«НЕДІЛЯ»
Меню сайту


Розділи новин
Закарпаття
Ужгород
Україна
Політика
Суспільство
Економіка
Фінанси
Бізнес
Наука та ІТ
Культура
Здоров’я
Цікаво
Спорт
Кримінал
Надзвичайні ситуації
Гола правда
Таке життя
Світ
Скандали



Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Форма входу


Пошук

 

Друзі сайту





Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 07:06:28

Головна » 2011 » Липень » 26 » 80-річний ужгородець вже 4 роки не має обіцяного владою опалення



80-річний ужгородець вже 4 роки не має обіцяного владою опалення
12:10:27
 
 
Посеред літа ужгородська мерія закликає городян подбати про свій комфорт взимку - встановити у помешканнях автономне опалення. Інакше доведеться мерзнути. Бо централізованого теплопостачання в Ужгороді більше не буде. На сьогодні воно збиткове - з його послуг користається лише 5% городян. Останні комунальні котельні незабаром продадуть на аукціоні. Як готуються до зими на Закарпатті та Львівщині - бачили наші кореспонденти.

Взимку ужгородця Миколу Ороса зігрівають хіба що власні полотна з літніми пейзажами. У холодну пору року температура повітря в його помешканні рідко перевищує 10 градусів за Цельсієм. Уже 4 роки в квартирі самотнього 80-річного чоловіка немає опалення.

Від центральної мережі цю багатоповерхівку від'єднали, коли принаймні половина її мешканців встановила автономне опалення. Таких будинків в Ужгороді кілька десятків. Теплова незалежність для однієї оселі коштує понад 16 тисяч гривень, яких пенсіонери не мають. Микола Орос як учасник війни має право на встановлення системи опалення державним коштом і вже 3 роки оббиває пороги офіційних установ. Там пояснюють: проблема у виконавці робіт, що його досі не визначили.

Микола Орос, ужгородець:
Чекайте, не знаємо, які ЖЕКи взялися за це діло. Ну і так я ходжу до сьогоднішнього дня...

Натомість у мерії переконують: все йде за планом, виконавця обрали, і до початку опалювального сезону в помешканнях соціально незахищених ужгородців, а таких понад сім сотень, тепло таки буде. Коштом міста їм встановлять електричне огрівання.

Віктор Погорєлов, міський голова Ужгорода:
Питання встановлення для таких категорій немає, є тільки підхід до того, хто буде виконавцем. Дехто хотів заробити на цьому кошти, але ми дали їм по рукам і робимо все в правовому полі...

На Львівщині проблему вирішують майже по-європейському. Люди можуть у банку брати так званий енергоощадний кредит: на встановлення металопластикових вікон, ефективної системи опалення та утеплення стін. Сума цієї позики - 20-40 тисяч гривень, до трьох років під 30%. 15% з них повертають людям згідно із чинною обласною програмою.

Роман Кузич, заступник керівника управління економіки Львівської ОДА:
У першому півріччі ми видали близько 400 кредитів на загальну суму приблизно 4 мільйонів гривень, з яких 600 тисяч відшкодовано обласним бюджетом.
Пенсіонерка пані Текля скористалася енергоощадним кредитом - встановила металопластикові вікна. І... новий клопіт: у квартирі одразу ж з'явилися пліснява та грибок. Жінка, як і більшість мешканців хрущівок, донедавна вважала, що енергозберігальні заходи в квартирі завершуються заміною вікон. Насправді із них усе тільки починається.

Роман Романович, експерт:
До енергозбереження будівлі треба підходити комплексно і, проаналізувавши будинок, міняти не лише вікна, систему опалення, якщо вона неефективна, а треба утеплювати стіни і встановлювати енергозберігаючі вентиляційні системи.
Щоби люди більше тямили, як грамотно готувати свої квартири та будинки до зими, в області готують безкоштовний посібник для позичальників, аби залучені кошти ефективніше працювали на людей та комфорт у їхніх домівках.


 
Категорія: Закарпаття | Переглядів: 395 | Додав: nedilya


Також читайте на zakarpatpost.net
Українська діаспора в Росії просить Мєдвєдєва дозволити трансляцію українських каналів
Янукович призначив Повалій своїм позаштатним радником
Оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на туристичний об’єкт
Вчені стверджують, що кольорові сни бачать тільки шизофреніки
Количество разводов в Украине за первое полугодие 2010 года снизилось
Ученые предупреждают о возможной сексуальной эпидемии
Практично всі готелі в Україні звільнено від сплати податку на прибуток на 10 років через Євро-2012
Loading ...

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Загрузка...
Загрузка...