«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Жовтень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 18:33:28

Головна » 2008 » Жовтень » 31 » Щоденник Сергія ФЕДАКИ



Щоденник Сергія ФЕДАКИ
11:36:41

Тілесне...

 

Свій ювілей скульптор-кераміст Мирослава Росул відзначила виставкою. Це був справжній вибух жіночої еротичності. Десятки статуеток, де все обертається навколо торсу – неохопного, як сам Всесвіт. Навколо того, що літературознавець М.Бахтін називав «матеріальним низом» людського тіла. Сідниці – неначе півкулі зоряного неба, поясниця – як Чумацький Шліх, бедра розміром з небесну веселку, пантагрюелевські животи з набухлими лонами.

 

І на додачу ще ноги, якими можна взяти в руки будь-якого хлопа. Часто ноги нагадують вітрила, на яких можна уплисти куди завгодно. Маленькі настовбурчені груди – справжні органи сексуальної небезпеки. Усе сповнене передчуттям руху. Звичайно, коливального, маятникового. Ці тіла подібні до світових імперій, над якими ніколи не заходити сонце.

 

Принаймні, спраглі чоловічі руки так і тягнуться до цього неозорого запаморочливого Ельдорадо у нестримному бажанні повернути собі втрачений Едем, уподібнитися до першочоловіка Адама у райських кущах, населених тільки ними і Євою. А ще ці Єви нагадують якісь фігуристі гранати, тільки чеку треба не висмикувати з них, а вставляти. Результат втім один – божевільний вибух, коли руки-ноги розлітаються на всі сторони світу, змішуються із зірками і ранковим пташиним вереском. Багато фігурок з різнобарвним татуюванням на тілі – наче борозни від чоловічих пальців. Воно модне і серед сучасних студенток, в яких вигулькує несподівано з-під білизни, як чортик з табакерки, і в їхніх далеких прародительок, що жили тисячоліття тому.

 

Тільки тоді воно вкривало все тіло, підкреслюючи ерогенні зони, котрі у жінки практично усюди. Вся творчість Мирослави просякнута метафорою «жінка – земля», тільки це земля не гламурна, зовсім не оброблена, дика, цілинна. Розмокла від тропічного дощу, гливка, вона чавкає під ногами і прагне засмоктати необережного подорожнього. Від неї пахне всіма ароматами весняного степу. Дивно, але закарпатка з діда-прадіда М.Росул (рід з Невицького) уся перейнята романтикою Степу, причому не сусідньої угорської Хортобаді, а таки причорноморського безмежжя. Звідти в її творчості тарпани і дикі тури, скіфи і сармати.

 

Курган, розрізаний, як паляниця, готовий прийняти у розверсту безодню нову жертву (у багатьох курганах покійників доховували через багато років після їх насипання). Часто у статуетки тільки одне персо, замість іншого – діра. Саме так чинили войовничі сарматки, відрізаючи чи, принаймні, припікаючи його, аби права половина грудей не заважала їм стріляти з луку. Бо вийти заміж сарматка мала право лише після того, як убила бодай одного ворога, а ліпше трьох. А воно ж таки хочеться! То чому ж дивуватися, що сармати (чи то пак сарматки) завоювали найбільшу територію з-поміж усіх інших древніх народів України.

 

Ще є на виставці фігурка половчанки. Про них Фірдоусі писав, що гарніших жінок не буває в цілому світі. Схоже, що давньоруські воїни гасали по цілому степові не так заради золота і худоби, як для того, щоб бодай раз у житті долучитися до такої краси. Усі тіла тут напнуті, мов луки, арбалети, катапульти, гільйотини. Усе готове вивергати блискавки і громовиці заради нового життя. А ще ці жінки часто з розпростертими руками – як птахи.

 

Правда, їхні обважнілі тіла тяжко уявити десь високо над землею. Ці руки-крила для польотів уві сін і наяву. Вони можуть довести до сказу і, навпаки, заколисати. На них дуже органічними були би довгі рукави. Змахнула одним – поруч розлилося ціле озеро з карасями і лебедями. Змахнула іншим – над озером височезний палац до самого неба, у кожному вікні по молодиці, а біля неї – по пляшці шампанського.

 

І ще багато жінок-кішок із вигнутими спинами, пружними ногами, випущеними кігтями і затуманеними очима. Давай не будемо, а якщо будемо, то давай, мяу! Врешті-решт, постіль – то єдина сфера людського буття, котра категорично не терпить фальшу, бо тут людина найближче дотикається до матінки-природи з її безхитрісною безпосередністю і щирою відвертістю.

 

Імітувати можна, але швидко набридає. Вічним же є тільки чесне мистецтво, укорінене в неконтрольованих інстинктах, у фрейдистській підсвідомості, зачаєних бажаннях, підспудних реакціях. Тільки воно вічне, як самі любощі.

Категорія: Наука та ІТ | Переглядів: 598 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...