«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 18:53:38

Головна » 2008 » Жовтень » 24 » Битва за Мукачево. Нинішній мер, ді-джей та інженер боротимуться за Мукачево, хоча грошей на вибори немає



Битва за Мукачево. Нинішній мер, ді-джей та інженер боротимуться за Мукачево, хоча грошей на вибори немає
13:57:17
Допоки в Києві бурхливо вирішують, чи будуть нові дострокові парламентські вибори, в регіонах тихо-мирно готуються до власних перегонів. У Мукачеві 30 листопада обиратимуть мера, оскільки нинішній голова міста Василь Петьовка вже давно є народним депутатом. Верховна Рада, попри всі негаразди та суперечки, таки встигла ухвалити постанову про проведення позачергових виборів у Мукачеві.
 
Саме цього тижня офіційно стартувала передвиборча кампанія. Колись про вибори мера другого за величиною міста краю говорив чи не весь світ. Всі пригадують події 2004 року, коли політичне протистояння влади та опозиції переходило межу, і в хід йшли озброєні молодики, багатотисячні мітинги та брудні політтехнології. Тоді мукачівські вибори стали ледь не початком Майдану і першою відчутною поразкою президентства Леоніда Кучми. Нині до цих виборів прикута значно менша увага. У впливового на область Віктора Балоги ворогів не менше, ніж свого часу їх було у Віктора Медведчука, але якщо тоді опозиційний Віктор Ющенко кидав всі свої ресурси на перемогу, то сьогодні «опозиційні» Юлія Ти­мошенко та Віктор Янукович не надто переймаються цими виборами. Чи то не вірять в повторення успішної історії для опозиції, чи то не надто хочуть «підбирати» область під свій контроль. Виходячи із ситуації, стає зрозуміло, що на цих виборах жорсткої боротьби за владу над містом не буде.
 
А боротися будуть 10 кандидатів. Багато хто прогнозує, що вибори мера перетворяться на референдум - «підтримуємо чи ні нинішній курс міської влади». Фаворитом цієї гонки в один голос називають нинішнього в.о. міського голови міста Золтана Лендєла. Вірний член команди Віктора Балоги, його одвічний помічник. Людина багато років попрацювала на благо міста, але в якості «другого номера». Тепер команда Віктора Балоги, яка навіть без кандидата була фаворитом, зробила ставку саме на нього. І більшість експертів переконана, що це правильний вибір. Золтан Лендєл має великий авторитет в місті як хороший господарник. До того ж абсолютно не зв’язаний з політикою та має незаплямовану репутацію. До сих пір безпартійний, хоча близький до «Єдиного центру». Його висуненням не підтвердилися чутки про повернення на посаду Василя Петьовки або Івана Балоги. Це свідчить, що ці люди нинішні посади здавати не збираються. Золтан Лендєл вже брав участь у виборах мера в квітні 2004 року, але зняв свою кандидатуру на користь Віктора Балоги.
 
Ймовірними суперниками Лендєла можуть стати «одвічно другий» Василь Швардак та Олексій Фазекош (ніяких родинних зв’язків автора цього матеріалу з кандидатом у мери нема. - Пр. авт. Д.Ф.). Обидва не раз брали участь у виборах. Василь Швардак ще й депутат обласної ради від Партії регіонів, яка й делегувала його на вибори. Мабуть, сподіваються на міський електорат Віктора Януковича. До речі, балотується на посаду ще один мукачівський партієць Роберт Іванчо – директор майбутнього «Льодового палацу», але вже як самовисуванець. Олексій Фазекош теж є ймовірним суперником Лендєла. Колишній «есдек», який залишив партію в її найважчі часи, нині представляє Народно-Трудовий союз, очолює обласний осередок. Але, як зізнаються експерти, Швардак і Фазекош хоч і є найбільш вірогідними суперниками Золтана Лендєла – шансів у них небагато. Варто ще згадати активну представницю інте­ресів Юлії Тимошенко в місті Ольгу Фенчак. Саме вона виступала проти організації в місті «живого ланцюга» на підтримку дій Президента. Пішла на вибори сама, а не від партії. Тому, чи кине свої сили на цього кандидата партія прем’єра – це питання ще вирішується.
 
А ще боротимуться за посаду мера Сергій Ільтьо (від соціалістів), інженер із «Закарпатського заводу МАФ» Володимир Гоменюк (від Народної партії), підприємець Михайло Глагола. Активно до виборів залучається і молодь. Мером Мукачева хоче стати і 23-річний представник влади, заступник начальника юридичного відділу міськвиконкому Іван Пліско та колишній ді-джей радіо «Закарпаття ФМ» Олександр Коцур, більш відомий як «МС Коцур».
 
Останнього вже встигли навіть побити. Як інформує прес-служба Молодіжної партії України, яку представляє кандидат, 20 жовтня близько 10 години в Мукачеві у провулку Лісному скоєно напад на кандидата та групу довірених осіб, що збирали підписи на його підтримку. В повідомленні йдеться, що людина, яка представилась Олександром, сказала, що команда від керівництва міста на збір підписів для цього кандидата не надходила, а «ви можете не дожити до ранку». Нападники вилучили підписні листи та спалили їх, про що кандидатом складена заява в міському управлінні МВС. Молодіжна партія України з цього питання адресувала офіційні листи до керівників МВС, Генеральної прокуратури та СБУ.
 
Кандидати кандидатами, але грошей на вибори так і нема. Верховна Рада недієздатна, уряд грошей на кампанію не виділяє. А передвиборча гонка вже почалася. Якщо Юлія Володимирівна не розщедриться, то скоріш за все вибори пройдуть за рахунок міського бюджету. Працівники міської територіальної виборчої комісії вже другий місяць не отримують зарплатні, працюють на ентузіазмі. Але вони впевнені, що вибори пройдуть.
 
«В комісії обстановка спокійна, порушень закону нема, все робимо вчасно», - запевняє заступник голови соціаліст Анатолій Мальцев.
 
Отже, гонка розпочалася, фаворит відомий. Переможну ходу Золтана Лендєла може зупинити лише виборець, не прийшовши на вибори. Далеко не факт, що явка на виборах буде більша за 50 % виборців. Нагадаємо, що в Мукачеві зареєстровано 64 тис. громадян, які мають право голосувати. Але навряд чи варто сумніватися, що команда із Секретаріату Президента не повпливає на явку виборців.

Денис ФАЗЕКАШ, газета "НЕДІЛЯ"

Категорія: Політика | Переглядів: 760 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...