«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 03:12:49

Головна » 2009 » Квітень » 7 » Хворіти уже не тільки дорого, а просто таки смертельно для гаманців більшості українців



Хворіти уже не тільки дорого, а просто таки смертельно для гаманців більшості українців
23:53:51
Починаючи з вересня, з піковим злетом у січні-лютому і раптовими підйомами уже навесні, ціни на імпортні медичні препарати зросли в цілому більш ніж на сто відсотків, вітчизняні пігулки здорожчали на третину.
 
Фінансист Микола хворіє не часто, тож, завітавши до апетки за антибіотиками, був неприємно здивований.

Микола, киянин: «Вот эта упаковка, которая стоит сорок гривен, стоила, по-моему, 17 гривен. Около двух раз поднялись цены».

Микола пов’язує ріст цін з курсовою нестабільністю і переконаний, що незабаром цінники знову змінюватимуть. Хоча зараз ціни, здається, зробили короткочасну зупинку.

Гривня відносно стабільна, ціни на лікарські засоби теж відносно стабільні. Фармацевти запевняють, що навіть є тенденції до зниження цін на ліки. І заспокоюють українців: найближчим часом ціни у аптеках не лякатимуть.

Людмила Коломієць, провізор аптеки: "Уже є тенденції до зниження цін. Мова йде про десять-двадцять відсотків".

Але тенденції – це перспектива, яка може й не стати реальністю. У парламентському комітеті з питань охорони здоров’я роблять прогнози, оперуючи фактами і цифрами. А факти такі: чітких прогнозів щодо курсу гривні нема, кредитні ресурси дорожчають і стають практично недоступними, купівельна спроможність населення падає. Та й уряд на ситуацію на ринку практично не впливає: окрім постанови, яка обмежувала націнку на препарати, – жодних рухів. Але й обмеження націнки, мова йде про те, що продавці ліків не мають права заробляти на препаратах більше дозволеного, - кому добро, а кому лихо.

Віктор Корж, народний депутат України, заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я: "Ціла низка препаратів, вони не вміщуються в ці рамки цінові, і цілий ряд дилерів, фірм, які займаються постачанням, призупиняють сьогодні поставки".

Як не крути, а ринок є ринок, і ринок лікарських засобів для одних – можливість вилікуватись, а для інших – бізнес. І бізнес має бути вигідним, інакше від нього відмовляться. Тому обмежувати ціни – дії з боку Уряду зрозумілі, але чи ефективні? Може виникнути дефіцит певних препаратів, який так чи інакше призведе до зростання цін чи навіть контрабанди. Окрім того, хотілося б, аби Міністерство охорони здоров’я дало відповідь на запитання: а за якою воно ціною закуповує лікарські препарати? Для роздрібних торгівців ця ціна – керівництво до дії. Поки що ж уряд відбувається гучними заявами, на кшталт озвученного Тимошенко наміру збудувати три фармацевтичні заводи в Україні і таким чином вирішити питання. Втім, сьогодні і ті заводи, що є, скорочують виробництво, а продукція, яку випускають, особливо коли мова йде про препарати серйозні – не можуть конкурувати з імпортними аналогами. Та й ціна вітчизняних пігулок великою частиною залежить знову ж таки від імпорту, адже саме з-за кордону завозять необхідні компоненти. Так що нові заводи навряд чи змусять ціни повзти униз.
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 521 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Психологи поняли, как найти идеального мужчину
Изобретатели разработали роботизированные ноги
От черного чая у женщин и детей разрушаются кости
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...