«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 12.05.2024, 03:58:38

Головна » 2009 » Травень » 14 » Бережіть здоров’я: на прилавках з’явилися отруйні свіжі овочі та фрукти



Бережіть здоров’я: на прилавках з’явилися отруйні свіжі овочі та фрукти
14:37:27
 
Третина хвороб від брудного довкілля. Такі висновки Всесвітньої організації охорони здоровя. Нині ж на прилавках з’явилися свіжі овочі і фрукти, що вміщують іноді величезні дози нітратів.

 

На віртуальному прилавку різна городина. Продавчиня Тетяна привозить її зі своєї невеличкої ділянки. Продає на базарі - стихійному. Овочів на вміст хімікатів тут ніхто не перевіряє. Проте господиня ятки запевняє – весь товар екологічно чистий.

 

Тетяна, продавчиня: «Смотря как выращивать. Если люди хотят, чтобы быстрее выросла, бросают химикаты. Я бросаю на зиму навоз и все».

 

Покупці вірять і купують. Хіт продажу - редька. За неї Тетяна править 10 гривень. Утім, за червінця можна й власне здоров’я зіпсувати.

 

Для фахівців санітарних лабораторій нині найгарячіша пора. Ранні овочі б’ють рекорди вмісту нітратів.

 

Нітрати – солі азотної кислоти. Під назвою «селітри» їх широко використовують у сільському господарстві як мінеральні добрива. Нітрати – є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері.

 

Ірина Вінницька, гастроентеролог: «Они существуют и в почве, это абсолютно нормально. И растения, и культуры, которые мы употребляем в пищу, они из почвы эти вещества поглощают».

 

Нормальним природним процесом це було, допоки людина не докладала своєї руки. Адже надмірне здобрення ґрунту селітрою порушує екологічний баланс. Тож нітрати накопичуються в рослинах і воді.

 

Тамара Базилевська, експерт Житомирської державної ветеринарно-санітарної лабораторії: «Одна з капустин показує на табло 1294 млгр. на кг. Це порядка в півтора рази перевищує норму».

 

Таких капустин до реалізації з Одеської області привезли тільки два мішки. Небагато, як для гуртового базару. Утім, продавати її заборонили. Отак вдало міліціянти з Житомирщини почали рейд із вилучення нітратної продукції. Особливо перевіряють редьку, капусту й огірки. На базарі в Коростені конфіскували й узагалі смертельно небезпечну городину.

 

Сергій Семперович, заступник керівника відділу ветеринарної міліції УМВС України в Житомирській області: «На ринку і було виявлено, що в огірках і в редьці вмістимість допустимої норми нітратів перевищувало аж у 8 раз, норма редьки становить 1200 млгр., а було до 4-х тисяч млгр.».

 

З’ївши бодай 100 грамів такої редьки, людина вже перевищить добову дозу нітратів. А вона становить лише 350 грамів. Тож вилучені овочі утилізують – ріжуть на шматочки, посипають хлоркою й вивозять у спеціальні сміттєві баки. За неякісну продукцію підприємця теж карають: стягують аж 51 гривню. Такий штраф продавців вочевидь лякає не дуже. Тому кожному покупцеві варто знати, як захиститися від неякісної продукції.

 

Сергій Семперович, заступник керівника відділу ветеринарної міліції УВМС України в Житомирській області: «Людина, якщо приходить на ринок і купляє продукцію у кожного продавця, є експертний висновок із лабораторій, де вказується, пройшла продукція по нітратах чи не пройшла».

 

Овочі і фрукти хімікати вбирають по-різному. Малий вміст отрути в бобових – горосі та квасолі. Їм компанію складають – картопля, помідори, цибуля в головках й мало не вся садовина. Більше всмоктують нітратів - кольорова й біла капуста, кабачки, морква та огірки. Попереду в антирейтингу городина, що нині з’явилася на прилавках - редька, буряк, зелена цибуля, кріп. А також ще несезонні - дині та кавуни. Нітрати до того ж знижують вміст вітамінів у продуктах. Це може призвести до захворювань щитовидної залози. І то не вся шкода.

 

Ірина Вінницька, гастроентеролог: «Связываются нитраты и с гемоглобином, и блокируют доставку кислорода к тканям, что несет за собой изменения в обмене веществ, снижение иммунной системы, общей реактивности организма, может вызывать интоксикацию».

 

Фахівці також з’ясували – нітрати спричинюють пухлини у шлунково-кишковому тракті. Утім, захворюванням можна запобігти і не потрібно відмовлятися від ранніх овочів.

 

Ірина Вінницька, гастроентеролог: «Нужно покупать овощи и фрукты зрелые, то есть такое, что оно зеленоватое, где-то полежало, достояло, этого делать нельзя».

 

Зберігати їх треба в холодильнику. Оптимальна температура - плюс 2, щоб нітрати не перетворювалися на отруйніші нітрити. Фахівці рекомендують - перед уживанням усі овочі вимочувати в холодній воді. Щонайменше півгодини.

 

Тамара Базилевська, експерт Житомирської державної ветеринарно-санітарної лабораторії: «Перші два-три листки знімали й викидали, саме більше накопичується в цих листках і в кочережках, які люблять діти, їх надо викидати».

 

Огірки, кабачки, редьку, буряки треба обрізати з обох кінців. Із зелені бажано вживати тільки листя. Супи - варити на другій воді.

 

Для виведення нітратів з організму лікарі рекомендують пити зелений чай і жувати звичайну аскорбінку. А найбільше медики просять берегти здоров’я і купувати харчі у спеціально облаштованих на те місцях.
 
 
 
Категорія: Здоров’я | Переглядів: 823 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Изобретатели разработали роботизированные ноги
Инопланетяне общаются с помощью "космического Twitter`а"
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...