«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 22:33:26

Головна » 2008 » Листопан » 13 » У пошуках русинів



У пошуках русинів
07:27:12

Співробітники Служби безпеки України обшукали храм Христа Спасителя (Московський Патріархат) в Ужгороді, центрі Закарпатській області. Настоятель храму отець Дмитро Сидор - лідер національного руху підкарпатських русин, яких офіційний Київ звинуватив у сепаратизмі, пише Павло Дульман у виданні Российская Газета.

Через обшук він не зміг поїхати в Москву для участі в Асамблеї фонду "Русский мир". Сам обшук можна вважати початком активної боротьби української влади з ідеями русинської автономії та їх носіями.

 

- Працівники СБУ сказали, що шукають якусь людину, Русина, який нібито увійшов і не вийшов із храму. Вони обшукали верхній і нижній храм. Звісно, ця шантрапа була озброєна. Хоча це було зайвим - якщо б попросили чемно, їм і так ніхто не чинив б перешкод, - розповів про інцидент "РГ" Дмитро Сидор.

 

Священнослужитель утримався від детального опису обшуку і оцінок цієї події, побоюючись неправильного подальшого тлумачення в першу чергу в українських ЗМІ. "Ми тут постійно зустрічаємося з провокаторами або просто людьми, які не розуміють суть проблеми, і тому спотворено подають підґрунтя подій", - пояснив він.

 

Загострення відносин священика з центральною владою сталося в кінці жовтня, після того, як в Мукачеві пройшов Другий європейський конгрес підкарпатських русин, на якому було прийнято меморандум про відтворення русинської державності. У цьому документі декларувалося "відтворення русинської державності у статусі від 22 листопада 1938 року з утворенням державної виконавчої влади". У цей день сімдесят років тому було прийнято конституційний закон Чехословацької Республіки, згідно з яким Підкарпатська Русь і Словаччина набувають статус Федеративної Республіки в складі Чехословацької Федерації. Після цього проти Сидора та кількох його соратників СБУ порушила кримінальну справу за посягання на територіальну цілісність країни. Українські політики русинам відмовляють в праві на національність, вважають їх етнічними українцями, а русинську мову - одним з діалектів української.

 

Закарпатська область - територія по-своєму унікальна. У першу чергу через те, що ця одна з найменш заселених та економічно слабких областей України межує одразу з трьома країнами - Словаччиною, Румунією та Угорщиною. Відповідно і національний склад населення різноманітний. Відчувається тут і вплив Польщі. Закарпаття - одна з останніх територій, включених після війни до складу СРСР. Це сталося 29 червня 1945 року, до складу УРСР вона була включена через рік.

 

Під час проведення всеукраїнського референдуму про незалежність 1 грудня 1991 року в Закарпатті пройшов і власний референдум, на якому більшість населення - 78 відсотків - виступило за створення "спеціальної самоуправної адміністративної території в складі нової України". Однак результати цього референдуму влада незалежної України не взяла до уваги. І тема русинської державності на якийсь час пішла з порядку денного.

 

При цьому питання про загальну кількість русинів - дискусійне. Приміром, перепис 2001 року показує, що русинами себе вважають всього 10 тисяч чоловік. Однак лідери національного руху, той же Дмитро Сидор стверджують, що результати перепису сфальсифіковані і русинів у області близько 800 тисяч (населення області - близько 1,3 мільйона осіб).

 

korrespondent.net

Категорія: Закарпаття | Переглядів: 560 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...