«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 20.05.2024, 23:07:28

Головна » 2008 » Листопан » 28 » "Чорний камінь" для Юлії Тимошенко



"Чорний камінь" для Юлії Тимошенко
07:36:56

Уряд Юлії Тимошенко вирішив покликати на допомогу американську інвестиційну компанію Blackstone Group. За офіційною версією, вони мають порадити, як правильно витратити гроші, отримані Україною від Міжнародного валютного фонду.

Минулої середи Кабмін ухвалив розпорядження, яким дано дозвіл віце-прем'єру Григорію Немирі на підписання угоди з Blackstone Group International Limited.

Питання про залучення Blackstone в якості фінансового радника було внесено на засідання самим Немирею "з голосу". Це значить, що воно попередньо не опрацьовувалося на урядовому комітеті.

Пропозицію про Blackstone Немиря зробив ще до того, як журналісти залишили залу засідань. Тому преса могла чути, як міністр фінансів Віктор Пинзеник підтримав вибір радника. "Я маю хороші відгуки про цю компанію, вони не мають бізнес-інтересів в Україні", - сказав він.

Однак після засідання уряду це питання виявилося вкритим ковдрою туману. На самому сайті Кабміну не було оприлюднено тексту розпорядження, хоча вже минуло вісім днів з моменту його ухвалення.

Також виявилося неможливо отримати у відкритих джерелах текст умов, на яких американська компанія співпрацюватиме з Тимошенко.

Григорій Немиря на запит "Української правди" нічого не повідомив стосовно цього договору. "Питання знаходиться на опрацюванні в уряді", - єдине, що передав віце-прем'єр через свою помічницю.

Однак "Українській правді" вдалося знайти текст документу, який визначатиме параметри співпраці Тимошенко та Blackstone. Це – лист Blackstone до Немирі, який одночасно є угодою про співпрацю. В кінці документу стоїть графа "прийнято та погоджено" та місце для автографа представника українського уряду.

Можна лише здогадуватися, що причина утаємниченості в тому, що вибір компанії Blackstone було зроблено без тендеру, натомість її послуги коштуватимуть чималих грошей платникам податків.

Отже, як випливає з листа, адресованого Немирі, Україна зі свого бюджету має передати Blackstone за їхні поради наступні винагороди:

Перше – "гонорар" у розмірі 3 500 000 євро, що сплачуватиметься після виконання цього договору.

Друге – "місячну платню" в розмірі 1 000 000 євро, що сплачуватиметься урядом України щомісяця з дати набирання чинності угоди.

Третє – відшкодування всіх кишенькових витрат, включаючи поїздки та помешкання для консультантів, послуги професійних охоронців (?) для членів команди, послуги з публікації та зв’язку, харчування тощо.

Часовий термін дії майбутньої угоди між урядом і Blackstone невідомий.

Однак якщо врахувати, що компанія залучається для консультацій щодо дворічного кредиту МВФ, то вартість послуг протягом 24 місяці може сягнути 30 мільйонів євро, тобто в нинішніх цінах майже 300 мільйонів гривень.

Усталеного ринку, на якому можна визначити справедливу ціну за послуги іноземних радників, в Україні немає.

Але якщо розібрати інший приклад, то тарифи Blackstone виглядають завищеними.

Так, Рінат Ахметов виділив на п’ять років 50 мільйонів доларів для залучення західних консультантів, в тому числі авторитетної McKinsey & Company, для написання програм розвитку на замовлення фонду "Ефективне управління".

Для порівняння, виходячи з калькуляції 1 мільйон євро на місяць, Blackstone за п'ять років міг би отримати 60 мільйонів євро (78 мільйонів доларів). Плюс ще гонорар 3,5 мільйона євро (4,5 мільйона доларів) та окремо компенсації поточних витрат.

Що таке Blackstone?

За офіційною інформацією, Blackstone Group була заснована в 1985 році Пітером Петерсеном та Стефаном Шварцманом. Станом на вересень 2008 в управлінні Blackstone перебували активи на 116,3 мільярди доларів.

Фінансовий оглядач Бі-Бі-Сі Роберт Пестон називає Blackstone "супер-елітою" серед інвесткомпаній, які діють в сегменті "private equity".

Британський журналіст також ставить засновника Blackstone Стефана Шварцмана на один рівень з Джорджем Соросом.

Безперечно, ці люди знайомі один з одним – і не лише тому, що діють у суміжних сферах. Так, нещодавно Сорос і Шварцман брали участь у ланчі з британським прем’єром Гордоном Брауном під час його візиту до Нью-Йорку.

Це може бути виключно збігом у часі, але питання про залучення Blackstone уряд України розглянув незабаром після секретних переговорів Юлії Тимошенко та Джорджа Сороса. Єдиним, хто міг би розвіяти ці сумніви, є Григорій Немиря, який також був присутній на цій конфіденційній зустрічі.

Однак віце-прем'єр уникає відповіді на питання "Української правди", чому вибір зупинили на Blackstone та чи пов’язано це з таємним приїздом Сороса.

А за даними сайту "Аmerican Сhronicle", Сорос є власником частки в компанії Blackstone. Крім того, їх поєднують спільні бізнес-інтереси у мобільному операторі Македонії МТ.

Щоправда, заради справедливості необхідно визнати, що інших підтверджень цієї інформації в інтернеті знайти не вдалося, а сам сайт "Аmerican Сhronicle" не виглядає авторитетним джерелом – він швидше схожий на інтернет-сторінку з викриття "теорії змов".

Окрім інвестиційної діяльності, на сайті Blackstone повідомляється, що вони займаються фінансовим консалтингом.

Крім того, за даними джерел в одному з українських банків, Blackstone давно проявляє зацікавленість у придбанні українських активів.

 
Категорія: Політика | Переглядів: 592 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
Росія приставить до кожного українського регіону свого куратора
Мєдвєдєв відкинув ренесанс сталінізму в Росії
В Ужгородському національному університеті відзначили День Європи в Україні
Вулканічний попіл закрив аеропорти Британії та Нідерландів
Опрос: Эксперты крайне негативно оценили результаты 100 дней работы Президента Януковича
Янукович орендує резиденцію "Межигір’я" по 3 гривні за сотку
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...