«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 08:25:59

Головна » 2009 » Квітень » 8 » Закарпаття: Виповнилося 15 років спецпідрозділу УБОЗ «Сокіл»



Закарпаття: Виповнилося 15 років спецпідрозділу УБОЗ «Сокіл»
16:02:25
 
27 березня виповнилося 15 років спецпідрозділу УБОЗ «Сокіл»- грозі бандитів, рекетирів та іншого криміналітету. Одному з найбільш боєздатних та дієвих підрозділів міліції.
 
- Відділ швидкого реагування «Сокіл» був створений у березні 1994 року в структурі спецпідрозділів боротьби з організованою злочинністю задля силового забезпечення оперативно-розшукових заходів, спецоперацій, спрямованих на припинення діяльності організованих злочинних угруповань, затримання озброєних злочинців, звільнення заручників тощо, - розповідає заступник командира закарпатського «Сокола» підполковник міліції Юрій Стеблюк. - Нас, на відміну від «Беркута», не залучають до охорони громадського порядку. Ми займаємося виключно знешкодженням злочинних угруповань.
 

Незважаючи на незначну чисельність спецпідрозділу (близько двадцяти бійців на всю область), служить в ньому справжня еліта міліції. Половина працівників «Сокола»- офіцери, решта - прапорщики. Аби потрапити в «Сокіл», недостатньо мати відмінну фізичну підготовку, володіти прийомами рукопашного бою. На службу беруть лише тих міліціонерів, які не менше двох років пропрацювали в інших спецпідрозділах, мають відповідний досвід. 80 відсотків кадрів «Сокола» - це вихідці з іншого міліцейського спецпідрозділу - «Беркута».

«Соколята» чудово озброєні (кожен співробітник має на озброєнні автомат Калашникова, чотири пістолети різного типу: «Макарова», «Стєчкіна», ТТ та «Форт»), але самі вважають застосування зброї крайнім заходом і воліють без цього обходитися.
 
- Хвала Богу, уже років чотири не доводилося стріляти під час затримань. Я вважаю, що це крайній захід, а наша мета - уникнути кровопролиття. Ми маємо так провести операцію затримання, аби застосування зброї було недоречним. Наразі ніхто зі злочинців не застосовував зброю й проти нас. «Стволів» та ножів у зловмисників вилучаємо багато, просто завдяки нашому професіоналізму вони не встигають застосувати зброю, - каже підполковник Стеблюк.
 
Затримання озброєних злочинців - це завжди ризик. На щастя, в історії закарпатського «Сокола» не було випадків загибелі та серйозних поранень його співробітників. А от у Львові в 2003 році від куль злочинця загинули командир львівського «Сокола» підполковник Андрій Орєхов та старшина Богдан Мисько...
 
Ризикованих ситуацій під час спецоперацій не бракує і в нас. Кілька років тому в Мукачеві «Сокіл» брав озброєну банду чеченських рекетирів, які вимагали долари у місцевого бізнесмена. Ватажок рекетирів виявився «битим вовком», брав участь у збройних конфліктах в Чечні. Для конспірації він призначив своїй жертві зустріч у кафе в центрі Мукачева, аби контролювати всі підходи до об’єкта. Довелося міліціонерам розіграти невеличке «кіно». Одному з відвідувачів бару раптом стало погано, викликали «швидку», але замість лікарів, переодягнені в білі халати, з’явилися озброєні бійці «Сокола». Коли злочинця миттєво скрутили, в нього знайшли бойову гранату й пістолет...
 
Окрім фізичної сили та навиків рукопашного бою, не останню роль для «соколят» відіграє психологічна підготовка, витримка та вміння володіти собою. Якось бійці просиділи в засаді майже добу в мікроавтобусі не рухаючись, аби не викликати підозри в тих, кого мали затримувати. Часто доводиться годинами лежати, маскуючись десь у хащі чи в полі. Зате саме затримання злочинців буває настільки миттєвим, що ні вони самі, ані випадкові перехожі не встигають нічого зрозуміти, що коїться. Так було в Ужгороді, коли неподалік спорткомплексу «Юність» «Сокіл» брав зловмисників-»гастролерів», які намагалися реалізувати контейнер із радіоактивним стронцієм.  
 
Загалом упродовж 2008-2009 років працівники закарпатського спецпідрозділу «Сокіл» здійснили понад 180 виїздів, з них 120 оперативно-розшукових заходів, 33 обшуки, 29 конвоювань тощо. Затримано 74 особи, які підозрюються в скоєнні злочинів. Вилучено 10 одиниць вогнепальної зброї та 3 вибухові пристрої. Затримано 7 автомобілів, які перебували в розшуку, повідомляє ВЗГ ГУМВС.
 
Іван ГРИЦАН, спеціально для zakarpatpost.net
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 1228 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
К Земле летят тысячи опасных астероидов
Офіційний курс валют на 2 липня
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...