«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 18.05.2024, 19:46:47

Головна » 2008 » Жовтень » 18 » Ігри з календарем. Або Вибори-2008. Закарпатські реалії



Ігри з календарем. Або Вибори-2008. Закарпатські реалії
13:36:11

9 жовтня розпочалась нова сторінка в українській політичній історії. Президент Віктор Ющенко своїм указом розпустив Верховну Раду VI скликання та призначив дострокові парламентські вибори на 7 грудня. Головна офіційна причина такого рішення – відсутність коаліції в парламенті. Але насправді, ніхто не може впевнено стверджувати, що вибори саме на початку грудня відбудуться? Що ж насправді спонукало президента до такого досить ризикованого кроку, залишається лише здогадуватись.

 

Нагадаємо читачам «НЕДІЛІ», що у вересні розпалася правляча демократична коаліція у складі фракцій БЮТ та НУНС. Причина такого кроку – синхронне голосування у парламенті блоку Юлії Тимошенко та Партії регіонів за ряд законопроектів, які зменшують повноваження Президента. У відведений законом 30-денний термін нової коаліції створено не було. Помаранчеві БЮТ та «Наша Україна» не змогли об’єднатися через власні амбіції. Через це не вийшов і можливий союз БЮТ та ПР. Час вийшов і Президент скористався своїм правом. І зробив це не без задоволення. Але, залишається здогадуватись, що якраз для Віктора Ющенка ці вибори чогось хорошого не принесуть.
 
Залишається здогадуватись і що нас очікує після 7 грудня. Багато фахівців прогнозують, що грудневі вибори мало що змінять в політичній картині країни. Натомість сам факт розпуску Верховної Ради – зброя для антипрезидентських сил, яку вони будуть використовувати ще довго і нудно в залежності від ситуації. Те, що вибори таки відбудуться – довів своєю рішучістю Віктор Ющенко. Яка б політична сила не опротестувала це в будь-якому суді, Президент і Секретаріат знайдуть їм противагу. Наприклад, окружний адміністративний суд Києва призупинив дію указу, в свою чергу Ющенко ліквідував суд. Тепер це питання вирішуватиме адміністративний окружний суд. Той в свою чергу зупинив указ Віктора Андрійовича. Боротьба триває…
 
Як би там не вирішували в столиці, а на місцях вже активно говорять про вибори і засуджують, або схвалюють рішення Президента. «НЕДІЛЯ» вирішила запитати у місцевих лідерів провідних політичних сил про останні події, та уточнити наскільки вони готові до майбутніх виборчих перегонів. Питання були наступними: Як ви оцінюєте дії Президента? Чи буде ваша політична сила йти на вибори і на який результат розраховуєте? Яка можлива коаліція в новоствореній Верховній Раді?
 

Андрій Сербайло, заступник голови обласної організації ВО «Батьківщина»:

- Неодноразово наша політична сила і лідер партії заявляли про те, що дострокові парламентські вибори проводити не можна, особливо коли у світі серйозна економічна криза та серйозна політична криза в країні. Так вважає не тільки Юлія Володимирівна, а й провідні європейські політики. За даними соціологічних досліджень, люди не підтримають таке рішення.

 - Якщо вони таки будуть, то БЮТ буде йти на вибори. Ще рано казати про можливе розширення блоку. Все буде вирішуватись на з’їзді партій. Як на мене, то частині демократичних сил, які йшли разом з блоком «Нашої України» і виступали за те, щоб дострокових виборів не було, варто би було об’єднатись з нами. Розраховуємо на виборах отримати ще кращий результат, ніж минулого року.

- За будь-яких обставин у парламенті буде два мегаблоки: БЮТ і Регіони. Якщо на сьогоднішній день нема бажання в «Нашої України» утворювати коаліцію з БЮТ, то будь-ласка створіть союз з ПР. Юлія Володимирівна не тримається посади прем’єр-міністра.
 

Олександр Ледида, голова обласної організації Партії Регіонів:

 - Згідно Конституції в парламенті формується більшість, відповідно формується і Уряд. Сьогодні немає більшості в парламенті, коаліція юридично розпалася. В такій ситуації хтось має брати на себе відповідальність в державі. Тому розумно, що зараз мають пройти парламентські вибори.

 - Ми були при владі в 2006 році, і я вважаю, що тоді Уряд працював успішно. Нам є з чим йти на вибори. Розраховуємо на 25 % на виборах на Закарпатті.

