«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 20:59:02

Головна » 2008 » Листопан » 17 » 80% ужгородців боргує за тепло



80% ужгородців боргує за тепло
12:53:32

Інтерв’ю із заступником міського голови обласного центру Володимиром Бобковим про опалення, сміттєзвалище і конфлікт з Олександром Ледидою

 

До Ужгорода завжди прикута подвійна увага закарпатців. Все ж таки – це обласний центр. Тому завжди здається, що найбільше проблем саме в цьому місті. Як ось і зараз. Виявляється, що тільки Ужгород в області залишився без опалення. А ще до цього додати проблеми зі сміттям, скандальне будівництво «Аквапарку» та вічні війни з обласною владою. Отже, для відповідей на питання газета «НЕДІЛЯ» звернулась до заступника міського голови Володимира Бобкова.
 

- Ужгород – єдине місто в області, де ще нема тепла в оселях. Звісно, більшість людей мають автономне опалення, але третина мешканців все-таки залежать від централізованого теплопостачання. То як ці люди будуть зимувати?

- Тепла нема у зв’язку з тим, що протягом року традиційно збирається велика заборгованість у населення перед нашим комунальним підприємством «Уж-тепло». Нині вона становить 8 млн. грн. Таку ж суму заборгувало КП перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ. Це не дає можливості скласти угоду про подання тепла в оселі. Директор нашого підприємства цілими тижнями перебуває в Києві в НАК «Нафтогаз», де веде перемовини, щоб підписати угоду про постачання газу. На сьогодні – вона ще не готова. Останні переговори не дали ніяких результатів. Киянами були виставлені певні умови, які ми не можемо виконати, тому повторно спробуємо домовитись. На централізованому опаленні знаходиться більшість наших бюджетних установ. Серед них – найбільші школи №19, №15, №12, гімназія, півтора десятка великих дитсадків. Це ті заклади, які не отримують поки тепло. Частина бюджетних організацій його вже мають протягом двох тижнів.
 
- Але ж дехто скаржиться, що платить справно. Що їм робити?
- Серед тих, хто не отримує тепло – 80% мають борги. На жаль, склалась така ситуація, що «колеги по нещастю» зробили боржниками і наші бюджетні установи. Сумою у 8 млн. грн. «неплательщики» покарали учнів шкіл та вихованців дитячих садків. Однак протягом 2 років зробимо все, щоб ці заклади перейшли на автономне опалення. Зараз працює 10 котелень. Якщо буде все добре, такі котельні запрацюють і в ЗОШ №6, №8, №19 і у великій кількості дитсадків. Практично готові в дитячій лікарні, ПАДІЮНі, ЗОШ №7. Наступного року нам залишилось забезпечити 12 котелень. Для цього потрібні досить серйозні кошти. 
 

- Нещодавно була озвучена резонансна заява з боку міськ-виконкому, що, в разі закриття смітника в Барвінку, сміття буде викидатися просто біля будівель влади. Що, власне, сталося і хто заважає викидати сміття?

- Є у нас такий діяч обласного рангу, мій однопартієць (Партія регіонів. – Авт.). Через це виникає бажання вийти з цієї політичної сили, оскільки керівник обласної організації робить все, щоб рядовий член мав велику кількість проблем. А робить це через той факт, що смітник в Барвінку знаходиться біля його бізнес-споруд і це йому особисто шкодить. Хоча сміттєзвалище було побудовано раніше, ніж він розпочав свою комерційну діяльність. Ситуація яка: існує полігон, куди ми вивозимо сміття. Треба покращити технології, які використовуються там, і ми вже проводимо таку роботу. Наприклад, не просто захоронюємо сміття, а й проводимо попереднє сортування, вилучаємо компоненти, які можемо використовувати як первинну сировину.
 
Все це зменшить обсяги вивозу на сміттєзвалище. Я думаю, полігон у Барвінку зможемо використовувати ще років 10. Однак є ще така неприємна річ, як пожежі. Вже минув рік з часу останньої. Більше не було. Все це свідчить про результат нашої роботи. А Олександр Ледида, який має там бізнес (готель «Золота гора». - Авт.), вже багато років робить нам перешкоди. Так, пожежа на сміттєзвалищі створює неприємності, але ж є якійсь державні, загальнолюдські зобов’язання. Не вирішувати ж все з позиції власного бізнесу. Ось так і виник конфлікт. А заява, що будемо викидати сміття навпроти ОДА або «Золотої гори» - це попереджувальний крок. Якщо і далі будете нас дожимати, то отримаєте такий конфлікт.
 
