«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Листопан 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 14.05.2024, 21:04:40

Головна » 2011 » Листопан » 3 » 5 здобутків та 5 недоліків мукачівської міської влади за рік



5 здобутків та 5 недоліків мукачівської міської влади за рік
13:16:37

30 жовтня 2010 року відбулися вибори до місцевих рад. Редакція інтернет-видання «Панорама Мукачева» вирішила зустрітися з міським головою Мукачева Золтаном Ленд’єлом. Ми попросили його назвати 5 здобутків та 5 недоліків міської влади за цей рік.
Отже, здобутки.

1. Стабілізація ситуації у сфері економіки, адже від неї залежить бюджет, що на 80% складається з фонду оплати праці і прибуткового податку. Є робочі місця, є зарплата – є бюджет. Якщо судити з центральних ЗМІ, Україна виходить з фінансової кризи – ріст ВВП, стабільна гривня. Ви спитаєте: «Яка тут роль органів місцевого самоврядування, адже усе приватизовано?» Тут має спрацьовувати принцип – якщо ти не можеш допомогти, то принаймні не заважай. Мова йде про те, що ми ніколи не затримували звернення підприємців, трудових колективів про надання документів дозвільного характеру, які дають право вирішувати ті чи інші питання.

Посол Великобританії Лі Тейлор під час візиту до Мукачева спитав у мене – як вам вдається зберігати рівень безробіття на позначці 1,5%? Я сказав: «Коли до мене приходить бізнесмен, у моєму кабінеті ніколи йому не говорять, що скільки треба принести. Чому це так важливо? На жаль, наша країна погрузла у корупції. Ви не знайдете жодного прізвища підприємця, який би тут щось вирішував за гроші. Сподіваюсь, що так поводяться і мої колеги, хоча гарантію за всіх не можу дати.
Чи були спроби? Були, але це одразу присікається. Підприємці в Мукачеві знають – якщо тут вирішується якесь питання в правовому полі, воно вирішується не за хабарі. Якщо перша особа так поставила питання, тоді простіше працювати всім. Чому я ставлю це на перше місце – бо є багато прикладів по нашій області. Лі Тейлор тоді сказав: «Я з багатьма міськими головами зустрічався, а вони кічаться іншим особистими досягненнями у житті, а менше тим, як вирішуються ті чи інші питання громади тієї адміністративно-територіальної одиниці, від якої він обраний». У нас усе поставлено з голови на ноги. Я чомусь вважаю дуже важливим, і це знає кожен керівник – що до мене можна в будь-який момент зайти, і вирішити ті чи інші питання.

Нам не тільки вдалося зберегти підприємства, які важко виходили з кризи 2008-го року, але й відкривати нові. На заводі «Точприлад» був відкритий новий цех по виробництву кабельної продукції. Один з яскравих прикладів – гіпермаркет «Епіцентр». Коли до мене прийшли керівники «Епіцентру», я відразу сказав: вам – зелена дорога. Ми деколи рішеннями сесії з випередженням вирішували питання, наприклад дозвільного характеру. Навіть якщо якась державна структура не підпорядкована міській владі, я сприяв у тому, щоб не було зупинки ні на один день будівництва торгового центру. Адже це – 300 робочих місць, 300 легальних зарплат і податки, які можна спрямовувати на розвиток міста.

Ми виконуємо всі зобов’язання по видаткам. Не знаю, як по області, мені здається навіть обласний центр не виконує бюджет. Ми завжди мали достатньо доходів, щоб фінансувати нашу бюджетну сферу.

Мало того, за бюджетні кошти ми розвиваємо місто. Останній приклад – у жовтні ми придбали 2 автомобіля «швидкої допомоги» для ЦРЛ. У нас сьогодні високий стандарт по харчуванню в ЦРЛ – 16 гривень, а для деяких пільгових категорій – 18 грн.

Щороку проводимо заміну комунікацій по водопостачанню до 10 км. Нам вдалося зробити так зване «цілодобове» водопостачання у найбільшому спальному мікрорайоні міста – Росвигові. Звичайно, це неправильна назва – цілодобове, бо вода подається з 6 ранку до 23 вечора. Але це якраз і є період, коли вона необхідна. На жаль, на ніч мусимо відключати, бо 60% води йде у землю через старі іржаві труби.

