«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 27.04.2024, 16:07:33

Головна » 2009 » Лютий » 13 » Чому іноземні банки в Україні мають більше фінансових проблем, ніж вітчизняні



Чому іноземні банки в Україні мають більше фінансових проблем, ніж вітчизняні
12:10:36
Закордонним банкам в Україні потрібно витратити на докапіталізацію понад 14 млрд грн
 
Наприкінці січня НБУ оприлюднив результати аудиту першої групи українських банків, проведеного на вимогу МВФ. За даними регулятора, 17 великих банків слід капіталізувати на суму 24 млрд грн. Аналітики й банкіри здивовані: потрібна найбільшим банкам сума виявилася значно меншою за прогнозовану. Ще восени експерти МВФ порахували, що вітчизняним банкам знадобиться щонайменше $10 млрд. На початку 2009-го аналітики збільшили прогнозну суму до $12 млрд (за курсом 7,5 UAH/USD — 90 млрд грн).

 

Причому, як виявилося, ситуація в банках, що належать українцям, краща, ніж стан справ у дочок іноземних фінансових груп. За розрахунками НБУ, закордонним банкам в Україні потрібно витратити на докапіталізацію понад 14 млрд грн. Проблема у структурі активів банків: в останні кілька років іноземні дочки активніше, ніж українські фінустанови, видавали населенню валютні кредити. «Банки з іноземним капіталом потребують значних грошових вливань, оскільки після девальвації нацвалюти їхні активи у гривневому еквіваленті збільшилися штучно. Капітал фінустанов при цьому залишився незмінним. Таким чином, знизився показник адекватності капіталу. Щоб підвищити його до нормативу, передбаченого Нацбанком, потрібно поповнити статутний капітал коштами», — пояснює аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук.

 

Уряд виділив на рекапіталізацію банківської системи 44 млрд грн (передбачені держбюджетом). Однак банкіри отримають держкошти для капіталізації своїх фінустанов лише в тому разі, якщо погодяться віддати державі контрольний пакет акцій. Іноземці напевно спробують упоратися власними силами: їм невигідно віддавати Україні свої банки за безцінь після того, як вони були куплені за величезні гроші у 2006–2007 роках.

 

Вітчизняні банкіри не мають доступу до великого закордонного капіталу, а тому, можливо, передбачені держбюджетом 44 млрд грн будуть повністю витрачені на порятунок банків, які належать українським власникам. Одна біда: банкіри, НБУ й уряд ніяк не домовляться, за якою ціною передавати акції банків державі в обмін на рекапіталізацію. Тому цілком імовірно, що й вітчизняним банкірам, у фінустановах яких при аудиті виявили проблеми, теж доведеться шукати гроші на капіталізацію самостійно.
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 596 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
В Ужгороді пройде прес-конференція членів Національної спілки фотохудожників України
Корчму-музей “Деца у нотаря” в Ужгороді відвідає найсильніший у світі угорець
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...