«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 28.04.2024, 01:15:57

Головна » 2009 » Лютий » 24 » Закарпаття: Люди року



Закарпаття: Люди року
10:31:43
Що ж, щиро вітаю – ні-ні, не переможців рейтингу, вони отримають багато щирих (сподіваюся) і теплих вітань. Звертаюся до тих, хто переміг у своєрідному прогнозуванні результатів голосування. Сміливців, котрі впевнено заявляли, що стовідсотково знають, чим усе скінчиться, було багато. Правда, ніхто з них конкретних прізвищ і конкретних установ не називав, але галасу здійняли достатньо! І можна уявити, з якою насолодою вони промовляють фразу «я ж казав» після оголошення результатів рейтингу. Ну і добре. Зрештою, у передбачуваності голосування є і свій плюс: ситуація у нашому місцевому житті стабільна, нізвідки ніхто ніколи не з’явиться. Комусь подобається і таке…
 
Щоб результати чи то конкурсу, чи то змагання - будь-якого - задовольнили усіх – такого бути, мабуть, не може. Все рівно знайдеться бодай одна ображена особа. Без сумніву, що справжні пристрасті навколо рейтингу вирують після проголошення результатів. І навіть той факт, що змінити вже нічого не можна - є так, як є - не зупиняють справжніх любителів (чи то пак, професіоналів) дискусій, суперечок, відстоювання власної думки, гарячих дебатів. Висновки експертів (втім, як завжди) не співпадатимуть із очікуваннями багатьох. Та головне, що безпідставні обвинувачення організатори рейтингу та члени Експертної Ради навчилися не брати до уваги, а до слушних думок прислухатися.
 
І досить їм сумніватися у правильності рішень. Зрештою, рішення ці є кінцевим результатом роздумовувань не одної людини, а цілої групи компетентних та високопрофесійних журналістів – тих хто за словами одного з експертів, є арбітрами по життю, бо їм чи не щодня доводиться давати оцінки подіям, людям, явищам. «Лідер року» продовжує залишатися єдиним подібним рейтингом на теренах Закарпаття. І, якщо його критики і критикани дійсно щирі у своїх словах, то наступного разу вони запропонують свої послуги і долучаться до організації та проведення чергового рейтингу (приклади, повірте, вже є, і участь у цій добрій справі абсолютно не передбачає перемогу в одній із номінацій). Прихильники ж «Лідера року» однозначно будуть із ним і далі, відчеканюючи та вдосконалюючи кожен наступний.
 
Кілька слів про можливість «купувати» перемогу. Одна відома і дуже поважна особа серйозно цікавилася, до кого можна підійти, аби поговорити про «перемогу», точніше, про суму, яку вона готова заплатити, аби отримати звання «Лідер року». Казала, що у даний час для неї це вкрай важливо… Е-ех, подумалося мені, і чому звання безкоштовні? З мене вийшов би непоганий посередник. За пристойні, звісно, відсотки. Уявляєте, які прибутки!.. Звісно ж, про посередництво я пожартувала. Але ту поважну особу переконувати в тому, що за лідерство ніхто не платить ні копійки, не збиралася. Та й навряд чи це робитиме хтось інший: у членів Експертної Ради нема для цього бажання (враховуючи, що за шість років існування рейтингу вони наслухались про себе всякого), а у номінантів та лідерів не буде для цього можливості (бо дуже важко, а в даному випадку просто неможливо розповідати про те, чого не було насправді).
 
У тому, що результати рейтингу викликають неодно-значну реакцію, нема нічого дивного. На будь-яке змагання є різні погляди, точки зору та судження і щонайперше - відносно професійності організаторів, об’єктивності журі та незалежності. Щодо останнього. «Лідер року» гордо називає себе незалежним від владних мужів, партійних босів та грошовитих бізнесменів. Воно так і є, особливо в плані вибору переможців. Фрази «продалися» чи «їх купили» поки що недоречні. Чому поки що? А всяке в житті буває. Не дарма ж бо кажуть, що нема нічого, що не можна купити, треба лише знати йому реальну ціну. Хтозна, можливо, знайдеться той, хто відчує «золоту жилку» і таки знайде підхід до Експертної Ради рейтингу. Дізнатися це буде дуже легко: якщо з Ради почнуть виходити одні за одними журналісти – щось не так у царстві «Лідера року».
 
Та навряд чи таке буде за нашого віку (тьху-тьху-тьху, аби не наврочити). Що ж до об’єктивності, чи то пак необ’єктивності рейтингу (про це також дуже багато говорять), то... чи не помічали ви, що об’єктивним особисто для вас є те опитування чи той рейтинг, з яким ви погоджуєтеся? І ще: як не крутіть, а об’єктивність – це сума кількох суб’єктивностей. У випадку із «Лідером року» таких складових було чимало: учасники анкетування, читачі газет «НЕДІЛЯ» та «Закарпатські оголошення» і плюс 17 експертів-журналістів. Критерії, за якими обиралися лідери, були однаковими для всіх. А поскаржитися на «несправедливість вибору» міг би і будь-хто із членів Експертної Ради, адже кожен – безперечно – чекав на дещо інші результати, бажаючи бачити серед переможців тільки своїх фаворитів. Та що поробиш: демократичні процеси диктують умови і визначальною все ж була думка більшості. Про це і про інше «наболіле» говорять і самі члени Ради.