2. Благоустрій міста. У цьому питанні ми вже потрохи переходимо до периферії. Благоустрій, нагадаю, включає в себе тротуари, дороги, озеленення – цілий комплекс робіт. Минулого року – ми посадили сакури по вул. Миру, огородили зелені зони; замінили старі сакури на нові по Ужгородській; весною взялися за Яна Каменського, а восени цього року – Данила Галицького. Це цілий комплекс робіт, де старі дерева видалялись, нові висаджувались. Ця робота продовжується – на вулиці Каменського, зараз огороджуємо стовпиками зелену зону. Також вимощений тротуар від гуманітарно-педагогічного коледжу до православного храму, і ці роботи будуть продовжуватись наступного року.

Роботи по благоустрою периферії міста можна віднести до наших недоліків – адже робиться набагато менше, ніж хотілось би бачити і мешканцям міста, і нам. У так званому «Борок телепі» робимо вулицю Крилова, але ще є і безліч доріг до неї, люди скаржаться. Спочатку мусимо зробити головні, по яких їздять тисячі машин в день, потім дійде черга і до тих, де їздять сотні та десятки. Темпи, звичайно, дуже малі, але ми не можемо вийти за межі бюджету.

3. Дуже важливо було зберегти рівень соціального забезпечення. Спільно з державним фінансуванням можна сказати, що практично за рік проведено фінансування усіх соціальних витрат, передбачених державою.

Нарахування субсидій. Ми максимально оптимізували цей процес, пенсіонер вже не має приносити довідку про пенсію, всі довідки з комунальних господарств беруться з комп’ютера, на одному сервері є вся інформація по нарахуванню та оплаті. Єдине, що треба пенсіонерам доносити – це доходи інших членів сім’ї, бо субсидія нараховується на сукупний доход. Цей механізм працює достатньо налагоджено, до нас приїжджали навіть з Києва подивитись на наш досвід роботи. Ми не тільки зберегли цю систему, а й удосконалили, включивши до неї нарахування за вивезення сміття.

4. Освіта. Ми зберегли усі заклади. Зараз йде дискусія, але ми впевнені, що ми на правильному шляху, щоб перевести ЗОШ №8 у дитячий садок. До речі, хочу уточнити. Деякі ЗМІ неправильно зрозуміли мене щодо приватного дошкільного закладу. Приватний садочок справді є у планах, але він буде на місці одного з колишніх садочків, приміщення яких зараз знаходяться на балансі ДАІ та МВС. Деякі батьки висловили недовіру педколективу ЗОШ №10, то тут це питання дуже просто вирішується – якщо такі факти підтвердяться, управління освіти відповідно буде реагувати. Дітям буде набагато легше, коли вони не будуть переходити з підготовчої школи до загальної.

Дах у гімназії – біля мільйона гривень з місцевого бюджету. Проводяться роботи на фасаді садочка №29 по І.Зріні. Там приміщення вже давно потребувало ремонту. Я дав доручення робити не косметичний ремонт, а так, щоб це було хоча би на 20 років. Проводиться реконструкція екоцентру. Перекрили дах у Мрії це табір відпочинку, який будується повністю по новому.

Зберегли усі колективи у сфері культури. Не дивлячись на кризу, працюють і хорова, і дві школи мистецтв. Ні одна група не була скорочена. Вже прийнято рішення про реконструкцію колишнього Будинку офіцерів, який вже однозначно буде культурно-мистецьким закладом. Якщо просто від реставрувати та поремонтувати його, необхідно біля 10 мільйонів гривень. Але зараз вивчаємо проблему, що там дуже маленький зал. Якщо його збільшувати, то вартість робіт може збільшитись удвічі. Головне, що ми не будемо чіпати архітектурну цінність – зовнішній фасад будинку. Зараз іде робота над проектом.

5. Спорт. Повністю профінансовані дитячі секції ДЮСШ. Подали документи на отримання фінансування по польському гранту на реконструкцію басейну ДЮСШ. У цьому нам сприяють міста-побратими. У нас проходять міжнародні змагання з таких видів спорту, як греко-римська боротьба, спортивна ходьба, художня гімнастика, кіокушинкай, цього року проходив чемпіонат України з шахів для дітей до 12 років. Дуже розвинутий у нас ветеранський баскетбол. Як недолік можу назвати друге місце у чемпіонаті області по футболу (сміється – ред.). З іншого боку, ведуться розмови з серйозним інвестором, і, скоріш за все, наша команда наступного року виступатиме у другій лізі.

