«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 13:57:28

Головна » 2009 » Травень » 14 » Фестиваль «Берлибаський банош» на Закарпатті зібрав удвічі більше туристів, ніж торік



Фестиваль «Берлибаський банош» на Закарпатті зібрав удвічі більше туристів, ніж торік
17:01:50
У минулу неділю село Костилівка, що на Рахівщині, збирало туристів для приготування та смакування традиційної для гуцулів страви – баноша, що готується виключно на домашній сметані із додаванням кукурудзяного борошна. За словами сільської голови Ольги Сметанюк, цьогорічний фест зібрав удвічі більше туристів, ніж попередній «Берлибаський банош».

 

Серед туристів була і делегація з Німеччини. Німецькі науковці того дня брали участь у міжнародній природоохоронній конференції в Карпатському біосферному заповіднику, то ж навідалися і скуштувати берлибаського баноша. Голова федеральної служби заповідної справи Німеччини Ельза Нікель вражена кількістю автентичних страв, що досі готує місцеве населення. Пані Нікель також відзначила, що банош особливо смакує в умовах традиційного гірського ландшафту. І навіть велика калорійність гуцульських страв не завадила європейцям поласувати місцевою кухнею досхочу.

 

Керівник громадської організації «Тиса» Богдан Тодер, а одночасно головний кухар свята, додає: колись банош був щоденною стравою гуцулів, а нині для туристів – це делікатес. Пан Богдан упевнений, що ніде, окрім гірських сіл, спробувати справжнього баноша не можна, навіть найдорожчі ресторани вам ніколи не запропонують справжнього баноша.

 

Ольга Сметанюк каже, що громада села меншою мірою сподівається на відродження промисловості, а от на туризм у селі великі надії. Нині в селі два десятки домогосподарств зважилися на відкриття садиб сільського туризму. Сільська голова впевнена, що вже наступного року бажаючих займатися зеленим туризмом буде більше. Цьому зокрема сприяє фестиваль «Берлибаський банош».

 

Туристи, котрі приїжджають на Рахівщину, готові не тільки скуштувати традиційних страв, а й ознайомитися з життям горян. 70% місцевих мешканців Костилівки працює на заробітках, переважно в Чехії. То ж для них можливість розвитку власної туристичної справи   може стати стимулом повернення на батьківщину. .

 

На фестивалі туристи могли ознайомитися також з місцевими ремеслами, виробами народних умільців, а окрім баноша спробувати бринзи та місцевих наливок. Для гірської Костилівки з населенням у понад 3 тисячі мешканців фестиваль відкриває нові перспективи для розвитку села та громади.
 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 541 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Закарпаття: У Міжгір’ї хворі з усієї України навчалися самоконтролю та способу життя з діабетом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...