«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 11:29:01

Головна » 2009 » Квітень » 5 » Закарпаття: Поклони різним богам



Закарпаття: Поклони різним богам
08:37:05
 
Нещодавно в приміщенні Карпатського університету ім. Августина Волошина провели міжвузівську наукову конференцію, присвячену сімдесятиріччю з дня утворення Карпатської України. У роботі цієї конференції взяв участь і Закарпатський обласний осередок наукового товариства ім. Тараса Шевченка.  Товариство запланувало науковий збірник, присвячений цій ювілейній даті. В науковий збірник подали свої статті і співробітники біологічного факультету УжНУ. Огляд цих статей здійснювали у своїй доповіді В.І. Комендар і К.А. Воткальчук. З доповіддю на конференції виступала Воткальчук Катерина, а ілюструвала Канайло Світлана. Редакція вирішила опублікувати виступ на цій конференції
 
В оглядовій доповіді авторами було відзначено, що важливу роль в становленні Карпатської України зіграв Августин Волошин, який був обраний першим президентом. Відомо, що Августин Волошин народився в економічно бідному, але мальовничому селі Келечені. Мабуть, це і відбилося на його ставленні до природи. Свідченням цього є запис у книзі відгуків Брненського лісового факультету Інституту землеробства, в якому споруджений єдиний у світі пам’ятник Дереву. На пам’ятнику, зокрема, зображена алегорія води, як свідчення того, яку величезну роль відіграють в лісових екосистемах деревні породи для збереження ґрунту і водорегулювання. Ще у 1937 році після відвідання арборетуму, в якому споруджений памятник, А. Волошин записав у пам’ятній книзі: “Дерево есть багатство и краса нашого краю Подкарпатськоъ Руси”. Очевидно Августин Волошин цим записом хотів підкреслити, яку величезну роль відіграє ліс в горах Закарпаття.
 
Саме проблемі лісу присвячено статтю професора В.І. Комендаря і наукового співробітника Гринь, яку включено до ювілейного збірника. Назва її «Поклони різним богам». Зміст її присвячений найбільшому багатству нашої області – лісам. Зокрема, вказано на роль гірських лісів у Карпатах. Треба зазначити, що ліс відіграє не тільки важливу економічну, але й не менш важливу захисну функцію. Автори підготували схему, яку намалював художник Василь Глагола. На ній зображено механізм водорегулювання атмосферних опадів лісовими екосистемами. Існує неправильне уявлення, ніби ліс тільки затримує вологу листям і хвоєю крони. В дійсності це так, але на це припадає лише 20-30%, а більш як 70% проникає під полог лісу. Величезну роль відіграє мертва підстилка – це листковий опад і відмерлі рослини, який займає 5-7 см. Саме цей мертвий покрив всмоктує, як гігантська губка, всю вологу з надземної частини в ґрунт. В цьому можна переконатися, якщо побувати в лісі під час зливи.
 
За останні десятиліття, як зазначають автори статті, проводяться надмірні рубки лісів без дотримання правил рубок в горах. Вони мали на увазі суцільні і концентричні рубки, які позбавляють масиви деревостою. Це призвело до появи селевих потоків і катастрофічних повеней (у 1998, 2001 і 2008 роках). Отже, впродовж 10 років було аж 3 катастрофічні повені. Якби рубки лісів проводилися згідно з правилами, то в нас не було б селевих потоків, ліс міг би «справлятися» з великою кількістю води після ливневих дощів. Свідченням цього є приклад, наведений у статті. Згідно із спостереженнями авторів, катастрофічні повені 1998, 2001 і 2008 рр. майже цілком не позначилися на пралісових ділянках Угольсько-Широколужанського масиву Карпатського біосферного заповідника площею 10 тис. га, на яких не проводилися рубки.
 
Отже, ми бачимо, що лісові екосистеми на відмінно виконали свої захисні функції – без селевих потоків. Висновок напрошується сам собою: в Карпатах нарешті треба звернути основну увагу на проведення рубок головного користування згідно з правилами, які розробили карпатські лісівники-дослідники. Потрібно проводити рубки вузькими лісосіками, відновити штучно знижену верхню межу приполонинських лісів до природних меж згідно з рекомендаціями, розробленими на основі досліджень професорів В.І. Комендаря і С.С. Фодора на полонині Рівній. Слід зробити реструктуризацію Державного Комітету лісового господарства у два міністерства: 1) міністерство лісового господарства, яке садить, доглядає і охороняє ліс, і 2)міністерство лісової промисловості, яке експлуатує і переробляє деревину на товари. Важливу роль у дотриманні правил рубок лісів і його відновлення могла б здійснити незалежна державна інспекція лісів на зразок тієї, яка була за радянської влади і чехословацького режиму.
 
Друга стаття присвячена вивченню флори Чорної гори. Написана вона аспірантом Борисенко В. Ця гора є ботанічним заказником Карпатського біосферного заповідника. Розташована вона в околицях міста Виноградова. Відносна невисока Чорна гора 565 м над м – одна з найбільш цікавих у флористичному і фітоценотичному відношеннях вершина Вигорлат – Гутинського вулканічного хребта. Особливо цікаві локалітети остепнених і скельних фітоценозів на крутих південних схилах. Тут зростають рідкісні для Карпат півники угорські і німецькі, гість із степу – ковила прегарна, мігрант із середземномор’я – ясен білоцвітий, дуб далешампі, дуб бургундський, на сусідній Юліївській горі.
 

Також до наукового збірника було подано статтю студентки Воткальчук К.А. Присвячена вона вивченню рослинного покриву гори Анталовецька поляна. Розташована вона в околицях села Кам’яниця на висоті 968 м над рівнем моря і є складовою частиною Вигорлат – Гутинського вулканічного хребта. Крім того, що вона є надзвичайно багата за флористичним складом, також унікальна у геоморфологічному відношенні, тому що являє собою кратер згаслого вулкану, на вершині якого є лука. Ми припускаємо, що ці луки є первісними, оскільки немає слідів представників лісу. Очевидно, це пов’язано із фізичними і хімічними властивостями ґрунту або з іншими факторами, які зараз досліджуються.

 

Василь КОМЕНДАР, Катерина ВОТКАЛЬЧУК, спеціально для zakarpatpost.net
 
При передруці гіперпосилання на zakarpatpost.net обов’язкове
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 675 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Закарпаття: У Міжгір’ї хворі з усієї України навчалися самоконтролю та способу життя з діабетом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...