«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 28.04.2024, 09:04:10

Головна » 2009 » Лютий » 5 » Із щоденника Сергія ФЕДАКИ



Із щоденника Сергія ФЕДАКИ
16:17:07
 
Госпіс

 

Подивився фільм «Мені вже не боляче». Героїня Ренати Литвинової невиліковно хвора (рак крові), але присутності духу не втрачає. Останні дні її життя – трагічний, щемкий роман з одним із представників пітерської богеми. Фільм про гідний відхід із життя, котрий вдається далеко не кожному. 

 

Про просвітління, яке настає в останні миті. Або ж не настає. Бо багато залежить від суспільства, в якому людині доводиться помирати.  В різні історичні епохи у різних країнах було різне ставлення до цього фінального  етапу людської біографії. Найбільш примітивні соціуми (а серед них, на жаль, і сучасна Україна) залишають невиліковного хворого сам на сам із його болем, із безнадією.

 

Полишають це на близьких і рідних. Вони є не завжди, та й коли є, їхнє життя перетворюється на суцільне пекло, бо ті не завжди знають, що їм чинити, аби допомогти помираючому, щоб і останні дні було прожито цілком по-людськи. Мабуть, кожному з нас доводилося бодай раз с тикатися на практиці з чимось подібним. Більш розвинуті  суспільства намагаються, щоб останні дні таких людей минули все ж достойно, під наглядом професіоналів.

 

Так і у фільмі. Десь тільки фоном там присутня лікарня, де доживає героїня. Такий заклад зветься госпіс.  Зараз подібний створюється у нас в області, а саме  у Виноградові. Чому конкретно там? Ні, зі смертністю там нічим не гірше, але й не краще, ніж в цілому по області. Правда, є будинок перестарілих – один з найкращих в Україні.

 

Та головне, що там знайшлися ініціативні люди, об’єднані в громадську організацію під назвою Агенція розвитку Виноградівщини. Справа для України нова. У Києві тільки минулого року відкрився Інститут паліативної і госпісної допомоги, існує ще подібний заклад в Івано-Франківську.  Щороку в Україні вмирає 800 тисяч чоловік, переважна більшість їх – після тривалої  хвороби.

 

На серцево-судинні захворювання припадає 59% усіх захворювань, на онкологію – 12%. За статисткою 85% наших співгромадян помирає вдома. Значить, часто у сильних муках, котрі можна було би зменшити, якби людина перебувала у спеціальному закладі, де є знеболюючі засоби і відповідна апаратура, а головне – постійний нагляд і чуйне ставлення.

 

Середній строк перебування людини у госпісі – два-три місяці, рідко шість.  Виноградівські медики ретельно вивчили і сусідній прикарпатський досвід, і столичний. У цьому їм посприяв керівник канадсько-українського проекту «Регіональне врядування та розвиток» Марія Попадинець.

 

Досвід повчальний і в суто медичному, і в ширшому соціальному аспекті. Скажемо, за дванадцять років існування госпісу у Франківську плинність кадрів серед медсестер і санітарок склала 70%. Витримувати щодня стільки людського болю по силам далеко не кожному.

 

Начальник райвідділу охорони здоровя Виноградівської РДА Ігор Борисенко припускає, що доведеться орієнтуватися на виконання допоміжних функцій місцевими монашками. З цього приводу вже були розмови  з виноградівським парохом отцем Іваном. Сфера бо, справді, не тільки і не стільки науково-медична, як релігійна. Точніше, щось змінити тут на краще можна тільки спільними зусиллями і медиків, і церкви, і влади і громадськості. Зроблено вже немало.

 

Є будівля на 25-30 ліжок у мальовничому місці, є тверде бажання ініціаторів, є сприяння районних і міських властей. Не виключено, що упродовж року заклад запрацює. Звісно, медицина щороку вдосконалюється і невиліковних хвороб, неоперабельних випадків  лишатиметься усе менше.

 

Та цілком вони навряд чи коли зникнуть. Тому культура  всякого суспільства у перспективі визначатиметься його ставленням до смерті. Ідеться не про фешенебельні кладовища і розкішні похорони. Та коли людина у ХХІ столітті помирає в тих же муках, що і тисячоліття тому, це перекреслює історичний прогрес. Всі ми колись відійдемо – хтось легше, хтось тяжче.

 

Госпіси привчають ставитися до вмирання як до неминучого етапу людського життя, котрий має минути так же, як і попередні. Кінець кінцем, рівень цивілізованості суспільства залежить не так від  його оборонного потенціалу чи від застосування ним високих технологій у виробництві.

 

Цей рівень залежить від людяності кожного і всіх разом. Окрема, від наявності тих же госпісів. Мабуть, бодай один такий все ж зявиться на Закарпатті.
 
газета "НЕДІЛЯ"
 
 
Категорія: Цікаво | Переглядів: 523 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
В Ужгороді пройде прес-конференція членів Національної спілки фотохудожників України
Корчму-музей “Деца у нотаря” в Ужгороді відвідає найсильніший у світі угорець
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...