 

- А як населення платить за сміття?

- Платять за старими тарифами – 4,99 грн. з одної людини на місяць. Поки ціни не переглядаємо. Намагаємось залучити людей до оплати і нам це потрошки вдається. Цього року збільшили оплату на 20%. За рахунок бюджетних коштів, які платимо підприємствам, вдається тримати тариф. Найближчі місяці він не буде знижуватися. На жаль, 30-35 % населення продовжує не платити. Завозять сміття і з Ужгородського району, а там взагалі ніхто не платить. Це вже проблема не тільки наша, а й прилежних сіл.
 

- Раніше ви говорили, що біля смітників будуть стояти охоронці і пропускати до них лише тих людей, які не мають боргів за сміття. Наскільки я зрозумів, така практика так і не діє?

- Ми проводили експеримент місяці два тому. Були іногородні охоронні організації, що контролювали в’їзд транспорту, який є основою засмічення міста. Тобто, люди на повозках збирали сміття в одному кінці міста і викидали його за 100-150 м звідти. На жаль, правоохоронні органи нам не допомагають, а муніципальної міліції у нас дуже мало – 5-6 чоловік. Прийде час і ми повернемось до вищезгаданої практики. Поки просто працюємо з населенням, щоб справно платили.
 

- А чому в Ужгороді відключили цілодобове постачання гарячої води? Раніше ж була.

- Все залежить від опалення. Якщо є тепло, є і вода. Вона може бути цілодобовою, але борги не дозволяють експлуатувати наші котельні.
 

- Щодо коштів. У ЗМІ була поширена інформація, що міськвиконком поставив на депозит значну суму грошей і вони кудись зникли?

- Так, ми ставили гроші на депозит. Вони є на рахунку і нікуди не зникли. Мають приносити хоча б до 2% в місяць. Я не бачу тут нічого поганого, тим більше, ми нікому не боргуємо. У нас є вільні кошти і користуємось ними так, як вважає наш депутатський корпус. Це серйозне наповнення в міський бюджет.
 

- А про яку суму йдеться?

- Я не готовий на це відповісти. Не займаюсь фінансовим відділом, тому боюсь помилитись.
 

- Повернімось до проблем міста. Чи давно ремонтувалися дороги?

- Є спеціальний транспортний фонд, який направлений на ремонт доріг. Це близько 5-6 млн. грн. Міський голова визнав необхідним, щоб наступний рік став роком ремонтування місцевих доріг. Плануємо сконцентрувати 50-60 млн. грн. у цьому напрямку. Таким чином приведемо в порядок 60-70 км доріг. Це третя частина Ужгорода. Звідки гроші? Це приватизація земельних ділянок, надходження з фондів, можливі запозичення в кредит. Зараз визначаємо вулиці, готуємо проекти і т.д.
 

- 7 грудня міська влада обіцяла провести референдум з приводу будівництва аквапарку в обласному центрі. Планувалось, що він буде одночасно з виборами, щоб багато не витрачатись, але їх, скоріше за все, не проведуть в цьому році. То референдум відбудеться?

- Процедура його проведення вже розпочалась. Підготовка йде повним ходом. Скоріше, це буде окрема від виборів подія.

- Всі вважають, що результат таки виявиться позитивним, але наскільки реально він допоможе в будівництві аквапарку?

- Як свідчить практика, жодне рішення референдумів в Україні так і не було реалізовано. Це робиться для того, аби показати волю ужгородців по відношенню до тих перешкод, які створила нам обласна влада. Через такі дії скоро у нас взагалі не буде ніяких інвесторів. Раніше був ажіотаж, коли кожен тиждень сюди хтось приходив. Зараз такого нема.

 

Денис ФАЗЕКАШ, газета «НЕДІЛЯ»
 
Категорія: Ужгород | Переглядів: 594 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...