«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 18:31:30

Головна » 2009 » Квітень » 22 » Відповідь Посла Словацької республіки у м. Києві Урбана Руснака на статті у закарпатських ЗМІ



Відповідь Посла Словацької республіки у м. Києві Урбана Руснака на статті у закарпатських ЗМІ
11:29:08

Не можу не відреагувати на заяву мера м. Ужгород пана Ратушняка С. М., опубліковану в газетах «РІО» № 30 від 28.03.2009 р. під заголовком «Недобросусідство» та «Трибуна» № 21 від 28 березня 2009 р. – «Українці потребують захисту» щодо негативних явищ в сусідських стосунках на українсько-словацькому кордоні; дотримання формальностей, пов’язаних з перетином українсько-словацького кордону громадянами України та наклепів на Генеральне консульство СР в м.Ужгороді і, у зв’язку з цим, хотів би звернутися до вас з таким.

 

На превеликий жаль, правомірні вимоги щодо подання документів, необхідних для оформлення візи для в’їзду на територію Шенгенського простору, перелік яких встановлений правовими нормами та вимогами Євросоюзу, членом якого є Словацька Республіка, пан мер називає «свавіллям Генерального консульства Словацької Республіки в м. Ужгороді». На мій погляд, саме недотримання встановлених правових норм або непослідовне виконання візових вимог було б свавіллям працівників Генконсульства, на яке б відразу ж відреагували відповідні органи Словацької Республіки та Європейського Союзу.

 

В рамках місцевого дипломатичного (консульського) обміну досвідом Генеральне консульство Словацької Республіки в м. Ужгороді співпрацює з консульськими установами Угорської Республіки та Чеської Республіки. І я хотів би звернути увагу на те, що для оформлення шенгенської візи всі консульські відділи вимагають від заявників подання однакового переліку документів.

 

Працівники Генерального консульства Словацької Республіки в м. Ужгороді завжди високопрофесійно та коректно ставляться до громадян України, які подають документи на оформлення віз. Також хотів би зазначити, що наразі ні Посольство Словацької Республіки в Україні, ні Генеральне консульство СР в м. Ужгороді не мають жодної скарги на дії та поведінку своїх працівників; в мене немає також жодної інформації стосовно оскарження дій працівників словацьких органів паспортного та митного контролю.

 

За період 1.01 – 31.03. 2009 року Генеральне консульство Словацької Республіки в м. Ужгороді прийняло на розгляд 2 323 заяви на оформлення шенгенських віз. Відмову у візі отримали 4,34 % громадян. Протягом березня 2009 р. було прийнято 707 заяв на оформлення шенгенських віз, з них лише 10 не задовільняли умови отримання належного типу візи (1,41 %).

 

Для порівняння, за той самий період минулого року, після вступу Словаччини до Шенгенського простору та з початком виконання Шенгенських норм і правил, кількість відмов у видачі віз становила 13,91 %. З цього порівняння однозначно випливає, що кількість незадоволених заявників виразно зменшилася.

 

На підставі вищенаведеного можна припуститися думки, що після вступу Словацької Республіки до Шенгенського простору громадяни України неуважно поставилися до інформації про умови надання віз, яка розповсюджувалася Генконсульством через засоби масової інформації, що є розміщена на веб-сторінках Генерального консульства Словаччини в м. Ужгороді та Посольства Словаччини в м. Києві, на зовнішніх та внутрішніх інформаційних табло дипломатичних та консульських представництв.

 

З плином часу, а також завдяки зусиллям працівників Посольства та Консульства, громадяни України оволоділи необхідною інформацією щодо умов отримання віз та в’їзду на територію країн Шенгенського простору. Останнім часом громадяни України подають повний пакет необхідних, належним чином оформлених документів, на підставі яких отримують візи, а кількість відмов у видачі віз постійно зменшується.

 

Саме тому залишається незрозумілою заява пана мера: «У той же час, за 500 євро, майже миттєво можна вирішити питання з візою». Проти кого таке звинувачення? Що саме мав на увазі пан мер? Якщо йдеться про консульський збір, - у відповідності до Угоди між ЄС та Україною про спрощення візового режиму для громадян України, - встановлено єдиний консульський збір у розмірі 35 євро; разом з цим є багато категорій громадян України, які звільняються від сплати консульського збору. Що стосується збору за розгляд заяви на оформлення візи, - такі консульські збори не сплачуються і ніколи не сплачувалися у минулому. У виняткових випадках термінового оформлення віз з громадян України може бути стягнуто консульський збір у подвійному розмірі (70 євро), проте і тут існують категорії громадян, які звільняються від сплати консульського збору, що теж передбачено вищезгаданою Угодою.

 

Водночас хотів би зазначити, що всі оплати Генеральне консульство СР в м. Ужгороді приймає у безготівковій формі, посередництвом банківської установи в м. Ужгороді, чим виключаються підозри у корупційних діях працівників Генконсульства.

 

Консульство постійно працює над вдосконаленням методів своєї роботи та наданням додаткових послуг для громадян України. Це, наприклад, безкоштовні щоденні (з 8.00 до 8.30 год.) консультації стосовно подання заяви та переліку необхідних документів, під час яких пропонується й безкоштовне заповнення візової заяви.

 

Я неприємно вражений тим, що вустами високопоставленого посадовця озвучені безпідставні факти, що розходяться з дійсністю.

 

Підсумовуючи вищенаведене, офіційно заявляю, що співробітники Генерального консульства Словацької Республіки в м. Ужгороді працюють на високому професійному рівні, керуючись інструкціями Міністерства закордонних справ Словацької Республіки та дотримуючись правових норм Словацької Республіки і Європейського Союзу.

 

Урбан РУСНАК, посол Словацької  Республіки в м. Київ
 
 
При передруці гіперпосилання на zakarpatpost.net обов’язкове!
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 687 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Для боротьби зі спекою в офісі винайшли охолоджувачі сідниць
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...