«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 21:02:37

Головна » 2009 » Квітень » 13 » Місія МВФ повернулася в Україну



Місія МВФ повернулася в Україну
00:09:31
Головна економічна подія весни може відбутися наступного тижня. Місія Міжнародного валютного фонду повернулася в Україну, аби визначитися - чи давати Києву 2-гу частину обіцяного кредиту.
 
Без цих грошей буде важко забезпечувати рівень золото-валютних резервів (а отже - контролювати курс гривні щодо світових валют) та підтримувати вітчизняні банки. І - головне: співпраця з МВФ - добрий сигнал для інших міжнародних організацій - з Україною можна працювати).

Без МВФ  інших грошей не бачити. Навіть тих, які теж обіцяли (приміром, - коштів від Єврокомісії на модернізацію української ГТС).

Ми могли б цих проблем уникнути ще 2-ва місяці тому, - МВФ готовий був надати кредит 15-го лютого - завадило небажання уряду скорочувати реальний дефіцит бюджету. Який, за розрахунками МВФ, є надто небезпечним для країни. Нині питання, які найбільше хвилюють валютного кредитора - стан справ"Пенсійного фонду і "Нафтогазу", - вони першіІ, хто може не розрахуватися за зобов'язаннями (а Фонд не бажає, аби його гроші були спрямовані на покриття бюджетної заборгованості).

Наступного тижня уряд вкотре переконуватиме МВФ, що Україні можна вірити. Але кредит отримаємо лише у разі, якщо буде зменшено дефіцит бюджету і ухвалено необхідні закони. Якщо ні - переговори можуть тривати вічно. Цього тижня наші журналісти побували у штаб-квартирі Фонду в Сполучених Штатах Америки аби дізнатися, як  ухвалюють рішення чиновники МВФ і чого від них чекати Україні. Матеріал Дмитра Анопченка:

Головний атрибут штаб-квартири МВФ - аж ніяк не прапори на вході. А цей непримітний стенд. 185 держав світу, які в різний час ставали членами фонду, дарували йому... свої купюри. Тепер їх тут ціла колекція. Від туніського динара та валюти екзотичних островів Тонга - до української гривні й, звісно ж, американського долара. Цей символічний презент - така собі згода країн довірити МВФ свою валюту і свою економіку. Натомість - у скрутні часи члени цього "клубу" можуть отримати позику - під невеликі відсотки.

Резиденція Фонду у Вашингтоні - лабіринт із сотень коридорів і тисяч дверей. Коли потрапляєш сюди вперше - складається враження, що будинок - абсолютно порожній. Цілковита тиша, всі двері зачинені, жодного відвідувача. І лише з 8-го поверху видно, чим займається кожен співробітник численних відділів і департаментів. На цьому поверсі розташувалося найвище керівництво МВФ - тут усі коридори ведуть до кабінету директора. За традицією, Міжнародний валютний фонд завжди очолює представник європейської країни, а у Всесвітньому банку головує - американець. Неподалік від кабінетів перших осіб - відділи, де аналізують найменші зміни в економіці країн світу. У час кризи роботи тут додалося.

Тесса ван дер Вілліген, співробітник стратегічного департаменту МВФ:

Чому світ опинився у цій ситуації? Це жахливо... Але ми не маємо права карати. Наш обов'язок - переконувати уряди робити правильні речі. І знову повертаємося до ситуації, коли влада зосереджується на окремих проблемах. У той час як розв'язувати слід - глобальні. Всі затягували із непопулярними реформами. І переконували фонд: "У нас все гаразд, навіщо такі жорсткі заходи?"

Висновки зроблені. І тепер МВФ досить жорстко контролює виконання країнами обіцянок, в обмін на які їм далb гроші. Механізм тут такий: аби отримати мільярдний кредит, держави пишуть МВФ так званого листа про наміри. В ньому - дають численні обіцянки, яких згодом самі ж часто і не дотримуються. Втім, Фонд просто перестає давати гроші, коли визначені правила гри порушують.

Кейт Ленгдон, радник МВФ:

Якщо є прогрес - ми даємо більше грошей. Тільки це і змушує владу запроваджувати економічні програми. Що важливо - коли у країні криза, вона повинна вживати жорстких заходів. Втім, якщо держава отримає кредит, вона може використати наші гроОші для пом'якшення наслідків реформ.

У Фонді кажуть - за його грошима зараз стоїть черга. І навіть капіталу МВФ недостатньо, аби допомогти всім. Тож тим, хто встиг першим, - просто пощастило.

Скільки коштують країнам кредити МВФ і яку ціну доведеться за них заплатити? Тут експерти розділился на два волрогуючі табори. Одні кажуть - більш дешевих і зручних запозичень у світі немає. Інші переконують - гроші руйнують економіку.

Експерти інституту Катона - найзапекліші критики фонду. Тут радять навіть за часів кризи не брати позики у МВФ. Кажуть, кредити - як бомба уповільненої дії. Мовляв, позичені мільярди згодом обернуться колосальними проблемами, оскільки вони лише створюють ілюзію стабільності економіки. А реальних змін не відбувається. Так уже було в Аргентині, Туреччині та навіть Росії.

Єн Васкес, директор Центру глобальної свободи Інституту Катона:

Відносини МВФ та країн-боржників нагадують стосунки бармена і пияків: кельнер наливає алкоголіку все більше й більше випивки. Та це не допомагає. П'яниці легшає, але згодом настає - похмілля. А все через те, що як тільки країна отримує гроші МВФ, вона одразу намагається уникнути реформ. І стає ще більш залежною.

Інші економісти переконують - МВФ недосконалий, але нічого ліпшого ще  не вигадали. Андерс Аслунд - найкращий фахівець з української економіки - у Києві буває чи не частіше, ніж удома, у Вашингтоні. Він з'ясував - умови для України навіть поблажливіші, ніж ті, які Фонд висуває зазвичай. При цьому Аслунд переконує - без цього  кредиту ситуацію в Україні під контролем не втримати. Другий транш Україна отримає без питань.  І жодних проблем із виплатою боргів перед МВФ у Києва не виникне - запас міцності великий.

Андерс Аслунд, експерт Інституту міжнародної економіки ім. Петерсона:

Я встретился с миссией МВФ перед тем как они уехали сейчас в Украину. Я думаю что разница сейчас очень маленькая что будет новый транш. И это, так сказать, решающий шаг. Причина, почему  Украина не сразу получила второй транш - это намного худшая экономическая обстановка. тогда дефицит бюджета оказался больше чем МВФ сам ожидал. Это не из-за того, что Украина не сделала то, что нужно біло, а из-за того что объективная обстановка стала намного сложнее. Ситуация в самом деле не так плохо выглядит сейчас. Украина уже прошла самое тяжелое время и сейчас мы можем  видеть постепенное возвращение к нормальной жизни.  Но, к сожалению, очень постепенное. Экономика останется на очень низком уровне по крайней мере год.

Андерс Аслунд зізнається нам - говорив із членами місії МВФ перед їх від'їздом до України. Ті пояснюють затримку із виділенням другого траншу лише різким падінням економічних покАзників. Зараз вони вирівнюються, тож експерт каже - сумнівів немає, другий транш Київ точно отримає. 
 
 
Категорія: Україна | Переглядів: 481 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Психологи поняли, как найти идеального мужчину
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...