«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 13.05.2024, 03:00:35

Головна » 2008 » Листопан » 9 » Магнітні бурі чи метеоневроз?



Магнітні бурі чи метеоневроз?
11:38:14

Вважається, що одним з несприятливих факторів, які впливають на здоровя людини, є магнітні бурі.

 
Кожного місяця випадає від 3 до 6 так званих несприятливих днів, що виникають у результаті взаємодії співпадаючих за часом сонячних і земних магнітних бур. Обєктивно у ці дні суттєво зростає кількість інфарктів міокарду, інсультів, загострень психічних хвороб тощо. Чому ж останнім часом почали зявлятися заяви різних науковців -  від геофізиків й метеорологів до лікарів-гігієністів - про хибність таких уявлень? Своїми думками з цього приводу ми попросили поділитися кандидата  біологічних наук, співробітника кафедри гігієни з екологією Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Лілію Петрівну КОЗАК.

 

 - Для початку, запитаю про таке: чи можна спрогнозувати магнітні бурі?

 - Ми практично не можемо передбачити зміни у космічній погоді. Адже вітчизняна метеослужба не гарантує, що на всі 100 відсотків справдяться навіть її звичайні прогнози. Збуваються лише на 70 відсотків. Що ж стосується прогнозів космічної погоди, то ними мало хто займається. Тому геомагнітні випромінювання ми можемо спрогнозувати лише за один-два дні до їх настання. Саме стільки часу йдуть відгуки сонячних спалахів до Землі. В інших випадках учені, як правило, додають слово «ймовірно», тому що передбачення не завжди збувається. Сумно інше - що так званим космічним прогнозуванням займаються люди, які не мають безпосереднього відношення до науки. Свої псевдоспостереження вони публікують у пресі, пропагують по радіо і телебаченню...

 - Втім є категорія людей, які надто уважно до них прислухаються і повідомлення про майбутні коливання геомагнітного фону сприймають як попередження про неминуче погіршення самопочуття...

 -  Було помічено: якщо свідомо давати вразливим людям неправдиву інформацію про дні з магнітними бурями, то вони почуватимуть себе погано й у дні, коли рівень електромагнітного збурення високий, і в дні, коли сонячна активність незначна. Нещодавно працівники Гідрометеослужби спеціально подали інформацію про наближення магнітних бурь, яких і близько не передбачалося у вказані дні. І що ж? У багатьох людей, схильних до самонавіювання, виникли серйозні проблеми зі здоров'ям, кількість звернень до лікарів була приблизно такою самою, як і у дні, коли сонячна активність справді підвищувалася.

 - Але ж сонячні збурення й справді відбуваються досить часто, а під їхнім впливом змінюється й магнітне поле Землі?..

 - Ніхто й не заперечує цього природного явища. Однак зміни геомагнітного поля під впливом «сонячного вітру» настільки незначні, що немає жодних підстав говорити про їх істотний вплив на стан здоровя людини.

Працюючи із фахівцями-геофізиками, ми зясували: навіть, коли ми заходимо у тролейбус чи потяг метро, то потрапляємо у магнітне поле, яке коливається значно сильніше, аніж це відбувається із геомагнітним полем під дією сонячних збурень. Але про це ніхто з пасажирів не підозрює, ну, майже ніхто. Принаймні про це мало пишуть газети і геть не попереджають по телебаченню. Тож ефекту навіювання не відбувається і люди цього не помічають.

 - І все ж численні дослідники стверджують: під час сонячних бур збільшується кількість випадків погіршення здоров'я хворих, котрі страждають на гіпертонічну хворобу, виявляються симптоми погіршення стану хворих, які страждають на серцево-судинні захворювання...

 - Факти, що їх наводять прихильники теорії впливу на стан здоровя людини сонячних збурень, здавалося б, цілком переконливі. Однак проведені нами дослідження дозволяють запропонувати єдину причину таких наслідків погіршення самопочуття хворих. Зокрема ми дійшли висновку: йдеться про метеоневроз. Тобто люди, як правило немічні та самотні, і зазвичай схильні надмір дослухатися до неприємних відчуттів, боячись прогавити напад недуги. Особливо це стосується тих, хто переніс інфаркт або інсульт, адже у них обєктивно загострюється страх смерті. З іншого боку, якщо людина соціально активна, має численні турботи й обовязки, то їй ніколи перейматися й вивчати кожну кольку в бік, чи задишку при підйомі на третій поверх.

 -  Як же не піддатися паніці й уникнути неприємних відчуттів під час магнітних бурь?

 - Тим, хто реагує на повідомлення про сонячну активність дратівливістю і головним болем (більшість серед таких людей, до речі, жінки), достатньо прийняти натуральні заспокійливі засоби - хоча б валеріанку. Людям, які страждають на аритмію, ішемічну хворобу серця, перехворіли на інфаркт, інсульт, у цей період слід ретельно дотримуватись порад лікарів і завжди мати при собі свої ліки. Можна також застосовувати збір трав: шавлія (листя) - 3 частини, кропива - 2 частини, листя чорної смородини - 2 частини, корінь оману - 3 частини (дуже дрібно порізати), мята (листя) - 1 частина. Усе це перемішати, узяти одну столову ложку суміші на 1 склянку окропу, настоювати 8 годин у термосі, додавши в нього одну столову ложку плодів шипшини (закрити термос пробкою через 20 хвилин після заливання окропом). Пити  з медом.

Непогано робити спеціальний масаж: розслабленими долонями погладжувати надбрівні дуги від перенісся до скронь, «умивати» обличчя, масажувати потилицю і шию - до пліч, надпліччя - долонею протилежної руки, а плечові, променево-запястні й колінні суглоби колоподібними рухами.

Отже, слід розуміти, що зрештою організмові байдуже, чому він атакований стресом: через обєктивні впливи зовнішнього середовища чи через надмірну психічну лабільність свого власника.

zakarpatpost.net

Категорія: Здоров’я | Переглядів: 793 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
За кожен зайвий метр українців можуть змусити платити по 10 гривень
Офіційний курс валют на 10 вересня
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...