«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 28.04.2024, 08:51:37

Головна » 2009 » Лютий » 5 » Українські банки заробили більше мільярда гривень за IV квартал



Українські банки заробили більше мільярда гривень за IV квартал
21:58:57

Криза, яка накрила українську банківську систему з жовтня минулого року, на показниках прибутку банків позначилася лише частково.

 

Більше 1,1 мільярдів гривень склав сукупний прибуток українських банків за підсумками IV кварталу 2008 року. Трохи менше половини цієї суми - 500 мільйонів гривень - заслуга «ПриватБанку».

 

Криза, яка накрила українську банківську систему з жовтня минулого року, на показниках прибутку банків позначилася лише частково - більшість фінустанов закінчили IV квартал з позитивним фінансовим результатом. Але, що цікаво, збитки за підсумками останніх трьох місяців 2008 року показали не тільки «Промінвестбанк» (-339 мільйонів гривень), банк «Надра» (-296) і «Укрпромбанк» (-50), у яких виникли труднощі.

 

Знак «мінус» в графі «фінансові результати» з'явився і у банків з хорошою репутацією і підтримкою крупних міжнародних фінансових груп. Наприклад, «Райффайзен Банк Аваль» останні три місяці 2008 року закінчив зі збитком в 153,2 мільйона гривень, «ОТР Банк» - 127 мільйонів гривень, банк «Форум» - 58,7 мільйона гривень. Такі дані містяться в звіті Асоціації українських банків.

 

Банкіри дуже не люблять формулювання «збиток», а негативний фінрезультат IV кварталу пояснюють витратами, що зросил, на формування резервів. «Слово «збиток» неприйнятне в даному випадку. Доречно говорити про недоотриманий прибуток, оскільки банку довелося доформовувати резерви на покриття можливих втрат по кредитних операціях через різке погіршення фінансово-економічної ситуації в країні», - розповідає начальник управління фінансового контролингу «ОТР Банку» Роман Малий.

 

Хоча резерви під активні операції і зменшують прибуток, це зовсім не означає, що фінустанова зазнає збитків. «Сьогодні кредитні ризики - це непрямі збитки. Ми тільки чекаємо, що банк може зіткнутися з непогашенням кредитів, і хочемо уберегтися від втрат в майбутньому через доформування резервів», - пояснює голова правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимир Лавренчук.

 

Аналітики упевнені: з переоцінкою кредитних портфелів і необхідністю формування додаткових резервів зіткнулася вся банківська система. Питання лише в тому, хто з банків зробив це в кінці минулого року, а хто почне показувати негативний результат трохи пізніше.

 

«Якщо банк збільшив резерви майже в 2 рази в другій половині року, це говорить про те, що він прихильник консервативнішої стратегії, - вважає аналітик компанії «Трійка Діалог Україна» Євгеній Гребенюк. - Наприклад, «Райффайзен Банк Аваль» за минулий рік сформував близько 2 мільярдів гривень резервів, 800 мільйонів з яких - за IV квартал, що більше, ніж за весь 2007-й. А значний прибуток «Укрсоцбанку» (290 мільйонів гривень за підсумками IV кварталу) говорить про те, що або у нього набагато якісніший кредитний портфель, або він не захотів псувати результат року і показувати збитки в 2008-му».

 

В той же час деякі фінансові установи за підсумками ІV кварталу показали чималий прибуток. Лідером за цим показником став «Приватбанк» - 500,3 мільярда гривень. І це не дивлячись на значні відрахування на формування резервів - 2,3 мільярда гривень за четвертий квартал, що в 2,3 раза більше, ніж резерви, сформовані за попередніх 9 місяців 2008 року. Пальму першості «Приватбанк» зміг утримати завдяки різкому стрибку комісійних доходів. Так, на кінець III кварталу комісійні доходи банку складали 1,9 мільярда гривень, а на кінець року - 5,3 мільярда.

 

«Якби б не різке збільшення комісійних доходів, банк повинен був вийти в кращому разі в нуль, тому що погані кредити за квартал підскочили більш ніж в 2 рази - з 3,5 до 7,5 мільярдів доларів, а відрахування в резерви під заборгованість по кредитах - майже в 3,5 раза», - говорить Гребенюк.

 

Втім, за підсумками 2008 року всі фінустанови, що опублікували звітність, отримали прибуток. Всього минулого року банки заробили більше 7,5 мільярдів гривень.
 
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 529 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
В Ужгороді пройде прес-конференція членів Національної спілки фотохудожників України
Корчму-музей “Деца у нотаря” в Ужгороді відвідає найсильніший у світі угорець
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...