- Є вислів: ніколи не говори ніколи. Той політик, який говорить ніколи – має шукати себе в іншій професії, а не в політиці. Тому вірогідні всі варіанти коаліції.
 

Володимир Шкріба, керівник секретаріату обласної організації «Єдиний Центр»:

- Ми повністю підтримаємо дії президента. У встановлений час не було створено нової коаліції, тому все законно.

- Всі інші питання будуть вирішуватись на з’їзді нашої партії, тому детальніше нічого розказати не можу.
 

Геннадій Москаль, голова обласної організації «Народної самооборони»:

- Вкрай негативна. Проводити вибори в період світової фінансової кризи, що зачепила й Україну, – це злочин проти своєї держави. Тим більше, що позачергові вибори нічим не обґрунтовані крім особистих амбіцій Президента і бажання за будь-яку ціну усунути Юлію Тимошенко з посади прем’єр-міністра.

- Зрозуміло, що «Самооборона» не ігноруватиме ці вибори. А піде на них сама чи в блоці з іншими демократичними силами, вирішуватиме політичне крило НСО – партія «Вперед, Україно». Сьогодні однозначно можна сказати, що ні з Президентом, ні з «Нашою Україною» ми не будемо. Після того, що секретаріат витворяв і продовжує витворяти з Д.Жванією, після його спроб усунути Ю.Луценка, дій по розвалу коаліції нам із ними не по дорозі. Крім того, я вважаю, що бренд «Наша Україна» себе вичерпав і скомпрометував. Це розуміють і на Банковій, тому й захотіли створити новий проект. Однак перший млинець – «ЄЦ» – виявився глевким, його вже можна викинути на смітник. Як кажуть патологоанатоми, розтин покаже хто чим хворів. Народ кожному дасть стільки, скільки він заслужив…
 

Олександр Антал, заступник голови обласної організації «Народна Партія»:

- Це одне з найгірших рішень, якими постійно маніпулює президент. Тих, кого вчора сили президента називали урками, блатними та іншими специфічними сленгами, сьогодні спостерігається взаємне кохання. Ставимось до цього вкрай негативно.

- Якщо вибори будуть, ми прийматимемо участь. У нас фактично штаби і не розпускалися. Якщо на минулих виборах мали 6,5 %, то зараз маємо прибавити до 10%.

- Ситуація в Києві змінюється кожну годину. Вся ця ситуація підводить нас до президентських виборів. Вважаю, що в розкладі політичних сил нічого суттєвого не зміниться, боротьба буде йти за повноваження президента

Вибори виборами, але всі розуміють, що найголовніша їх мета – це створення нової коаліції. Виходячи з коментарів місцевих політиків, важко спрогнозувати майбутній союз. Бютівець Сербайло натякнув, що з «Нашою Україною» коаліція може не вийти, а регіонал Ледида заявляє, що коаліція може бути будь-яка. Не виключено, що і з БЮТом.

Відомий закарпатський політолог Сергій Федака вважає, що саме коаліція в наступному парламенті буде формуватися навколо БЮТу та Партії Регіонів. А ось далі – хто притягне більше союзників. На його думку, до парламенту пройдуть ті ж 5 сил, але не тільки вони. «Найбільша інтрига навколо комуністів – зазначив політолог. - Практично всі зацікавлені в тому, щоб вони не пройшли. Натомість непогані шанси в соціалістів. Думаю, що пройде якась права сила. І цілком можливий прохід до Верховної Ради блоку Чернівецького. Не можна виключати і появи якоїсь 4-ої політичної сили».

Якщо все-таки вибори відбудуться, багато фахівців прогнозують, що явка на цих виборах буде дуже низька. Але ж з іншого боку багато бізнесових кіл зацікавлено у парламентській кампанії, адже зайвий раз проштовхнути у вищий законодавчий орган своїх людей нікому не завадить. Просто для бізнесменів це стає все дорожче, а результату, як такого нема. До того ж, завдяки виборам гарантований негативний імідж в Європі. Але політики таки свій вибір зроблять. Сподіваємось, що така можливість буде і у виборців…
 
Денис ФАЗЕКАШ, газета «НЕДІЛЯ»
 
Категорія: Політика | Переглядів: 671 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Закарпаття: У Мукачеві затримали групу наркоділків
Погода у Закарпатті та Ужгороді 19 серпня
Сеул пригрозив КНДР авіаударами
Через рік кожен накопичуватиме собі пенсію сам
У неділю у Перечині горіли 2 житлові будинки — через дитячі пустощі з вогнем
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...