбудеться фестиваль «Добронська паприка»
19:58:12

Село Мала Добронь розташоване поблизу кордону з Угорщиною за 25 км від Ужгорода. У кожному обійсті по кілька теплиць. Селяни закладають другий посів огірків, що дозріють наприкінці листопада. Уже зібрали врожай паприки.

 

Майже в кожній хаті вирощують паприку. Стручки перцю вони не продають, а сушать і перемелюють, пише "Газета по-українськи". Так роблять у кожному дворі.

 

На відміну від інших овочевих культур, паприка росте у відкритому ґрунті. У Великій Доброні десятки років сіють ”Добронську”. Цей сорт вивели тут, у селі. Його вирощують уже 50 літ. Сорт не капризний, родить добре.

 

Урожай паприки у Великій Доброні збирають наприкінці серпня - на початку вересня. Зеленувато-червоні овочі кладуть у білі мішки. Потім кожну перчину нанизують на міцні нитки й вивішують в обійсті під сонце. Стручки дозрівають і червонішають.

 

Щоби висохла, як кажуть, на перець, потрібно два тижні. Потім ще два-три дні треба дати їй зсохнутися. Ну а вже потім мелемо. Із 12–13 кг свіжих перчин потім отримують кілограм сухого меленого червоного перцю. За один сезон кожна сім'я намелює 30–40 кг паприки.

 

Угорська кухня неможлива без перцю

 

Паприку щедро додають майже в усі угорські національні страви. Останніми десятиліттями її широко використовують у закарпатській кухні. Приправа додає стравам пікантного смаку та червонуватого кольору. Угорці обов"язково додають паприку у гуляш - мясне рагу, перекельт - рагу з кришеною цибулею і паприкаш. Паприкашем називають усі страви зі сметанним соусом і паприкою.

Паприку в Угорщину привезли турки. Угорська паприка має з десяток визнаних відтінків смаку. Із Угорщини її експортують майже 5 тис. т.
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 670 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...