«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 20:27:34

Головна » 2008 » Листопан » 10 » Винуватців росту цін на ліки впіймали, проте ціни стабілізувати вдалося не всюди



Винуватців росту цін на ліки впіймали, проте ціни стабілізувати вдалося не всюди
10:38:18
На початку жовтня ціни на ліки в Україні різко поповзли вгору. Хоча операторів ринку медпрепаратів ще тоді зобов’язали негайно знизити їхню вартість, але ціни впали далеко не на всі види ліків, а на деякі навіть ще більше зросли. Нагадаємо, що медикаменти в Україні подорожчали в середньому на 70-90% у роздрібній аптечній мережі та до 30% підвищилися відпускні оптові ціни.
 
Найбільші фармацевтичні дистриб’ютори виправдовують збільшення цін зростанням курсу купівлі-продажу долара. Проте навіть якщо так, то долар зріс не настільки, щоб аж так підвищувати вартість ліків. Тож виникла підозра, що в умовах фінансової кризи в державі хтось вирішив додатково підзаробити на малозабезпечених верствах населення. Уряд намагається щось змінити, проте невідомо, чи вдасться повернути колишні ціни - хоча б на ліки першочергової необхідності. Разом з тим, слід зауважити, що Закарпатська область наразі є однією з небагатьох, де все-таки вдалося запобігти стрімкому підвищенню вартості медпрепаратів. Але і тут в аптеках ціни хаотичні: то ростуть, то падають, то стоять на місці.
 
Ще в середині вересня прем’єр-міністр провела зустріч із Асоціацією фармацевтичних виробників України, де було нібито домовлено про зниження цін на ліки. Тоді ж було обіцяно запровадити систему, коли держава відшкодовуватиме вартість життєво важливих медпрепаратів для соціально незахищених верств населення. Але ці дії не призвели до бажаних результатів і жовтень приніс зростання цін на ліки, переважно імпортного виробництва.
 
- Що стосується імпорту, то якщо узяти такий частовживаний препарат, як Ессонціале (у капсулах), то він коштував у нас 37 грн. 35 коп., а зараз - 39,75. Я не знаю, в чому справа, адже ми намагаємося брати імпорт на тих фірмах, де він найдешевший, але зараз пішла така тенденція, що на багатьох фірмах імпортних ліків стає все менше. Тоді у нас є вибір: або ж не продавати ці препарати, або брати на інших фірмах, де вони є трохи дорожчі, – коментує газеті «НЕДІЛЯ» ситуацію завідувач аптеки №130 м.Ужгорода Єлизавета Бисага. Підняття ціни одразу ж відчули на собі малозабезпечені верстви населення.
 

Марія, пенсіонерка:

- Я купую собі мазь для суглобів, так вона за місяць подорожчала на п’ять гривень, ціни зросли, а зар­плати стоять на місці, і я не дивлюся на те, що курс долара пішов вгору, адже доларами ми заробіток не отримуємо, все у гривнях.
 

Олександр, пенсіонер:

- Я думаю, що усі українці відчули підвищення ціни, нехай би Верховна Рада полікувалася так, як лікуємося ми. Це їй зараз корисно. Я от щойно вийшов з аптеки, купив ліки для тещі, якщо минулого місяця заплатив за них 32 гривні, то тепер за ті ж самі ліки виклав 47 гривень.
 

Маргарита, пенсіонерка:

- Я собі щомісяця пишу цілий список ліків, щоб не забути. Пенсію нову ще не отримала, з попередньої от вже залишилися останні гроші. Заплатила 50 гривень, а на місяць в мене виходить на ліки 100 гривень, а то ж ще й за комунальні послуги треба платити.
 
  Уряд мав, знову ж таки, вживати заходи, щоб відрегулювати ситуацію. Розпочалися перевірки аптек щодо додержання цінової дисципліни. Однією з небагатьох областей, де було виявлено порівняно мізерну кількість порушень, є Закарпатська. За словами начальника Державної інспекції з контролю за цінами в області Любові Стебницької, на теренах України ліки подорожчали до 30% оптові і 70% роздрібні, і це при тому, що Кабміном наразі затверджений список із понад 700 найменувань ліків, які регулюються державою і ціни на них не можуть зростати більш ніж на 35%.
 
А на деякі, наприклад для лікування туберкульозу чи онкологічних хвороб, має бути не більше 10%. На Закарпатті ж максимальні підвищення цін зафіксовані у межах 10-20%. Такий порівняно низький показник вдалося досягнути, зокрема, обмеженням рівня торговельної надбавки в розмірі 20% на цілу низку медикаментів, - каже Любов Стебницька. Слід врахувати ще й те, що Закарпаття отримує ліки з-за меж області, адже в краї немає виробників та дистриб’юторів медпрепаратів. А якби такі були, ціни могли би бути ще нижчими, адже не доводилось би платити за пальне перевізникам. Крім того, на складах області залишилося ще достатньо лікарських засобів, що були закуплені ще по старих цінах, тому ще й це врятувало край від значних коливань ціни. А зараз подекуди навіть спостерігається зниження вартості на деякі найменування ліків, проте це лише в тих аптеках, яким вдалося закупити якомога дешевші імпортні ліки.
 

