«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 14:54:06

Головна » 2009 » Травень » 18 » Небезпечна одержимість схудненням



Небезпечна одержимість схудненням
14:37:32
 
Краса для більшості молодих німців означає бути струнким. Одержимість схудненням часто супроводжується проблемами зі здоров’ям та психічними розладами. У Німеччині пацієнтів з такими симптомами вже близько ста тисяч. 
 
Ідеалом краси людського тіла у західних країнах нині вважається струнка або ж навіть худорлява фігура. Тонесенькі моделі у ЗМІ та в рекламі наче закликають: екстремальна худорлявість дорівнює красі та успіху. Багато хто доводить цю одержимість схудненням до абсурду. За оцінками Німецького інституту медицини харчування, у ФРН близько ста тисяч людей страждають нині від анорексії - виснаження, спричиненого повною або частковою відмовою від їжі під впливом психопатологічних розладів. Ця цифра зросла утричі впродовж лише останніх десяти років. Близько десяти відсотків хворих помирають від захворювань внутрішніх органів або ж від самогубств, спровокованих депресіями.

 

 Рецепт успіху

 

Молоді люди віком до 25 років вважається головною групою ризику, що має найбільшу схильність до цього небезпечного захворювання. Дієти вважаються серед молоді рецептом успіху і способом самоствердження. Доктор Катрін Імбєрович, головний лікар боннської клініки психосоматичної медицини та психотерапії, розповідає, що останнім часом вікова планка, коли перший раз сідають на дієту, значно опустилася: «Майже всі жінки більшою чи меншою мірою сидять на дієті. На щастя, не в усіх виникають розлади поведінки харчування. Жорсткі форми дієт є одним з факторів, що призводять до психіатричних розладів. До мене навіть приводять дітей, які вже в початковій школі сидять на дієті».

 

 Соціокультурний фактор

 

 Анорексія є психосоматичною хворобою, тобто тіло виражає глибинні психологічні та соціальні розлади особи. Хворі, як правило, притримуються дуже строгих дієт. Або взагалі відмовляються від їжі і за деякий час втрачають до половини своєї початкової ваги. При цьому навіть ті, які важать 30 кілограмів, все ще продовжують вважати себе товстими. За розвиток анорексії відповідальні кілька факторів. Насамперед спадковість та соціокультурний фактор, що відіграє особливо важливу роль, вважає Катрін Імбєрович: «Суспільний тиск відіграє в розвитку анорексії велику роль і розповсюджується значною мірою через ЗМІ. По телебаченню, в журналах та газетах ми бачимо знімки екстремально худих жінок. Але це має дуже мало спільного з реальністю, яка полягає в тому, що в промислово розвинутих країнах дедалі більше людей страждають від надлишкової ваги. І разом з тим ідеал краси стає дедалі худішим. Таке розходження між бажанням та реальністю стає дедалі глибшим».

 

Чоловіки також худнуть

 

 95 відсотків усіх хворих на анорексію – це жінки. Однак за минулі роки зросла також кількість хворих серед чоловіків. Гайко вважає причиною свого захворювання занадто низьку самооцінку. Вага визначала його життя протягом двох років. Поступово він викреслив зі свого меню майже всі продукти. При цьому він багато займався спортом: тричі на день по дві години біг або плавання. Врешті решт він опинився в лікарні з вагою всього 37 кілограмів при зрості 1,73 см. Лише під наглядом лікарів він поступово став знову краще харчуватися: «Я зрозумів, що тіло це щось другорядне. Головне – те, що всередині», - каже Гайко.
 
 
Категорія: Здоров’я | Переглядів: 452 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Незаконне ввезення до України автомобіля «Chrysler» попередили працівники Чопської митниці
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Закарпаття: У Міжгір’ї хворі з усієї України навчалися самоконтролю та способу життя з діабетом
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...