«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 15.05.2024, 13:33:12

Головна » 2009 » Червень » 22 » Ъ: Нацбанк профінансує депозити вкладників



Ъ: Нацбанк профінансує депозити вкладників
12:50:45
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зможе повернути депозити всім вкладникам ліквідованих банків, повідомляє КоммерсантЪ-Украина.
Нацбанк погодився кредитувати фонд у випадку, якщо його активів - зараз 4,5 млрд грн - буде недостатньо для повернення вкладів населення. Це заспокоїть вкладників невеликих банків, які можуть збанкрутувати, вважають експерти.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) зможе отримати від Нацбанку кредити на виплати депозитів вкладникам збанкрутілих банків. У постанові Про надання Нацбанком кредитів ФГВФО, яка набуде чинності 27 червня, НБУ зобов'язався кредитувати фонд у трьох випадках: якщо загальна сума виплат фонду перевищує 80% його коштів; якщо фонд вичерпав фінансові можливості, монетизувавши всі свої активи; якщо фонд подав заявку в Мінфін про ліміт кредитування у десятикратному розмірі надходжень від своїх учасників за перше півріччя для включення в проект бюджету на наступний рік.

ФГВФО отримав право брати кредити у Кабміну, НБУ, банків та іноземних кредиторів у 2002 році. Але до середини 2008 року існувала тільки схема кредитування фонду Кабміном. Восени Верховна рада дозволила Нацбанку напряму кредитувати фонд по обліковій ставці (зараз - 11% річних).

Національний банк готовий надавати фонду кредити під заставу його майбутніх доходів (у розмірі 80% суми забезпечення), держоблігацій (100%) і гарантій Кабміну (100%). Застава може бути однорідною або змішаною, а ФГВФО має право достроково погасити кредит НБУ. Постанова не вказує максимальних термінів кредитування. У разі невиконання фондом умов кредитування НБУ списуватиме кошти з рахунку фонду.

На 1 червня у ФГВФО було 4,579 млрд грн. "Без крайньої необхідності кредит фонду ніхто не дасть, це відбудеться лише тоді, коли масово почнуть тріскати банки, - сказав голова адміністративної ради фонду Василь Пасічник. - За нашими прогнозами, до кінця 2009 року фонд впорається з усіма проблемами сам". Чи зміняться тепер умови членства банків у фонді та суми їх регулярних відрахувань, у ФГВФО не знають.

Депозити населення в банку Надра та Укрпромбанку до 1 квітня становили 15,9 млрд грн (у 3,5 рази більше від активів фонду), а в решті 10 проблемних банках - 3,83 млрд грн (83% активів фонду). "Жоден фонд у світі не має коштів для покриття абсолютно усіх депозитів банківської системи, - говорить Василь Пасічник. - Наш фонд адекватний, з банком Надра та Укрпромбанком він не впорається, але перед ним таке завдання не стоїть". У банках III-IV груп населення розмістило 35 млрд грн, з них у банках без тимчасових адміністрацій - 29,67 млрд грн.

Право фонду отримати кредити для повернення вкладів - позитивна новина для системи, вважають експерти. "Це знак того, що будуть виплачуватися депозити усіх банків, які доведеться ліквідувати, бо, можливо, грошей фонду всім не вистачить", - говорить голова правління банку Хрещатик Дмитро Гриджук. Таким чином, Нацбанк підтримає вкладників невеликих установ, які не можуть сподіватися на рекапіталізацію за рахунок держави.

Нагадаємо, раніше Кабмін із 15 банків з тимчасовою адміністрацією уже вибрав для рекапіталізації Київ, Родовід Банк та Укргазбанк.
 
Категорія: Бізнес | Переглядів: 687 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Сердце способно регенерировать клетки
Для боротьби зі спекою в офісі винайшли охолоджувачі сідниць
ЕС потратил 14 млн. евро на на доказательство пользы фруктов
В Украине будет адская жара еще 10 дней
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...