«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 11.05.2024, 09:36:21

Головна » 2009 » Травень » 30 » У закарпатському селі Грушево є унікальний приватний історико-краєзнавчий музей



У закарпатському селі Грушево є унікальний приватний історико-краєзнавчий музей
17:30:34
У власній хаті господиня Людмила Тегза зберігає римські монети, 150-річні вишиті сорочки та ще кілька тисяч різноманітних старовинних предметів одягу та побуту. На відміну від звичних музеїв, де експонати ховають за склом і не дозволяють до них навіть доторкнутися, тут кожен предмет можна взяти до рук. А одяг і взуття – приміряти. Власниця унікальної колекції старожитностей шукає по Закарпаттю оригінальні давні речі, щоб зберегти їх для наступних поколінь.
 
У чотирьох кімнатах Грушівського музею виставлено понад п’ять тисяч експонатів. Цій приватній колекції старожитностей заздрять навіть державні музеї. Римські монети, сотні вишитих сорочок, рукописне Євангеліє та ще 65 релігійних фоліантів вісімнадцятого століття. А також взуття, зброя, глиняні тарілки, діжки та глечики, орнаменти на яких не повторюються. П’ятнадцять років тому художник Василь Тегза свої картини почав вимінювати на оригінальні предмети історії. Тепер його справу продовжує дружина.

Людмила Тегза, директор Грушівського історико-краєзнавчого музею "Сріберна Земля": "Йому настільки подобалося у музеї, що він хотів там жити. І коли він ходив по селах, коли малював ці картини, він каже: "Вивозять із сіл рушнички, прялки, абсолютно все, а що залишиться нашим дітям?".

Людмила Тегза експонати не ховає за склом, а дозволяє туристам навіть одягати. Цій домотканій вишитій сорочці – понад 150 років. Грубі конопляні нитки різали тіла наших прабабусь. Нині кожен відвідувач Грушівського приватного музею може приміряти давній одяг та взуття і сповна відчути дух старовини. До старовинних скринь, задерев’янілих від часу шкіряних черевиків та потрісканих чорних мисок тягнуться руки туристів. Експонати віддають людям свою столітню енергетику. Відвідувачі – у захваті.

Юлія Дімідова, відвідувачка музею: "Ни в одном музее не видела столько одежды красивой, чтобы примерять, одеть, почувствовать себя настоящей гуцулкой".

Алла Суліма, відвідувачка музею: "Можна поміряти, торкнутися, подивитися, як воно є, а у других музеях це все під склом і торкнутись не можна".

Під музей пані Людмила віддала половину своєї хати. Йому вже присвоєно звання народного. Щоб зберегти історію, культуру і звичаї закарпатців, жінка постійно поповнює колекцію старожитностей. 
 
 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 588 | Додав: valera


Також читайте на zakarpatpost.net
На выборах можно незаметно фальсифицировать 3-5% голосов
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
К Земле летят тысячи опасных астероидов
Bugatti Veyron установил новый мировой рекорд скорости
У школи повернулась 11-річна освіта
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...