«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 28.04.2024, 02:42:55

Головна » 2009 » Лютий » 18 » На Закарпатті сімейними формами виховання охоплено найбільший відсоток сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування



На Закарпатті сімейними формами виховання охоплено найбільший відсоток сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування
09:26:41
2008 рік Указом Президента України був оголошений Роком підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного влаштування сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про результати минулого року й очікування на 2009 рік на брифінгу розповіла начальник служби у справах дітей Світлана Якімеліна. 

 На 1 лютого на обліку служб у справах дітей перебуває 1971 сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування.  За минулий рік 116 дітей набули правового статусу, перебуваючи в інтернатних закладах. «Це досить велика цифра. Але це аж ніяк не негатив нашої роботи, просто ми упорядковуємо справи дітей, які мають підстави отримати відповідний статус, – пояснює Світлана Якімеліна, – тобто відбувається легалізація  їхнього правового статусу». За її словами, з 1971 сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, 1623 (82,4%) – охоплено сімейними формами виховання. До слова, по Україні цей показник не сягає і 70 відсотків.

Як повідомила начальник служби у справах дітей, лише 292 (близько 15 відсотків) дитини з відповідним статусом перебуває в інтернатних закладах на повному державному утриманні.
Протягом минулого року в області було усиновлено 78 дітей (33 – громадянами України, 18 – іноземцями, 27 – діти, усиновлені вітчимом або мачухою).

Також Світлана Якімеліна повідомила, що наразі на обліку у відповідних службах є 43 подружні пари, що хочуть зігріти сімейним теплом та батьківською любов’ю маленьких закарпатців. З них 23-є прагнуть усиновити дитину до 1 року, 19 потенційних усиновлювачів хочуть стати батьками для малечі до 3-х років, а по двоє подружніх пар  – хочуть усиновити дітей від 5-ти  до 10 років. Але, на жаль, неповнолітніх від 10 до 18 років ніхто, з тих, що звернулися, не думає усиновити. «На початок року в області 578 дітей підлягало усиновленню. Малечі до 1 року на регіональному обліку немає взагалі, – повідомила Світлана Якімеліна, –  натомість є дев’ять дітей віком до 3-х років, що підлягають усиновленню, 49 – віком від 3 до 6, 178 діток – від 6 до 10 років і 342 дитини – від 10 до 18 років».

За словами начальника служби у справах дітей, порівняно з 2007 роком торік було усиновлено на 1 дитину більше.  Враховуючи те, що закарпатці прагнуть усиновити дітей дуже маленьких, але таких на обліку немає, торік спеціалісти служби у справах дітей  співпрацювали зі своїми колегами з інших регіонів країни. «Таким чином, 15 дітей з інших областей було усиновлено нашими краянами, – каже Світлана Якімеліна. – Також торік спільно з журналістами «Магнолія ТВ» відзняли відеоролики за участі наших маленьких краян, що підлягають усиновленню,  і транслювали на центральних телеканалах. До слова, здебільшого відеоролики були про маленьких ромів. Маємо багато дзвінків з усіх куточків України. Сподіваємося, процес усиновлення буде плідним». Також Світлана Якімеліна із приємністю відзначила, що вже цьогоріч закарпатці усиновили чотирьох рідних між собою дітей. «Це надзвичайно  рідко трапляється навіть в Україні, коли усиновляють кількох дітей з однієї родини», – тішиться начальник служби у справах дітей.

Торік в області було створено 4 дитячих будинки сімейного типу, 11 прийомних сімей, охоплено сімейними формами виховання 54 дитини. Тож на 17 лютого в краї функціонує 28 дитячих будинків сімейного типу, де виховується 189 маленьких краян, створено 33 прийомні сім’ї, у яких виховується 49 дітей.

 Цьогоріч, як повідомила Світлана Якімеліна, уже створено 1 прийомну сім’ю, планується, що у 2009 році в області створять 3 дитячих будинки сімейного типу, 15 прийомних сімей. Також Світлана Степанівна нагадала про зміни до законодавства, зокрема йшлося про затверджений Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей тощо. Крім того, наголошувалося на окремо виділеній відповідній статті Карного Кодексу України, якою передбачена кримінальна відповідальність за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, в тому числі  у жебракування.

Наприкінці брифінгу начальник служби у справах дітей підбила підсумки акції, ініційованої Президентом України, про перерахування одноденного заробітку держслужбовців на потреби дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. За зібрані кошти було придбано мікроавтобус для  дитячого будинку сімейного типу в с. Ратівці Ужгородського району, повідомили zakarpatpost.net в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 548 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
В Ужгороді пройде прес-конференція членів Національної спілки фотохудожників України
Корчму-музей “Деца у нотаря” в Ужгороді відвідає найсильніший у світі угорець
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...