«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 27.04.2024, 16:35:52

Головна » 2009 » Лютий » 4 » Проблема закарпатського Солотвина загрожує Україні техногенно-екологічною катастрофою



Проблема закарпатського Солотвина загрожує Україні техногенно-екологічною катастрофою
21:23:18

Вчені Академії гірничих наук України б’ють на сполох через ситуацію, що склалась на Солотвинському солеруднику у Закарпатській області.

 

У листі міністру аграрної політики Юрію Мельнику за підписом голови правління «Гірничо-хімічного консорціуму», академіка Академії гірничих наук України Івана Зозулі та виконавчого директора ВГХС Академії гірничих наук України, член-кореспондента АГНУ Анатолія Гайдіна наголошується, що відсутність фінансування з Державного бюджету, припинення робіт з підтримки екологічної рівноваги призведуть до техногенно-екологічної катастрофи на прикордонній з Євросоюзом території в долині транскордонної річки Тиса.

 

Потенційні збитки для держави можуть сягнути сотень мільйонів доларів, - повідомили в прес-службі ОДА. Вчені роблять висновок, що невжиття заходів призведе до затоплення єдиної і останньої на заході України соляної шахти; ліквідації алергологічних лікарень; подальшого розвитку соляного карсту з руйнуванням житлових будинків, промислових споруд і комунікацій; банкрутства численних рекреаційних закладів на базі солених озер; втрати понад 100 робочих місць на солеруднику, в лікарнях і рекреаційних закладах.

 

Для попередження вказаних негативних наслідків, вважають науковці, необхідно, відповідно до проекту консервації, який пройшов державну економічну, гірничотехнічну та екологічну експертизи, забезпечити фінансування рудника протягом двох років в сумі 100 млн гривень. Реально кошти можуть надійти тільки після коригування Державного бюджету України на 2009 рік.

 

Важливо також забезпечити державне фінансування на виконання наукових досліджень та здійснення постійного спеціального екологічного моніторингу в зоні впливу Солотвинського солерудника з метою недопущення екологічної катастрофи.

 

Закарпатська облдержадміністрація неодноразово зверталась в Кабінет Міністрів України з проханням вжити невідкладних заходів щодо недопущення можливої техногенної катастрофи. Однак в держбюджеті на 2009 р. коштів на це не передбачено і на сьогодні державне фінансування відсутнє. МНС України також не підтримало рішення обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо визнання ситуації на родовищі солі в смт Солотвино надзвичайною ситуацією державного рівня.
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 577 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
В Ужгороді пройде прес-конференція членів Національної спілки фотохудожників України
Корчму-музей “Деца у нотаря” в Ужгороді відвідає найсильніший у світі угорець
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...