Недоліки
 
По всім п’яти пунктам, які я згадав у здобутках, хотілося б робити більше, але ми обмежені бюджетним фінансуванням.

1. Кожен рік виділяємо кошти на поточний ремонт доріг, бо не маємо можливості проводити капітальний. Ямковий ремонт не може бути добрим. Бітум, який отримують дорожно-експлуатаційні підприємства, неякісний, забагато парафіну. З року в рік ця проблема з’їдає мільйони. Цього року затримано ремонт дороги в районі вулиці Крилова та інших визначених для поточного ремонту. «Облаавтодор», який виграв тендер, ціле літо затягував, пояснюючи тим, що не було бітуму. І це незважаючи на те, що кошти – біля 4 мільйона гривень отримали. Тільки почали робити Крилова, люди вже скаржаться, що на новій дорозі з’явилися «шумахери», і треба вже ставити «лежачі поліцейські».

На жаль, ми не можемо усі гроші кинути тільки на капремонт, а решту вулиць лишити в ямах – бо автомобілісти нас не зрозуміють.

2. Ми ще не домоглися участі населення в утриманні прилеглої території. Доводиться складати протоколи, відповідні комісії виносять рішення про штрафування і т.д. Як юридичні, так і фізичні особи не дбають про те, щоб прилегла територія була прибрана. Не привчили ми молодь цінувати лавиці, деревця, дорожні знаки. Невже важко донести до контейнера тих десять метрів сміття? Правильно, чисто не там де прибирають, а там, де не смітять. По великому рахунку, з приходом АВЕ ситуація покращилась, проводимо уроки в школі по благоустрою нашого міста. Долучаємо дітей до посадки дерев та кущів, до прибирання. Порівняно з минулим роком стало краще, але недостатньо.

Відносно безпритульних собак. Ми взялися за цю проблему капітально – не знаю, чи є ще десь у нашій області вольєри, як у Мукачеві, з трудом знайшли людину, яка вболіває за це і займається цим. Там вже є і будиночок, і відгороджено, песики мають що поїсти, ветеринари за ними слідкують, тобто я вважаю – ми на правильному шляху. Якщо хтось має інші пропозиції, як поводитися з бродячими собаками, то ми готові до дискусії, готові приймати пропозиції, особливо – гроші. 200 тисяч, які ми виділили на 9 місяців їх утримання, могли б піти на інші потреби.

3. Ми не знайшли інвестора на «Водоканал». Для того, щоб підняти це підприємство, треба 100 мільйонів гривень. Спілкуємося з мерами міст Мішкольц і Ніредьхаза, шукаємо шляхи виходу з ситуації. Зменшити втрати, енергозберігаючі технології та автоматизація управління. Я вже мовчу про очисні споруди та екологічні ситуації.

4. Наступне – аеродром. Ми вже вислухали безліч пропозицій. Зараз зацікавились фізичні особи з Ізраїлю, які хочуть скинутись, знайшли інформацію в інтернеті, і вийшли на нас. Мав розмову і з послом Китая, і з англії, і з пакистану, росіяни, іспанські інвестори, з франції. Всі 90% шукають стабільності у нашій державі.

5. Наступне – замок, де ми пропонуємо інвесторам вкладати кошти у готельно-ресторанний комплекс, винний підвал. Якщо би нашій владі, нашій каденції вдалося вирішити ці 3 найбільші питання, можна вважати, що ми з своїм завданням справились.

Джерело: panorama-mukachevo.com
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 437 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
У Китаї стратили європейця вперше за півстоліття
Чи дозволять виборцям проголосувати вдома без відповідних довідок?
ЦВК опрацювала майже 100% бюлетенів: Янукович виграє 10%
Военные спасли мужчину, пролежавшего 14 дней под завалами на Гаити
МВФ вимагає в України підвищити ціни на газ для населення на 75%
До 2100 року Земля нагріється більше, ніж передбачає Копенгагенська угода
Сердце способно регенерировать клетки
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...