 

Тетяна Вашаргелі, заслужений журналіст України:

- «Лідер року» залишається єдиним рейтингом на Закарпатті! Спроба дорослих людей визначати тих, хто, на їх думку, заслуговує визнання, щоразу наштовхується на шквал коментарів, почасти – нерозуміння. Виправдовувати свій вибір вважаю недоцільним, аргументувати – вочевидь, є сенс. Цьогорічний перелік навряд чи відповідатиме симпатіям більшості, що цілком зрозуміло. Адже серед 17 журналістів із жодного питання одностайності не було досягнуто. Таким чином, лідери різних номінацій відповідають пріоритетам різних же «експертів», як і тих, хто цим питанням цікавиться. Якщо вважати, що журналісти є певним виразником поглядів своїх читачів, то саме такий список є відображенням дійсного лідерства в нашому регіоні. Маємо те, що маємо! Вихід – більше обговорення, більше рейтингів, більше уваги життю.

 

Валентина Пастухова, заслужений журналіст України:

- Мені приємно відзначити, що цьогоріч рейтинг «Лідер року» вийшов на якісно нові позиції. По-перше, члени Експертної Ради протягом року виїжджали в райони і на місцях знайомилися з претендентами на номінації. По-друге, жваву зацікавленість до роботи Експертної Ради виявили керівники районів і вже вони були зацікавлені в тому, щоб показати журналістам справді найкращі об’єкти. Відразу зазначу, що рейтинг має назву «Лідер року», тому найгірше, що є на місцях, в цьому контексті нас не цікавило. По-третє, рейтинг засвідчив свою живучість навіть в умовах економічної кризи. По-четверте, що б там не говорилося, а «Лідер року» - це та фішка, якою хочуть володіти розумні, амбітні і дієві особистості. Власне, в нашому житті, на жаль, є не дуже багато приємних миттєвостей, а визнання «лідера» якраз і є тим бальзамом на душу, котрий спонукає творити і працювати ще краще, якщо не для людей, то для власного вдосконалення і задоволення.

 

Лариса Липкань, журналіст, автор телепроекту «Формула успіху»:

- Не перестаю дивуватися ажіотажу, який щоразу викликає відзначення особистостей – нехай то «Лідер року» чи будь-який інший рейтинг. Чомусь не прийнято у нас вголос говорити про заслуги, досягнення, успіхи людей, мовляв, нескромно, непристойно і т.д. Прикро, коли в інших областях або навіть за кордоном деяких закарпатців знають і поважають більше, ніж на батьківщині. А тому попри все радію за переможців. Навіть тоді, коли виникають певні розбіжності в поглядах, і моя думка, скажімо, не співпадає з вибором колег. Що стосується цьогорічного «Лідера», то він справді був особливим. Хоча я б не переоцінювала значення і роль поїздок на підприємства й установи. Адже, зрозуміло, гостям господар показує тільки свої сильні сторони й «причепурені» кімнати, дбаючи в першу чергу про рекламу. Але побачивши на власні очі об’єкт, а потім ще додатково зібравши про нього інформацію, можна дати йому більш-менш об’єктивну оцінку. І знову ж таки: Експертну Раду складають журналісти, а не економісти, політики, соціологи, кулінари. Ми дивимося, слухаємо, порівнюємо та робимо власні висновки. Не позбавлені, до речі, суб’єктивізму, бо виводити цифри і графіки - задача інших відповідних інстанцій. Бажаю рейтингу подальших успіхів і відкриттів. Ну а щодо ажіотажу, то нехай і він теж буде. Бо свідчить про небайдужість.

 

Ніхто не стверджує, що рейтинг ідеальний. Працювати є над чим, і вдосконалювати є що. Будемо сподіватися, що 23 лютого – у день урочистої церемонії вручення нагород переможцям рейтингу «Лідер року -2008» - успішно стартував «Лідер року - 2009».
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 553 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Керівники Закарпаття та Пряшівського самоврядного краю підписали план дій щодо створення нового українсько-словацького пункту пропуску “Уліч
БЮТ экстренно собирает Раду, чтобы отменить соглашение о ЧФ
ФК “Закарпаття” оштрафували на 3 000 гривень
Родина французів два роки ґвалтувала власних малолітніх дітей
У Чехії розгорівся скандал через "брудних" українських заробітчан
В Ужгороді пройде прес-конференція членів Національної спілки фотохудожників України
Корчму-музей “Деца у нотаря” в Ужгороді відвідає найсильніший у світі угорець
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...