«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 23:08:03

Головна » 2009 » Травень » 16 » Рейтинг найшкідливіших продуктів



Рейтинг найшкідливіших продуктів
14:55:55
 
«Ножем і виделкою ми собі могилу риємо», — говорив граф Каліостро. І мав рацію: за допомогою травлення можна або продовжувати молодість, або наближати хвороби. Тому ми вирішили скласти свій рейтинг шкідливих продуктів, опитавши п`ятірку фахівців у галузі харчування. Відразу обмовимося: обійняти неосяжне неможливо, тому ми зосередилися тільки на продуктах, які є однією з причин масових захворювань, — серцево-судинних, онкологічних, шлунково-кишкових і цукрового діабету: саме ними найчастіше страждають українці.

 

Як проводилося наше дослідження? Кожен експерт присвоював продуктам за шкідливість певне місце. За перше ми давали 5 балів, за друге — 4 б., третє — 3 б., четверте — 2 б., п`яте — 1 б. Підсумувавши їх, ми розставили продукти харчування в нашому рейтингу. Правда, деякі наші експерти відзначали, що в такому рейтингу є частка відносності: їх аргументи зводилися до того, що все індивідуально, залежить від дози шкідливого продукту і початкового рівня здоров`я.

 

РЕЙТИНГ ШКІДЛИВИХ ПРОДУКТІВ

 

1 МІСЦЕ —12 БАЛІВ

 

Чіпси. Сама технологія виготовлення чіпсів (гідрогенізація рослинної олії) веде до утворення канцерогенних синтетичних жирів і інших канцерогенів (акриламіда, бензопірена). Нагадаємо, що канцерогени провокують появу раку.

 

Лимонад. При надмірному вживанні порушує обмін речовин (через надлишок цукру), синтетичні фарбники часто викликають алергії, а вуглекислий газ (бульбашки) — підвищення кислотності шлункового соку, що приводить до гастриту.

 

2 МІСЦЕ — 7 БАЛІВ

 

Фастфуд. Під цим поняттям перш за все маються на увазі біляші, хачапурі, картопля-фрі і т.п., які готуються в киплячій рослинній олії, використовуваній по багато разів. Через це в ній утворюються канцерогени.

 

3 МІСЦЕ — 6 БАЛІВ

 

Дешеві ковбаси. Дуже часто не містять нічого натурального і повні фарбників, ароматизаторів і іншої синтетики, безпека якої для здоров`я не доведена.

 

Копченина. У копченому м`ясі і рибі часто накопичується бензопірен — один їз сильних канцерогенів.

 

Кетчупи і майонези. Майонези часто містять канцерогенні синтетичні транс-жири, а кетчупи з крохмалем — синтетичні добавки, безпека яких для здоров`я не доведена.

 

4 МІСЦЕ — 4 БАЛИ

 

Овочі і фрукти, забруднені промисловими викидами. У овочах і фруктах, вирощених з використанням нітратів, зібраних біля промислових підприємств, автодоріг і т.п., концентруються бензопірен і інші канцерогени.

 

Продукти з консервантами. Як правило, консерванти містять глютамат натрію — токсична для організму речовина, що викликає головні болі, спазми судин, порушення обміну речовин.

 

5 МІСЦЕ — 3 БАЛИ

 

Маргарини (спреди). Шкідливі з тієї ж причини, що і чіпси: містять канцерогенні трансгенні жири.

 

Кондитерські вироби з великим змістом жиру і цукру. Регулярне вживання таких солодощів — один з найкоротших шляхів до порушення обміну речовин (це робить надлишок жиру і цукру).

 

Злакові. На білий хліб і інші злакові у людей часто буває харчова нестерпність.

 

6 МІСЦЕ — 2 БАЛИ

 

Кофеїнові стимулятори. До них відносяться кава і енергетичні напої. Безпечна доза кави — 2—3 чашки в день, енергетичні напої можна безпечно пити взагалі не щодня. Перевищення “дози” веде до виснаження нервової системи.

 

Молоко. Продукт, на який у людей часто буває харчова нестерпність.

 

7 МІСЦЕ — 1 БАЛ

 

Домашня консервація. Нерідко готується з порушенням технології, через що стає причиною смертельних отруєнь, наприклад отруєння ботулотоксином.

 

Морозиво. Часто містить синтетичні загусники і ароматизатори, які можуть уповільнювати обмін речовин.

 

НАШІ ЕКСПЕРТИ:

 

Олександр Мартинчук, дієтолог, гастроентеролог Українського НДІ харчування;

 

Борис Скачко, дієтолог, заввідділенням реабілітації медцентру «Юстас»;

 

Валентина Кульчицька, провідний співробітник Інституту екогігієни і токсикології;

 

Іван Козярін, завкафедрою гігієни харчування Національної медакадемії, професор;

 

Світлана Фус, дієтолог, гастроентеролог НПЦ «Віріа».

 

Дмитро Гуцало
 
 
 

 

Категорія: Здоров’я | Переглядів: 558 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Психологи поняли, как найти идеального мужчину
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...