Єлизавета Бисага – завідувач аптеки №130 м.Ужгорода:

- Найбільш вживані людьми ліки - це, наприклад, імпортний препарат Фезам (для покращення мозкового кровообігу), у нас він коштував на перше жовтня 18 грн. (60 капсул), тепер коштує на гривню дорожче. Однак на такі ліки, як Каптопрес, які дуже багато людей купують для пониження артеріального тиску, у нас ціна не змінилася – 7 грн. 80 коп. Не змінилися у нас ціни і на такі частовживані ліки, як Корвалол, Імодіум, Фарингосепт та Афлубін. А є в нас навіть такі, на які впала ціна, наприклад, на Карсіл, який використовують при захворюванні печінки, ціна впала за місяць на 30 копійок, також і на Но-шпу впали ціни, вона у нас коштувала – 7 грн.15 коп., а зараз 6 грн. 60 коп.
 
В іншій аптеці, № 163 м.Ужгорода (площа Петефі), ситуація дещо інша, тут зросли ціни на ліки першої необхідності. Поліна, рецептар цієї аптеки, каже, що помітила суттєвий ріст цін на Каптопрес, Мезим та Цитрамон. Особливо подорожчали вітаміни. Якщо місяць тому у цій аптеці вітамін С можна було придбати за 1 грн. 80 коп., то зараз доведеться викласти 3 грн. 20 коп. Це відбулося у зв’язку з підвищенням оптово-відпускної ціни постачальником. Зараз в ужгородських аптеках ціни досить хаотичні, кому вдалося закупити ліки у постачальника подешевше, або в кого ще залишилися на складах ліки, закуплені за старими, нижчими цінами, - той і виграє в цій ситуації.
 
Щодо порушників цін, то тут в області ситуація була спокійною. Обласною інспекцією по цінах було здійснено 100 досліджень рівня цін. Лише у двох аптеках були зафіксовані випадки їх не­обгрунтованого підняття. Наприклад, в Центральній районній аптеці у місті Свалява було виявлено завищений рівень торгівельної надбавки. Він становив 22%, проти максимально допустимого 20%. Тож аптека отримала виручку у сумі 50 гривень. А от по Україні вже, схоже, знайшли винуватців, які невиправдано підвищували ціни на ліки, якраз це і вплинуло на ситуацію по всій державі.
 

Павло Калинич - заст. голови Закарпатського відділення АМКУ:

- Імпортери ще з самого початку виправдовувалися тим, що подорожчання було спровоковане підвищенням курсу долара. Іншої думки була Держслужба лікарських засобів, яка запідозрила найбільших десять дистриб’юторів ліків в Україні у ціновій змові. Проте це ще потрібно було довести і за справу узявся Антимонопольний комітет України. У ході розслідування було виявлено, що найбільші постачальники ліків в Україні, які диктують ціни на усьому фармринку, в один і той самий час підняли ціни на ліки. Згодом вісім із них визнали свою провину. Тим часом розслідування триває щодо двох інших дистриб’юторів, які досі відмовляються визнавати свою причетність до змови.
 
  За словами Любові Стебницької, для подальшого недопущення росту цін урядом планується зробити умови для виробників ліків, за яких у них не виникатиме потреб підвищувати ціни. Зокрема урядом планується забезпечити кредитну підтримку виробників та суб’єктів господарювання, що здійснюють оптову торгівлю, крім того повертати виробникам ліків додаткові витрати, пов’язані із підвищенням ставок акцизного збору на спирт етиловий, який входить до складу таких медичних препаратів першої необхідності, як Корвалол, Корвалдин та Барбовал.
 
Також готується нова постанова, з метою врегулювання цін на ринку медпрепаратів, нею буде введено новий перелік регульованих лікарських засобів. Але аптекарі не виключають можливість того, що навіть за умови, що держава контролюватиме цей процес, виробники все одно підніматимуть ціни, посилаючись на те, що дорожчає сировина, збільшуються відрахування у фонд заробітної плати, вартість упакування, чи мотивуватимуть тим, що підвищуються ціни на паливо. Проте в інспекції по цінах запевнили, що принаймні у Закарпатті найближчим часом глобальних змін цін на ліки не прогнозують.
 
Віктор ТАР, газета «НЕДІЛЯ»
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 747 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...